Acesta este semnul cancerului...
Toxiinfecțiile alimentare pot apărea mult mai frecvent în perioada sezonului cald. Meteorologii au emis avertizări de caniculă pentru zilele care urmează. De aceea, specialiștii sanitar veterinari vin cu sfaturi pentru a evita toxiinfecțiile alimentare.
Direcția Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor Hunedoara recomandă populației ca, în perioadele cu temperaturi ridicate, să acorde atenție modului în care păstrează sau prepară alimentele și a locurilor de unde acestea sunt cumpărate.
- Să cumpere produse alimentare numai din locuri sau spații înregistrate sau autorizate sanitar veterinar și pentru siguranșa alimentelor, pentru că le oferă garanția unor produse sigure care au fost obținute în unități autorizate/înregistrate aflate sub supravegherea medicilor veterinar oficiali din cadrul DSVSA, sunt controlate sanitar veterinar și pentru siguranța alimentelor și care sunt depozitate în condiții corespunzătoare de temperatură și igienă
- Să nu cumpere produse alimentare expuse la vânzare în locuri și condiții necorespunzătoare (pe stradă, din portbagajul mașinilor) cu atât mai mult în cazul alimentelor ușor perisabile – carne, pește, ouă, lapte și produse lactate
- Să aleagă alimentele cu atenție, ținând cont de aspect, miros, termen de valabilitate
- Să ia în considerare temperature la care trebuie păstrate alimentele ce necesită păstrare la rece
- Să verifice prospețimea în momentul achiziționării – să nu cumpere alimentele cu miros neplăcut sau având culoarea, consistența modificată sau care prezintă mucegai pe suprafață
- Să nu cumpere produse care poartă indicațiile ”păstrați la frigider”, ”păstrați la rece” sau ”păstrați în congelator” și care nu au fost depozitate în condiții de refrigerare sau congelare
- Cât mai repede posibil după cumpărare, alimentele de origine animal să fie introduse în frigider, unde se păstrează astfel: carnea refrigerată, laptele, produsele din lapte și ouăle, la o temperatură de refrigerare de preferințp între 0C+4C și separate în funcție de categoria de produs, iar carnea congelată la o temperatură cât mai scăzută, respectiv sub -18C Să ambaleze separat alimentele care urmează a fi depozitate în frigider și să le mențină în decursul perioadei de valabilitate, la temperaturile indicate pe ambalaj
- Să păstreze alimentele gătite în recipient acoperite
- Produsele care au fost decongelate să nu se recongeleze, pentru a fi preparate sau consumate ulterior
- Să îndepărteze alimentele alterate, care sunt o sursă de contaminare pentru celelalte alimente Să spele bine fructele și legumele înainte de a le depozita în frigider și înainte de a le consuma
Toxiinfecția alimentară se declanșează ca rezultat al consumului de alimente contaminate, alterate sau toxice, motiv pentru care se impune o mai mare atenție la produsele pe care le achizționați în această perioadă aglomerată.
Toxiinfecția alimentară apare atunci când o persoană consumă alimente sau băuturi contaminate cu:
- bacterii;
- virusuri;
- paraziți;
- toxine;
- substanțe chimice;
- mucegaiuri.
Cele mai frecvente simptome includ indigestie, durere abdominală, greață, vărsături și diaree. Simptomele dispar, de regulă, după câteva zile, însă există cazuri în care toxiinfecția alimentară poate avea consecințe grave asupra sănătății, mai ales dacă vorbim de copiii mici sau de persoane cu o sănătate deja precară.
Cele mai multe tipuri de toxiinfecții alimentare pot fi cauzate de bacterii, paraziți sau virusuri. Acești agenți patogeni se pot găsi pe aproape toate alimentele pe care oamenii le consuma. Alimentele consumate crude sunt surse frecvente de indigestie sau toxiinfecție alimentară fiindcă nu trec printr-un proces de pregătire termică. Alimente precum carnea, ouăle și produsele lactate sunt frecvent contaminate.
De asemenea, există cazuri în care alimentele din consum intră in contact cu microorganismele din materiile fecale sau vomă, atunci când o persoană bolnavă nu se spală pe mâini înainte de a găti.
Cea mai frecventă cauză a toxiinfecțiilor alimentare este contaminarea cu bacterii:
- coli, în special E. coli producătoare de toxina Shiga;
- Listeria monocytogenes;
- Salmonella;
- Campylobacter;
- Clostridium botulinum;
- Staphylococcus aureus;
- Shigella;
- Vibrio vulnificus.
Vezi și: Scobitul în nas, dăunător sănătății. Poți risca infecții grave
Persoanele care prezintă un risc mai mare de toxiinfecție alimentară sunt:
- Femeile gravide;
- Adulții cu vârsta de peste 65 de ani;
- Copiii care au vârsta mai mică de 5 ani;
- Persoanele care au un sistem imunitar slăbit din cauza cancerului, HIV sau a altor boli.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.
Acesta este semnul cancerului...
Prediabetul este un semnal de...
Palpitațiile inimii, adesea...
Această vitamină îți protejează...
Acest tratament învinge cancerul și...
Acesta este unul dintre cele mai...
Persoanele asigurate beneficiază de o...