Transplantul de UTER și de intestin subțire, pas URIAȘ în România. Dr. Zamfir, anunțul care dă SPERANȚE enorme

Transplantul de uter si de intestin subtire - Foto: Freepick @serhii_bobyk
Pe 15 aprilie este Ziua Națională a Transplantului, iar medicul Radu Zamfir a vorbit despre planul pentru transplantul de uter și de intestin subțire, în România.

15 aprilie este Ziua Națională a Transplantului, iar evenimentul este unul menit să aducă în consțiința publicului faptul că transplantul poate salva vieți. 

”Evenimentul “Ziua Națională a Transplantului” reprezintă o conştientizare a faptului că transplantul salvează vieţile unor oameni care altfel nu ar avea altă şansă şi este organizat în conformitate cu atribuţiile Agenţiei Naţionale de Transplant privind promovarea activităţilor  de donare şi transplant organe, ţesuturi şi celule umane, precum şi cu directivele şi recomandările Uniunii Europene.

În fiecare an, persoanele care au beneficiat de un transplant sărbătoresc împreuna cu familiile lor, cu specialiştii din domeniul transplantului, alături de reprezentanţii mass-media și de personalități ale societății civile, noua viaţă dobândită odată cu transplantul, având drept scop creşterea numărului de donatori, deci implicit creşterea numărului de pacienţi salvaţi”, potrivit unui comunicat de presă al Agenției Naționale de transplant.

Întrebat ce alte tipuri de transplant vor fi făcute acum în România, față de cele făcute până acum și care ar fi perspectiva în acest sens, ținând cont că se face transplant de mână și de uter, mediul Radu Zamfir a spus că: "există preocupări în acest sens. În cadrul Spitalului Floreasca sunt niște preocupări reluate de a dezvolta un program de transplant de țesuturi composite, iar în cadrul centrului Târgu Mureș sunt preocupări în direcția dezvoltării unui program de transplant de uter.

De asemenea, există preocupări în direcția unui program de transplant de intestin subțire în cadrul Institutului Clinic Fundeni".

Când vor fi posibile aceste proceduri și de ce depinde realizarea lor

 

"Aceste lucruri sunt realizate și realizabile într-o succesiune logică și anume: instruirea unor oameni și crearea contextului în care să se poată acredita centrul pentru acest tip de activitate", a mai spus medicul Radu Zamfir, în cadrul evenimentului organizat de Ziua Transplantului.

Vezi mai multe în video:

 

De la ce pacienți se DONEAZĂ. Radu Zamfir, despre "non-heart beating" și LEGEA transplantului

 

Pe perioada pandemiei s-a observat o scădere a numărului de donatori, datorită realocării resurselor. Treptat, pe măsură ce unitățile de Terapie Intensivă au fost degrevate, numărul acestora a crescut, ”față de 47 de anul trecut până la acest moment sunt 29 de donatori”, potrivit directorului executiv al Agenției Naționale de Transplant, dr. Radu Zamfir.

De altfel, acesta a menționat faptul că în toată perioada de pandemie a existat un centru de transplant solid, specific fiecărui organ în funcțiune.

Mai mult, Radu Zamfir a expus intenția de dezvoltare a unui program de ”non-heart beating donor”, cu două unități pilot, Spitalul Floreasca și Spitalul Sf. Spiridon din Iași, ”acești donatori au nevoie, pentru a fi implementată această procedură, atât de instruirea personalului medical, care va fi primul lucru realizat, cât și anumite modificări legislative care să permită să creeze un context în care să se efectueze aceste prelevări, pentru că, după cum știți există mortalitate pe lista de așteptare și scăderea mortalității este obiectivul nostru principal”, a spus Radu Zamfir, în conferința de presă desfășurată cu ocazia Zilei Naționale a Transplantului.   

Întrebat care este categoria pacienților de la care se dorește prelevarea de organe, cu sau fără acordul familiei, dr. Zamfir a făcut câteva precizări.  

Citește mai departe AICI

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?
pixel