Tocilizumab, efect incredibil la pacienții COVID-19. Dr Simin Florescu: „Noi l-am administrat, cred că, din a doua săptămână de când am avut pacienți”

Ticilizumab. Foto: Roche
EXCLUSIV
Medicamentul pentru artrită tocilizumab reduce decesele din cauza COVID-19, arată un nou studiu. Dr Simin Florescu, director medical la Spitalul Victor Babeș explica, la Academia de Sănătate, că l-a folosit la pacienții tratați încă de la începutul pandemiei. 

Tocilizumab poate fi un salvator pentru unii dintre cei mai bolnavi pacienți din spital cu COVID, arată un nou studiu (link direct studiu), publicat deocamdată pe platforma MedRxiv și care urmează să fie evaluat de cercetători independenți. 

Ce rezultate are

Tocilizumab, un medicament intravenos utilizat pentru tratarea artritei reumatoide, a fost adăugat înstudiu în aprilie 2020 pentru pacienții cu COVID-19 care au necesitat oxigen și au avut dovezi de inflamație. Recrutarea în brațul cu tocilizumab al studiului a încetat pe 24 ianuarie 2021, deoarece, în opinia comitetului de conducere al studiului, au fost înscriși suficienți pacienți pentru a stabili dacă medicamentul a avut sau nu un beneficiu semnificativ.

Pentru fiecare 25 de pacienți tratați cu tocilizumab, împreună cu un steroid ieftin administrat deja în mod curent, s-ar salva o viață suplimentară, spun experții.

Cercetătorii spun că aproximativ jumătate dintre persoanele internate în spital cu COVID ar putea beneficia de acest tratament. Ei au efectuat un studiu clinic cu mai mult de 4.000 de voluntari și spun că rezultatele sunt „extraordinare”.

Jumătate dintre acești pacienți cu COVID au primit tocilizumab, prin picurare, alături de tratamentul standard, cu un medicament steroid ieftin - dexametazonă. Cealaltă jumătate nu a primit medicamentul pentru artrită. S-a constatat că tocilizumab: 

- a redus riscul de deces - 596 (29%) dintre pacienții din grupul cu tocilizumab au murit în decurs de 28 de zile, comparativ cu 694 (33%) pacienți din grupul de îngrijire obișnuit.
- și a redus riscul ca un pacient să aibă nevoie de un ventilator sau să moară de la 38%, la 33%. 

Combinate, tocilizumab și dexametazona ar trebui să reducă riscul de deces cu aproximativ o treime pentru pacienții cu oxigen și să-l înjumătățească pentru cei cu un ventilator, susțin cercetătorii.

Folosit deja la Victor Babeș

În România, medicii de la Victor Babeș îl folosesc de la începutul pandemiei, a arătat dr Simin Aysel Florescu, directorul medical al Spitalului Clinic de Boli Infecțioase și Tropicale Victor Babeș din Capitală, la emisiunea Academia de Sănătate, realizată de academicianul Irinel Popescu.

„Pare a fi foarte util, dar pentru pacienții care intră în acele tulburări de tip citokinic care apar la formele severe de COVID-19 - tocilizumab. Deci, inhibitorii de intereukină-6 au funcționat foarte bine în cazul pacienților noștri. Noi l-am administrat, cred că, din a doua săptămână de când am avut pacienți. Cred că am fost primii care am utilizat tocilizumab pentru că aceia care ne-au ajutat să-l procurăm - este off-label - , producătorii, au fost foarte mirați ce vrem noi să facem cu ăsta, la momentul respectiv. Le-am explicat, ne-au ajutat și lucrurile au mers foarte bine pentru majoritatea pacienților, dar, repet, e vorba de forme medii, severe sau chiar critice care au primit acest tip de medicație și care au reușit foarte mult să depășească acel moment, cu condiția să-l administrăm la timp”, a explicat conf dr Simin Aysel Florescu.

 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Crossuri externe

Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?
pixel