Un vaccin specific împotriva Omicron ar putea "creşte şi extinde" protecţia, anunță EMA

Un vaccin specific împotriva Omicron - Foto: Freepick
Potrivit EMA, vaccinurile specifice împotriva Omicron pot creşte nivelul de protecţie când sunt utilizate ca rapel.

Vaccinurile împotriva coronavirusului modificate pentru a include varianta Omicron pot îmbunătăţi nivelul de protecţie atunci când sunt utilizate ca doză de rapel (booster), au declarat vineri Agenţia Europeană pentru Medicamente (EMA) şi alte autorităţi de reglementare în domeniul sanitar la nivel mondial, informează Reuters, citează Agerpres.

În urma unei şedinţe de joi, EMA a anunţat că autorităţile de reglementare au convenit asupra principiilor esenţiale pentru actualizarea vaccinurilor anti-COVID-19 astfel încât acestea să răspundă la variantele emergente.

În timp ce vaccinurile existente împotriva coronavirusului continuă să ofere o bună protecţie la riscul de spitalizare şi deces, eficacitatea vaccinului a fost afectată de evoluţia virusului, a precizat grupul.

Un vaccin specific împotriva Omicron ar putea "creşte şi extinde" protecţia



Prin urmare, vaccinul specific împotriva Omicron sau bivalent - adică un vaccin care include atât tulpina nouă, cât şi pe cea originală de coronavirus - ar putea "creşte şi extinde" protecţia, se arată într-un comunicat al EMA.

Comunicatul se referă în mod specific la vaccinurile ARNm. Atât Pfizer Inc cât şi Moderna Inc au testat versiuni "reutilate" ale vaccinurilor lor pentru a include varianta Omicron.

Vaccinuri care includ alte variante, de exemplu varianta Beta, ar putea fi luate în considerare pentru utilizare ca doze de rapel dacă datele din studiile clinice demonstrează un nivel adecvat de neutralizare împotriva Omicron şi a altor variante îngrijorătoare, se arată în comunicat.

Anunţul vine la scurt timp după ce Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) a declarat că rapelul specific împotriva Omicron ar putea restabili protecţia împotriva tulpinilor emergente ale coronavirusului.

Însă, autoritatea de reglementare din Statele Unite, Agenţia pentru Alimente şi Medicamente (FDA), a declarat joi că va viza în mod special includerea variantelor mai noi, BA.4 şi BA.5 de Omicron, care determină în prezent o creştere a numărului de cazuri de infectare la nivel global, în orice vaccin nou pentru utilizare pe plan intern.

Marţi, liderul unui comitet consultativ al OMS care a discutat despre vaccinurile modificate a declarat că grupul a preferat dozele de rapel bazate pe BA.1, argumentând că această variantă este mai distinctă şi ar putea genera un răspuns mai larg comparativ cu cele mai recente sub-variante care circulă.

Peter Marks, un înalt oficial în cadrul FDA din SUA, a declarat într-un interviu că autorităţile de reglementare din alte ţări se gândesc serios să utilizeze noi doze de rapel bazate pe varianta BA.1 a Omicron care a provocat creşterea masivă a cazurilor iarna trecută, pentru că acele vaccinuri pot fi disponibile mai devreme decât cele bazate pe BA.4/5 pe care Statele Unite intenţionează să le utilizeze.

EMA a precizat că va oferi mai multe detalii zilele următoare.

Austria renunță la vaccinarea obligatorie anti-COVID: De acum trebuie să trăim cu COVID-19. Omicron a schimbat regulile

 

Guvernul Austriei a anunţat joi renunţarea completă la politica sa de vaccinare obligatorie împotriva COVID-19, după ce această măsură a fost deja suspendată în martie, la doar o lună după ce intrase în vigoare, informează AFP, potrivit Agerpres.

"De acum trebuie să trăim cu COVID-19, deci vom implementa o serie de măsuri, ceea ce înseamnă sfârşitul vaccinării obligatorii", a declarat ministrul austriac al Sănătăţii, Johannes Rauch, într-o conferinţă de presă organizată la Viena.

Acea strategie "a fost implementată într-un context epidemiologic diferit", marcat de unităţi spitaliceşti supraaglomerate, a subliniat el.

"Însă varianta Omicron a schimbat regulile", a adăugat acest ministru ecologist. "Chiar şi cei care au acceptat încă de la început să se vaccineze sunt acum reticenţi faţă de ideea de a-şi administra o nouă doză", a completat Johannes Rauch.

Legea privind vaccinarea obligatorie nu a fost considerată de o comisie de experţi "necesară", "fie din punct de vedere medical, fie constituţional", şi a creat "o profundă divizare în rândul societăţii austriece", a mai spus ministrul Sănătăţii din Austria.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Ştiri Recomandate

AVC: Trei factori de risc majori. Doi provoacă AVC sever

Crossuri externe

pixel