Tratament NOU pentru fibroza pulmonară. Farnaz Marzban: Fiecare lună contează! Să punem capăt acestei boli, e la fel de mortală precum cancerul

Tratament NOU pentru fibroza pulmonară - Foto: Freepick @vadi_fuoco @stefamerpik
EXCLUSIV
Farnaz Marzban ne-a vorbit despre noul tratament dezvoltat de Boehringer Ingelheim împotriva fribrozei pulmonare. Ce scop are, ce este fibroza pulmonară și ce simptome are.

Fibroza pulmonară este o afecțiune care cauzează cicatrizarea și rigiditatea plămânilor. Acest lucru face dificilă respirația. Aceasta poate împiedica organismul să primească suficient oxigen și poate duce în cele din urmă la insuficiență respiratorie, insuficiență cardiacă sau alte complicații.

Cercetătorii cred în prezent că o combinație de expunere la iritanți pulmonari, cum ar fi anumite substanțe chimice, fumatul și infecțiile, împreună cu genetica și activitatea sistemului imunitar, joacă un rol cheie în fibroza pulmonară.

Cândva se credea că această afecțiune era cauzată de inflamație, dar în prezent, oamenii de știință cred că există un proces anormal de vindecare în plămâni care duce la cicatrizare. Formarea unor cicatrici pulmonare semnificative devine în cele din urmă fibroză pulmonară.

Ei bine, incidența bolilor respiratorii este una dramatică. 1 miliard de persoane suferă de diverse boli respiratorii în întreaga lume

"În domeniul bolilor respiratorii, vorbim despre 1 miliard de pacienți, dar când ne referim la fibroza pulmonară, mai exact fibroza pulmonară idiopatică (FPI), vorbim de aproximativ 3 milioane de persoane afectate. Boala pulmonară interstițială asociată sclerodermiei afectează 2,5 milioane de persoane, iar fibroza pulmonară – pentru care avem cea mai recentă aprobare – afectează 5 milioane de persoane", ne-a dezvăluit Farnaz Marzban. 

BPOC și fibroza pulmonară, boli "fără leac, devastatoare pentru pacienți". Farnaz Marzban: Problema majoră a României e că pacienții se prezintă târziu la medic

Boehringer Ingelheim, nou tratament pentru fibroza pulmonară. Ce rol joacă acest nou tratament


"Fibroza pulmonară este o zonă terapeutică strategică pentru Boehringer Ingelheim. Fibroza pulmonară afectează pacientul atât la nivel emoțional cât și fizic. Pacientul are nevoie de un spectru larg de servicii medicale și de o abordare multidisciplinară care aduce împreună medici din diverse specializări. De aceea, planul este să ne asigurăm că pacientul primește un diagnostic corect și tratamentul adecvat cât mai devreme posibil.

Viziunea noastră este ca, în viitor, tratamentul să și vindece pacientul, nu doar să reducă simptomele și riscurile, să punem capăt acestei boli devastatoare", a declarat Farnaz Marzban, Regional Marketing Manager la Boehringer Ingelheim, în exclusivitate pentru DC Medical. 

Mai mult, Farnaz Marzban a tras un semnal de alarmă și spune că fibroza pulmonară este mai puțin cunoscută decât cancerul, deși este la fel de mortală. 

"Cred că este important să atragem atenția că fibroza pulmonară este încă o boală foarte puțin cunoscută. Toți am auzit de cancer, de cancer de plămâni, dar fibroza pulmonară este mai puțin cunoscută decât cancerul, deși este la fel de mortală.

Din nefericire, nu avem un leac pentru această afecțiune, de aceea este important ca pacientul să primească un diagnostic cât mai devreme și să înceapă tratamentul cât mai din timp. Imediat ce primesc diagnosticul, ei trebuie să înceapă tratamentul, altfel boala va progresa și calitatea vieții va scădea", a mai spus ea.

Timpii de așteptare în tratarea bolii pulmonare este sunt destul de mari. Ce înseamnă asta pentru sănătatea și speranța de viață a pacientului? "Fiecare lună contează"

 

"În astfel de situații trebuie să ne imaginăm cum ar fi dacă boala ar afecta un membru de familie, deoarece aceste boli sunt mai frecvente la persoanele în vârstă.

Imaginați-vă că o persoană dragă are această boală. Cel mai important lucru este ca persoana să aibă un diagnostic cât mai timpuriu și să înceapă tratamentul la timp. Așa cum ziceam mai devreme, opțiunile de tratament disponibile în prezent reduc simptomele și riscul, dar nu pot vindeca pacientul.

Asta înseamnă că este vital să începem tratamentul cât mai devreme. Fiecare lună contează.

Dacă mama mea ar avea această boală, aș face orice ca ea să primească diagnosticul și să înceapă tratamentul cât mai din timp. Un tratament început târziu are beneficii mult mai reduse", ne-a mai spus Farnaz Marzban.

"Păpăm prea mult, sportul național este mâncatul". Grămescu: Mai bine înjurați-mă pe mine, dar slăbiți! Dacă un om are 10 kg în plus, coloana duce 40

"O problemă majoră observată în România este diagnosticul târziu. Pacienții se prezintă târziu la medic"

 

"Colegii mei din România au organizat și o caravană prin diverse orașe din țară, prin care dorim să punem bazele unui dialog multidisciplinar atât de necesar în diagnosticarea fibrozei pulmonare. Că tot am pomenit de fibroza pulmonară, am uitat să amintesc faptul că este o afecțiune foarte complexă, iar pentru  a asigura un diagnostic și un tratament corect trebuie să avem o colaborare între diverse specializări medicale. Medicii specialiști trebuie să se întâlnească și să discute pentru a pune un diagnostic corect și a stabili un tratament personalizat pentru pacient. Acest tip de abordare nu este încă implementată în toată Uniunea Europeană, inclusiv România.

Vedem, în România, o nevoie de a optimiza colaborarea dintre diverși medici specialiști printr-o abordare multidisciplinară, ca să ne asigurăm că pacienții primesc tratamentul la timp.

În cazul bolii pulmonare interstițiale, este vital pentru pacient să aibă un tratament corect la timpul potrivit. O problemă majoră observată în România este diagnosticul târziu.

Pacienții se prezintă târziu la medicul pneumolog, dar și medicii întârzie diagnosticul, ceea ce întârzie și tratamentul, iar asta nu este bine pentru genul ăsta de pacient, pentru că trebuie să înceapă tratamentul cât se poate de repede", a mai spus Farnaz Marzban.

Fibroza pulmonară - simptome

Este posibil să aveți fibroză pulmonară o perioadă de timp fără niciun simptom. Dificultatea respirației este, de obicei, primul simptom care apare.

Alte simptome pot include:

- tuse uscată, cu tuse de tip hacking care este cronică (pe termen lung)

- slăbiciune

- oboseală

- curbarea unghiilor, care se numește clubbing

- pierdere în greutate

- disconfort toracic

Deoarece afecțiunea afectează în general adulții mai în vârstă, simptomele timpurii sunt adesea atribuite greșit vârstei sau lipsei de exerciții fizice.

Simptomele pot părea minore la început și pot progresa în timp și pot varia de la o persoană la alta. Unele persoane cu fibroză pulmonară se îmbolnăvesc foarte repede.

Meningiomul, cancerul frecvent al femeilor. Ce este, unde se dezvoltă, ce simptome are: Credeam că e de la tensiune / Se malignizează mai repede decât înainte

Vezi mai multe în video:

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Cum au fost afectați diabeticii de COVID. Ce s-a aflat abia acum

Crossuri externe

Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?
pixel