Tratamentul pentru persoanele cu demență, efecte adverse. Risc crescut de AVC, infarct, insuficiență cardiacă și renală

dementa - FOTO: Freepik@gpointstudio
Persoanele cu demență care urmează un tratament comun sunt mult mai expuse riscului de a face AVC, infarc, insuficiență cardiacă și renală și nu numai

Studiul efectuat pe o cohortă potrivită din punct de vedere demografic și bazată pe populație arată că utilizarea antipsihoticelor în cazul persoanelor cu demență este asociată cu o serie de rezultate adverse. Printre acestea se numără accidentul vascular cerebral, tromboembolismul venos, infarctul miocardic, insuficiența cardiacă, aritmiile ventriculare, fracturile, pneumonii și insuficiența renală acută.

Acest studiu arată că atunci când persoanele cu demență iau medicamente antipsihotice, există un risc crescut de a suferi diverse probleme de sănătate, precum atacuri de cord, fracturi sau pneumonie. Riscul este mai mare în primele săptămâni de când încep să ia aceste medicamente.

Antipsihoticele cresc riscul

Riscul de apariție a acestor evenimente a fost mai mare în cazul utilizatorilor de antipsihotice în comparație cu cei care nu le-au utilizat, cu excepția aritmiilor ventriculare. Utilizarea curentă a fost asociată cu riscuri crescute pentru pneumonie, insuficiență renală acută, tromboembolism venos, accident vascular cerebral, fractură, infarct miocardic și insuficiență cardiacă.

Cercetătorii au descoperit că antipsihoticele sunt asociate cu un risc crescut de diverse afecțiuni grave, precum accidentul vascular cerebral, infarctul miocardic și fracturile, comparativ cu persoanele care nu le-au folosit. Riscul de a dezvolta aceste probleme de sănătate a fost cel mai ridicat în primele săptămâni de la începerea tratamentului cu antipsihotice.

Cu toate acestea, riscul nu a fost același pentru toate antipsihoticele. De exemplu, riscul de fracturi, pneumonie și insuficiență renală acută a fost mai mare pentru haloperidol în comparație cu alte medicamente antipsihotice, cum ar fi risperidona sau quetiapina.

De asemenea, nu s-a observat niciun risc crescut pentru un control negativ, respectiv apendicita și colecistita, potrivit studiului publicat în The BMJ.

Vezi și: Factorul care duce la cancer sau demență. Cum se poate evita

Risc crescut în primele săptămâni ale tratamentului

Concluziile indică faptul că utilizarea antipsihoticelor în comparație cu non-utilizarea acestora în cazul adulților cu demență este asociată cu riscuri crescute pentru diverse evenimente adverse. Riscul este mai mare în primele săptămâni de la începutul tratamentului. Deși pot exista momente în care prescrierea unei antipsihotice este cea mai bună opțiune disponibilă, clinicienii ar trebui să ia în considerare cu atenție riscurile, având în vedere comorbiditățile preexistente ale pacienților și sprijinul de care beneficiază în viața de zi cu zi.

Vezi și: 3 simptome ale unui intestin nesănătos. Medic gastroenterolog: Dacă scaunul tău NU arată așa, e un semn

Tratament pentru persoanele cu demență - FOTO: Freepik

Reviziunea tratamentului, periodic

Tratamentul trebuie revizuit periodic împreună cu pacienții și îngrijitorii acestora pentru a evalua necesitatea continuării acestuia. Este recomandată efectuarea unor examinări clinice înainte și imediat după începerea tratamentului, având în vedere riscurile crescute de evenimente adverse în primele zile după inițierea acestuia.

Rezultatele acestui studiu ar trebui să influențeze deciziile reglementatoare viitoare cu privire la utilizarea antipsihoticelor în tratamentul simptomelor comportamentale și psihologice ale demenței.

Aceste descoperiri sunt esențiale pentru clinicieni, care trebuie să ia în considerare cu atenție riscurile și beneficiile atunci când prescriu antipsihotice persoanelor cu demență. Este important să fie luate măsuri pentru monitorizarea atentă a pacienților și pentru a evalua periodic necesitatea continuării tratamentului cu antipsihotice.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Ştiri Recomandate

Crossuri externe

pixel