Top 5 uleiuri esențiale care te scapă de stres și cum le folosești. Aromaterapie

Uleiuri Foto: Pixabay
Există multe uleiuri esențiale care pot ameliora stresul, fiecare vizând un declanșator de stres diferit. Iată 5 dintre cele mai bune uleiuri esențiale pentru stres:

Uleiurile esențiale sunt extrase din petale, frunze, scoarță și rădăcini ale plantelor și oferă un remediu natural pentru stres. Acest lucru poate fi benefic dacă vă simțiți stresați în mod regulat și nu doriți să vă bazați pe medicamente sau dacă doriți o ușurare pe termen scurt pentru situații precum un examen sau un interviu de angajare. Iată Top 5 cele mai bune uleiuri esențiale care reduc stresul: 

1) Uleiul de lavanda

Lavanda este unul dintre cele mai populare uleiuri esențiale. Are o gamă variată de beneficii, inclusiv promovarea calmului și a relaxării. Vă poate ajuta să vă restabiliți sistemul nervos și vă ajută la liniștea interioară, somnul, calmează neliniștea, iritabilitatea, atacurile de panică, stomacul nervos și tensiunea nervoasă generală. Este, probabil, cel mai utilizat ulei esențial.

2) Ulei de trandafir

Uleiul esențial de trandafir are un miros inconfundabil și se apropie de lavandă în ceea ce privește utilizarea pentru ameliorarea stresului. Este folosit de mulți pentru a ameliora anxietatea, depresia, atacurile de panică, durerea și șocul. Este un ulei esențial puternic și plăcut, care mărește forța mentală și te face să te simți mai încrezător.

3) Uleiul de mușețel

Mușețelul are un parfum liniștitor și calmant, care poate ajuta la liniștirea minții, a anxietății și îngrijorării. Este deosebit de bun pentru ameliorarea stresului și a tensiunii și pentru promovarea unui somn bun.

4) Uleiul de tămâie

Cu parfumul său exotic, tămâia încurajează sentimentele de pace interioară promovând calmul și relaxarea. Ajută la reducerea sentimentelor de stres și a simptomelor asociate acestuia, cum ar fi durerile de cap și respirația superficială și rapidă.

5) Uleiul de vanilie

Uleiul esențial de vanilie vă va calma mintea și vă va ajuta să gândiți mai clar. Este un sedativ natural, antidepresiv și îți îmbunătățește starea de spirit. Pentru mulți oameni, aroma le amintește de înghețata mâncată în copilărie. 

Cum se folosesc

Uleiurile esențiale conțin molecule mici, care sunt absorbite rapid de organism. Această absorbție rapidă înseamnă că puteți simți beneficiile uleiului în circa 20 de minute. Iată cum le puteți folosi: 

1) Inhalare

Inhalarea aromelor uleiurilor esențiale stimulează nervii olfactivi din nas. Apoi, acești nervi comunică cu sistemul limbic din creierul tău. Sistemul limbic, adesea cunoscut sub numele de „creierul emoțional”, este conectat direct la alte părți ale creierului care controlează ritmul cardiac, tensiunea arterială, respirația, memoria, nivelurile de stres și echilibrul hormonal. Acesta este motivul pentru care simțul mirosului este atât de strâns legat de răspunsurile noastre emoționale și de starea de spirit și de ce anumite mirosuri ne amintesc de experiențele din trecut.

2) Prin piele

Uleiurile esențiale pot fi aplicate și pe piele, fie într-o cremă, fie într-un ulei purtător (pentru masaj, spre exemplu), cum ar fi uleiul de migdale dulci sau uleiul de măsline ori de cocos. Micile molecule ale uleiului se difuzează rapid în fluxul sanguin și sunt transportate în tot corpul, ameliorând tensiunea musculară și durerile generale cauzate de stres. La fel se întâmplă și dacă puneți câteva picături de ulei esențial în apa de baie. 

Nu uitați, însă că nu toate uleiurile esențiale pot fi aplicate direct pe piele! Acestea trebuie amestecate mai întâi cu un ulei purtător pentru a le dilua. Acest lucru facilitează absorbția la nivelul pielii. Apoi, unele vă pot provoca reacții alergice. Efectuați întotdeauna un test pe o porțiune mică de piele înainte să încercați un masaj sau o baie cu ulei esențial.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Ştiri Recomandate

Cel mai bun calmant natural. O singură cană din acest ceai face minuni

Crossuri externe

pixel