Tratamentul oral anti-COVID, ce trebuie să știi. Prof. dr. Aysel Florescu: Este demonstrat ca eficiență virală. A redus foarte mult riscul de spitalizare

covid - FOTO: Freepik@teksomolika
EXCLUSIV
Acest tratament anti-COVID poate avea efecte secundare importante.

Vezi și: Hipertensiunea arterială, cea mai frecventă boală cardiovasculară. Prof. dr. Eduard Apetrei: 42% din populația adultă din România are hipertensiune. Peste 6 milioane

Administrarea orală a tratamentelor pentru COVID-19 a devenit o opțiune esențială în gestionarea pacienților cu forme ușoare și moderate ale bolii, mai ales pentru cei cu risc de evoluție severă.

O combinație care atrage atenția este cea dintre nirmatrelvir și ritonavir, despre care specialiștii spun că are un efect antiviral puternic și reduce semnificativ riscul de spitalizare. Comparativ cu remdesivirul, care se administrează intravenos, această terapie orală oferă avantajul administrării în ambulatoriu și acasă, un factor deosebit de important pentru decongestionarea spitalelor.

Ce trebuie să știi despre tratamentul oral anti-COVID

Prof. dr. Simin Aysel Florescu, medic primar Boli infecţioase cu o supra-specializare în Boli tropicale şi director medical al Spitalului Victor Babeș, a explicat în exclusivitate la la interviurile DC Medical și DC News, în emisiunea Academia de Sănătate ce trebuie să știm despre acest tratament.

"Cealaltă variantă de administrare orală este asocierea de nirmatrelvir cu ritonavir, care reprezintă o asociere cu un efect chiar mai mare decât al remdesivirului. Este demonstrat ca eficiență virală și a redus foarte mult riscul de spitalizare, de evoluție severă în cazul pacienților la risc și se administrează pe o durată de cinci zile.

Marele avantaj este administrarea orală și administrarea în ambulatoriu. Recomandarea este administrarea la pacienții care sunt la risc de a face o formă severă de COVID", a explicat prof. dr. Simin Aysel Florescu, medic primar Boli infecţioase cu o supra-specializare în Boli tropicale şi director medical al Spitalului Victor Babeș, la interviurile DC Medical și DC News, în emisiunea Academia de Sănătate.

Vezi și: Valoarea la care se consideră că ai hipertensiune. Prof. Dr. Eduard Apetrei: A rămas tot 140 cu 90

Tratament oral COVID - FOTO: Freepik@kay4yk

Efecte secundare

Pacienții care iau medicamente pentru afecțiuni precum aritmiile cardiace sau pentru tratamente psihotrope trebuie evaluați atent, pentru a evita efectele adverse cauzate de aceste interacțiuni.

Efectele secundare ale acestei terapii includ tulburări digestive, iar din cauza complexității posibilelor interacțiuni, administrarea tratamentului este restricționată la anumite unități medicale. Aceasta nu este o terapie care poate fi prescrisă fără o evaluare riguroasă.

Vezi și: Semnul banal al AVC-ului. Dr. Sorin Băilă: Nu vezi cu un ochi

"Aici lucrurile sunt grevate de posibile interacțiuni medicamentoase și vorbim de diverse tipuri de medicamente pe care exact pacienții cronici le pot lua. Vorbim de medicația anti-aritmică sau medicația psihotropă.

Există un panel mare de potențiale interacțiuni care trebuie verificate la fiecare pacient. Au și câteva efecte secundare care se înscriu în spectrul efectelor secundare digestive.

E un medicament cu risc de interacțiune destul de important și acesta este unul din criteriile care au dus la direcționarea evaluării pacienților și administrării către anumite instituții. Un pacient cu COVID trebuie evaluat de către un medic înainte de a primi o medicație specifică. Nu e o medicație de luat pe rețetă, pe marginea biroului, dus într-o farmacie și înghițit un medicament. Varianta orală nu este foarte simplu de recomandat.

Are interacțiuni potențiale sau contraindicații, a explicat a explicat prof. dr. Simin Aysel Florescu, medic primar Boli infecţioase cu o supra-specializare în Boli tropicale şi director medical al Spitalului Victor Babeș, la interviurile DC Medical și DC News, în emisiunea Academia de Sănătate.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Ştiri Recomandate

Crossuri externe

pixel