Tratamentul pentru episoadele maniacale, reaprobat. Gabriel Diaconu: Nu e un tratament revoluționar. Nu îl avem în Europa. Noi avem altceva, dar face cam același lucru

episoade maniacale - FOTO: Freepik@PlaceboPill
EXCLUSIV
FDA a aprobat un medicament al companiei Vanda Pharmaceuticals pentru tratarea episoadelor maniacale și mixte asociate cu un tip specific de tulburare bipolară. Cum funcționează tratamentul.

FDA a aprobat medicamentul companiei Vanda Pharmaceuticals pentru tratarea episoadelor maniacale și mixte asociate cu un tip de tulburare bipolară, a anunțat compania marți, marcând a doua aprobare pentru tratament. Acțiunile companiei cu sediul în Washington, D.C., au crescut cu 16% după închiderea pieței, transmite Reuters.

Episoadele maniacale, tulburări complexe

Episoadele maniacale și episoadele mixte sunt momente definitorii ale tulburării bipolare, care este o afecțiune mintală care afectează profund starea emoțională a unei persoane.

Episoadele maniacale sunt perioade când cineva se simte foarte  plin de energie și entuziasm. În aceste momente, oamenii pot fi extrem de vorbăreți, să aibă idei rapide și să se simtă de parcă ar putea face orice. Pot avea, de asemenea, un simț al nevoii reduse de somn și pot să-și asume riscuri mai mari decât de obicei, precum cheltuirea excesivă de bani sau angajarea în activități periculoase.

Episoadele mixte sunt momente când emoțiile unei persoane sunt o amestecătură ciudată de tristețe, agitație și energie excesivă. Într-un episod mixt, o persoană se poate simți agitată și neliniștită, dar în același timp și tristă și obosită. Este o combinație de sentimente care poate fi foarte confuză și greu de gestionat.

Tulburarea bipolară este o afecțiune psihică cronică gravă și foarte răspândită care afectează aproximativ 2,8% din populația adultă din SUA, 83% dintre aceștia fiind clasificați ca fiind severi.

Tulburarea bipolară este un grup de afecțiuni caracterizate de perioade de stare de spirit ridicată alternând cu perioade de stare de spirit depresivă. Pentru diagnosticul tulburării bipolare de tip I, persoanele trebuie să fi experimentat unul sau mai multe episoade de manie și majoritatea ar avea episoade atât de manie, cât și de depresie.

Pacienții cu tulburare bipolară de tip I cu episoade maniacale sau mixte sunt o subgrupare a celor aproximativ 10 milioane de americani cu tulburare bipolară. 

Vezi și: Acesta e adevărul despre moarte. Radu Leca: Dacă înțelegem că există și alt univers decât cel pământean, atunci o să fim liniștiți

Cum funcționează tratamentul

Dr. Gabriel Diaconu, medic specialist psihiatru, a explicat în exclusivitate pentru DC MEDICAL, despre ce este vorba, de fapt.

"Vanda este compania "mamă". Medicamentul este iloperidonă, este un antipsihotic din clasa risperidonei. Este un medicament care blochează în mod selectiv anumiți receptori de serotonină și dopamină. Iloperidona și paliperidona sunt de mai mulți ani pe piață. Sunt considerate ca fiind eficiente. Nu e un "ground breaking treatement" (tratament revoluționar - n.r.). 

E un succes al companiei. Patentul pentru iloperidonă expiră în 2027. A fost aprobat în 2009. Compania a obținut astfel reaprobarea ca să îl pună pe piață, dar iloperidona era pe piață. Nu am prescris-o în Europa. Aici avem paliperidonă și care face cam același lucru",  a explicat dr. Gabriel Diaconu, medic specialist Psihiatrie, în exclusivitate pentru DC MEDICAL.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Crossuri externe

Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?
pixel