Tratarea tuberculozei, modificări și bani mai mulți

Plămâni
Ministerul Sănătății a pus în dezbatere publică un ordin de modificare și extindere a programelor naționale de sănătate. Este vorba de o suplimentare a bugetului astfel încât să acopere modificările aduse mai multor programe, printre care și cel de tuberculoză. La acesta, administrarea tratamentului se va putea face și în cabinetele medicilor de familie

Ministerul Sănătății a pus în dezbatere publică, până în 10 octombrie, un proiect de modificare și completare a Normelor tehnice de realizare a programelor naţionale de sănătate publică pentru anii 2017 şi 2018, aprobate prin Ordinul ministrului sănătăţii nr. 377/2017.

Primul punct al acestui ordin vorbește despre modificarea bugetului alocat pe 2018 programelor curative, astfel încât să poate fi adăugate unora dintre ele mai multe subcapitole care presupun și cheltuieli în plus.

Modificări la tuberculoză

Spre exemplu, la programul național de tratare a tuberculozei vor fi incluse în rețeaua de clinici și cabinetele medicilor de familie.

„Includerea în cadrul Programului naţional de prevenire, supraveghere şi control al tuberculozei a activității de administrare a tratamentului sub directă observare (DOT) la bolnavii cu tuberculoză care sunt arondați epidemiologic unor cabinete de medicină de familie sau unor cabinete medicale din unităţile de învăţământ. În acest caz, asigurarea medicamentelor necesare pentru tratamentul DOT la nivelul acestor cabinete medicale se va realiza de către dispensarele de pneumoftiziologie din cadrul unităților sanitare care derulează programul, pe baza unui proces-verbal de transfer al acestora. Tratamentul DOT se va realiza sub supravegerea medicală a medicului de familie sau a medicului din cabinetele medicale din unităţile de învăţământ, cu respectarea prescripției medicale de specialitate", se arată în referatul de aprobare a acestui nou ordin.

Cum vor fi plătiți

Totodată s-a clarificat remunerarea personalului care realizează coordonarea activităţii reţelei de tuberculoză la nivel județean, „la un tarif brut orar de 27 lei/oră, corespunzător celui stabilit pentru personalul cu studii superioare din cadrul UATM, având în vedere că acest personal este implicat în organizarea și coordonarea activității membrilor echipei de asistență tehnică și management la nivel județean și nu defășoară activitate medicală de furnizare de servicii medicale către bolnavii TB".

Ordinul îi puteți consulta AICI:

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Crossuri externe

Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?
pixel