Tramadolul, risc de 10 ori mai mare de hipoglicemie decât alte analgezice

Dureri, arsuri
Tramadolul, un analgezic din clasa opioide, este utilizat pe scară largă pentru tratarea durerilor moderate sau severe, dar pacienții pot fi expuși la un nivel foarte scăzut de zahăr din sânge, au constatat, într-un studiu, cercetătorii de la Universitatea California, din San Diego. Riscul e de 10 ori mai mare decât al altor opiode. Pe lângă tramadol, doar metadona mai are un astfel de efect. 

De la aprobarea sa în 1995, tramadolul (comercializat în SUA sub forma ConZip și Ultram) a devenit un remediu prescris pe scară largă pentru artroză și alte afecțiuni dureroase, în parte deoarece prezintă un risc mai mic pentru unele efecte secundare și are un potențial de abuz mai scăzut în comparație cu alte opioide. În prezent, acesta este clasat printre primele cinci opioide prescrise dintr-un top cu 60 de medicamente, în SUA.

Dar, pe măsură ce tramadolul a crescut în popularitate, la fel și cazurile sale de efecte adverse documentate în rândul utilizatorilor săi. Într-o nouă lucrare publicată astăzi în Scientific Reports, cercetătorii de la Școala de Farmacie și Științe Farmaceutice Skaggs de la Universitatea din California, San Diego, arată că pacienții care iau tramadol au un risc mai mare de a dezvolta hipoglicemie sau de un nivel de zahăr anormal de scăzut în sânge.

Echipa de cercetare, condusă de autorul principal Ruben Abagyan, profesor de farmacie, a analizat peste 12 milioane de rapoarte din baza de date FDA Adverse Effect Reporting System (FAERS) și din Adverse Event Reporting System (AERS). Aceste două baze de date contorizează rapoartele voluntar depuse ale efectelor adverse care apar în timpul ce pacienții iau un medicament. Perioada studiată a fost între ianuarie 2004 și martie 2019.

Tramadolul, din ce în ce mai prescris și mai popular

„Impulsul a fost recenta creștere dramatică a popularității și prescripțiilor tramadolului", a declarat primul autor Tigran Makunts, farmacist, un cercetător în laboratorul lui Abagyan. „Am vrut să avem o privire obiectivă bazată pe date asupra efectelor adverse ale acestuia și am descoperit o hipoglicemie periculoasă, nelistată și neașteptată".

Reacțiile adverse recunoscute asociate cu tramadolul includ amețeli, greață, dureri de cap și constipație – toate, de fapt reacții adverse comune ale opioidelor. Reacțiile adverse mai grave, dar mai rare, includ sindromul serotoninei și riscul crescut de criză convulsivă. Legătura cu hipoglicemia este relativ nouă, deși a fost sugerată anterior de studii de caz și teste pe model animal.

Hipoglicemia este adesea legată de tratamentul diabetului, dar poate apărea și la persoanele fără diabet. Netratată, hipoglicemia poate duce la complicații grave, cum ar fi disfuncția neurocognitivă, pierderea vederii, un risc mai mare de căderi și pierderea calității vieții.

Cercetătorii au analizat, de asemenea, alte opioide prescrise pe scară largă și medicamente similare, non-opioide, cum ar fi inhibitorii selectivi ai recaptării serotoninei și norepinefrinei (Cymbalta, Effexor XR) și receptorii NMDA (ketamină și memantină). Dintre toate, numai tramadolul a produs un risc semnificativ de dezvoltare a hipoglicemiei la pacienți

Risc de 10 ori mai mare

De fapt, a existat un risc de 10 ori mai mare de hipoglicemie la cei care folosesc tramadol decât practic la toate celelalte opioide. Singurul alt medicament identificat cu efect comparabil a fost metadona, un opioid utilizat cel mai frecvent pentru a ajuta persoanele să reducă sau să renunțe la dependențele de heroină sau alte opiacee.

În timp ce acest studiu evidențiază o asociere între tramadol și hipoglicemie, ar fi necesar un studiu clinic mare, randomizat și controlat pentru a stabili definitiv cauzalitatea.

„Mesajul final este acela de a avertiza medicii cu privire la probabilitatea ca pacienții să aibă un nivel scăzut de zahăr în sânge (și / sau conținut ridicat de insulină), în special dacă pacientul este predispus la diabet", a spus Abagyan, „și de a motiva cercetarea privind mecanismul molecular unic care duce la acest efect secundar. Este deosebit de important pentru tramadol sau metadonă care sunt utilizate pe scară largă și, adesea, cronic".

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Ştiri Recomandate

Cel mai bun calmant natural. O singură cană din acest ceai face minuni

Crossuri externe

pixel