Ulcer peptic, ce îl declanșează

Herniile abdominale
Un ulcer peptic (la stomac sau duodenal) reprezintă o ruptură a căptușelii interioare a esofagului, a stomacului sau a duodenului. Iată ce îl poate provoca:

În funcție de localizare, această categorie de afecțiuni se împarte în trei subcategorii.

Un ulcer peptic la stomac se numește ulcer gastric, la duoden e un ulcer duodenal, iar la nivelul esofagului, este ulcer esofagian.

Ulcerele, în general, apar atunci când mucoasa respectivelor organe este erodată de sucurile digestive - peptice – acide, pe care celulele (scretoare) din căptușeala stomacului le secretă.

Simptome frecvente

Un ulcer peptic diferă de o eroziune, deoarece se extinde mai adânc în mucoasă și incită mai mult la o reacție inflamatorie în țesuturile implicate, ocazional cu cicatrizare. Oriunde s-ar dezvolta, aceste afecțiuni sunt grupate sub denumirea de ulcere peptice.

Cel mai frecvent simptom al ulcerului peptic este o durere puternică sau arzătoare în stomac, spun experții de la Institutul Național de Diabet și Boli Digestive și Rinichi, citați de medicinenet.com.

Durerea este de obicei simțită între zona buricului și sub sân, cel mai adesea când stomacul este gol. Durerea tinde să dureze câteva minute până la ore în șir, și va reveni periodic, durând zile, săptămâni sau chiar luni.

Dacă aveți respectivele simptome, mergeți urgent la medic!

Cauze frecvente

Potrivit experților, cele mai frecvente cauze de ulcer peptic sunt:

- Utilizarea pe termen lung a medicamentelor antiinflamatoare nesteroidiene (AINS), cum ar fi aspirina sau ibuprofenul.

- O infecție cu bacteria Helicobacter pylori (H. pylori).

- Anumite tumori în stomac, intestin sau pancreas.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?
pixel