Tumorile cerebrale, simptome mai puțin obișnuite. Durerile de urechi, de dinți sau neîndemânarea, printre semne

tumorile cerebrale - FOTO: Freepik@kjpargeter
Tumorile cerebrale pot începe în creier. Acestea se numesc tumori cerebrale primare. Simplele amețeli sau uitarea pot fi semne ale unei tumori cerebrale

Tumorile cerebrale se pot râspândi la creier din alte părți ale corpului. Aceste tumori sunt tumori cerebrale secundare, numite și tumori cerebrale metastatice. O tumoare cerebrală este o creștere a celulelor din creier sau din apropierea acestuia. Tumorile cerebrale pot apărea în țesutul cerebral. De asemenea, tumorile cerebrale pot apărea în apropierea țesutului cerebral. Locațiile apropiate includ nervii, glanda pituitară, glanda pineală și membranele care acoperă suprafața creierului.

Tumorile cerebrale, simptome

În funcție de localizarea în creier, tumorile pot provoca halucinații auditive. Alte simptome ciudate includ dureri de urechi, uitare și stângăcie. Durerile de cap și senzația de rău sunt semnele comune ale tumorilor cerebrale asupra cărora avertizează medicii. 

Dar auzul vocilor, vederea încețoșată și pierderea bruscă a interesului pentru hobby-urile tale sunt doar câteva dintre simptomele mai puțin cunoscute. 

Halucinațiile de voci și auzul unor sunete aleatorii pot indica uneori o afecțiune mentală. Dar ar putea fi vorba și de o tumoare pe creier. Halucinațiile auditive, așa cum sunt cunoscute, pot fi cauzate de tumori cerebrale care sunt atât canceroase, cât și benigne.

Aceste halucinații pot apărea dacă tumora este localizată în lobul temporal, partea creierului care procesează sunetele, înțelege limbajul și codifică memoria.

Se poate întâmpla, de asemenea, dacă tumora este presată pe un nerv care trimite semnale de la ureche la creier. 

Vezi și: Lucrul simplu care previne apariția bolilor. Menține sănătatea inimii, a creierului și are efect antidepresiv

Neîndemânarea, alt simptom ciudat al tumorilor cerebrale

Să te împiedici, să-ți pierzi echilibrul și să scapi lucruri este, de asemenea, un potențial semn al unei tumori cerebrale. Acest lucru se poate întâmpla dacă o tumoare se formează pe trunchiul cerebral, acolo unde creierul dumneavoastră se conectează cu măduva spinării.

Ca urmare a localizării sale, ar putea să vă facă să deveniți neîndemânatic și să aveți probleme la mers. Acest lucru se datorează faptului că poate întrerupe comunicarea dintre creier și restul corpului.

Cercetările efectuate de King's College din Londra și conduse de Dr. Suzanne Scott, lector superior în psihologia sănătății, au constatat că mulți dintre cei care suferă de această problemă resping o lipsă de echilibru. 

Studiul efectuat pe 39 de persoane care suferă de cancer cerebral a arătat că mulți dintre aceștia credeau că pierderea echilibrului și ”neîndemânarea” fac parte din procesul de îmbătrânire.

Vezi și: De ce se exfoliază unghiile. Semnalul pe care îl transmit că ai o problemă de sănătate

Pierderea interesului pentru hobby-uri 

Tumori cerebrale - FOTO: Freepik@EyeEm

Faptul că vă decideți să renunțați la un hobby nu înseamnă neapărat că aveți o tumoare cerebrală, dar pierderea bruscă a interesului pentru hobby-ul preferat ar putea fi un semnal de alarmă.  

Potrivit Brain Tumour Charity, una din trei persoane cu o tumoare cerebrală suferă o schimbare de personalitate. Atunci când o tumoare crește, aceasta poate exercita presiune asupra celorlalte celule sănătoase din jurul ei. 

Dacă o tumoare se dezvoltă în lobul frontal, care controlează emoțiile, personalitatea și comportamentul dumneavoastră, puteți începe chiar să vă comportați ciudat. 

Dar este important să depistați aceste simptome din timp. Doar 40% dintre pacienții cu cancer cerebral trăiesc mai mult de un an după diagnosticare și doar 20% supraviețuiesc cinci ani, potrivit datelor. 

Vezi și: Radu Leca, semnal de alarmă despre vârsta consumatorilor de droguri. Este o cifră interesantă. Nu are legătură cu realitatea

Uitarea, semn al tumorilor cerebrale

Uitarea sarcinilor zilnice, cum ar fi încuierea ușii și oprirea cuptorului, pot fi semnele distinctive ale bolii Alzheimer. Dar uitarea ar putea fi, de asemenea, un semn al unei tumori cerebrale. 

Deoarece mai multe zone ale creierului lucrează pentru a stoca și reaminti diferite tipuri de amintiri, este greu de precizat modul în care diferite tumori cerebrale vor afecta memoria oamenilor, potrivit Brain Tumour Charity.  

Organizația caritabilă explică faptul că este mai probabil să se producă uitare dacă tumora se află în lobii frontali sau temporali ai creierului, care este locul unde sunt stocate amintirile. 

Potrivit Brain Tumour Charity, una din două persoane se confruntă cu dificultăți de memorie cauzate de o tumoare cerebrală sau de tratamentul acesteia.  

Vezi și: Tulburarea de somn care duce la demență. Este o cauză și a bolii Parkinson

Dureri de ureche sau de dinți

Durerea de dinți sau o durere în ureche nu este ceva ce trebuie ignorat. Dar, în cazuri rare, ar putea fi un semn a ceva mai grav, inclusiv a unei tumori. 

O tumoare poate împiedica părți ale creierului să funcționeze normal și, în funcție de poziția sa, poate provoca probleme la ureche și dureri de dinți, potrivit organizației caritabile pentru cancer Macmillan. 

Un neuroma acustic este o tumoare cerebrală benignă care poate provoca dureri de dinți. Acest tip de tumoare poate fi, de asemenea, responsabil pentru pierderea auzului, potrivit NHS.  

Ați putea avea dureri de urechi și dificultăți de auz dacă tumora împinge împotriva nervilor cranieni situați în partea din spate a creierului, spune organizația caritabilă.

Vezi și: Înălțimea, factor de risc pentru cancer. Care este înălțimea ideală pentru a fi sănătos

Vedere încețoșată 

Vederea încețoșată sau vederea care apare și dispare, chiar și atunci când purtați ochelari, poate fi un semn al unei tumori cerebrale. Dacă tumora cerebrală pune presiune pe nervul optic, vederea poate fi afectată drastic, spun experții.  

Este posibil chiar să observați că începeți să deveniți mai neîndemânatic și să vă loviți de lucruri, mai ales dacă vă pierdeți vederea din colțul ochilor. Acest lucru vă poate face să vă loviți de obiecte pe partea stângă sau dreaptă dacă vă pierdeți vederea prereferențială.  

Vederea încețoșată, formele plutitoare și vederea în tunel pot fi, de asemenea, semne ale unei tumori cerebrale, potrivit Cancer Research.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Crossuri externe

pixel