Cum știi că ai kilograme în plus de la tiroidă și nu de la retenția de apă. Bolț: Vor deveni pufoase. Fața este mai pufoasă, pielea este mai uscată. Apare un EDEM

Tiroida - Foto: Freepick
EXCLUSIV
Care sunt afecțiunile tiroidei care îngrașă și cum le poți deosebi: cauze, simptome, tratamente, mituri despre tiroidă și recomandări.

Care sunt afecțiunile tiroidei care îngrașă și cum le poți deosebi. Ce trebuie să știi despre hipotiroidie, hipertiroidie și cum să identifici cele mai răspândite simptome ale acestor boli. 

Dr. Cristina Bloț, medic specialist la secțiile Endocrinologie și Diabet, Nutriție și Boli metabolice, a vorbit în exclusivitate pentru DC Medical despre afecțiunile glandei tiroide care îngrașă, simptomele, cauzele și tratamentele manifestărilor hipotiroidiei și hipertiroidiei, dar și despre cum putem deosebi miturile acestora de realitate. 

Ce este tiroida și care sunt afecțiunile ei

Tiroida este o glandă de forma unui fluture, situată la baza gâtului, de-a lungul traheei. Aceasta produce hormoni care controlează numeroase procese ale metabolismului, cum ar fi ritmul cardiac sau numărul de calorii pe care il arzi.

"Tiroida este o glandă endocrină, pe care o avem cu toții. Avem nevoie de cei doi hormoni tiroidieni, produși de tiroidă, care acționează pe tot organismul, pe toate organele, inclusiv pe metabolism. Aceștia influențează rata metabolismului bazal, consumul de calorii bazal, care se întâmplă când nu facem niciun fel de activitate fizică.

Tiroida poate fi afectată de mai multe lucruri:

- Deficitul de iod

- Excesul de iod

- Cauzele autoimune, acestea fiind cele mai frecvente cauze de disfuncție tiroidiană

În principiu, indiferent de cauză, manifestările sunt, fie de hipotiroidie, deci de o funcție scăzută a tiroidei, fie de hipertiroidie, funcție excesivă a glandei tiroide", a explicat dr. Cristina Bloț, medic specialist la secțiile Endocrinologie și Diabet, Nutriție și Boli metabolice, în exclusivitate la DC Medical

Hipotiroidia îngrașă: mit sau adevăr

"Hipotiroidia poate să ducă la această creștere ponderală, cauzată exclusiv de disfuncția tiroidiană, creșterea nu este mai mare de 3-4 kilograme. Creșterea ponderală peste 5 kilograme este, de obicei, din alte cauze. Aceasta este, în principiu, cauzată de retenția de apă.

Persoanele care suferă de hipotiroidie, mai ales dacă au hipotiroidia mai severă, vor deveni pufoase. Fața este mai pufoasă, pielea este mai uscată, picioarele se umflă, nu apar acele edeme care lasă godeu, sunt niște edeme puțin diferite, sunt mai tari.

Acea creștere ponderală este, în majoritate, retenție de apă și depunere a acestor substanțe. Cu un tratament adecvat se poate scăpa de această retenție", a mai explicat Cristina Bloț, medic specialist la secțiile Endocrinologie și Diabet, Nutriție și Boli metabolice.

Hipotiroidia, manifestări și tratamente

 

"Hipotiroidia, adică o producție scăzută de hormoni tiroidieni, se asociază cu o scădere a ratei metabolice bazale și poate să ducă la creștere ponderală. Spunem, în general, că se încetinește totul. Se încetinește pulsul, respirația poate să fie afectată în forme mai severe, să se manifeste ca greutate la respirație, în diverse feluri, nu doar că nu putem să tragem aer în piept. 

Alte manifestări sunt legate de încetinirea tranzitului intestinal, constipație, căderea părului capilar, pot să cadă sprâncenele, limba se poate mări, putem avea tulburări de respirație în timpul somnului, când stăm pe spate, să agraveze apneea în somn", a spus dr. Cristina Bloț, medic specialist la secțiile Endocrinologie și Diabet, Nutriție și Boli metabolice.

Tratament:

"Tratamentul hipotiroidiei se face cu substituție hormonală, în general, cu principalul hormon tiroidian T4 și în timp, pentru că durează până se reglează funcția tiroidiană. Aceste manifestări se ameliorează semnificativ.

Foarte puțini pacienți continuă să acuze astfel de simptome, dar de intensitate mai mică, după reglarea funcției tiroidiene, adică după normalizarea analizelor de sânge. Analizele de sânge sunt cele care ne orientează pe noi. Ne spun dacă am reușit să tratăm hipotiroidia cum trebuie", a clarificat dr Cristina Bloț, medic specialist la secțiile Endocrinologie și Diabet, Nutriție și Boli metabolice, în exclusivitate la DC Medical. 

Hipertiroidia: manifestări, tratamente

"Hipertiroidia are, în general, manifestările opuse hipotiroidiei: palpitațiile, frecvența cardiacă, pulsul - cresc, pielea devine mai fină, poate să apară dispneea, tranzitul intenstinal se accelerează, se manifestă agitație, anxietate, unele persoane pot să dezvolte și episoade psihotice. Deși mâncăm mai mult, slăbim sau ne menținem greutatea. Există și cazuri excepționale de hipertiroidie cu creștere ponderală, dar regula este scăderea ponderală", a menționat dr Cristina Bloț, medic specialist la secțiile Endocrinologie și Diabet, Nutriție și Boli metabolice, în exclusivitate la DC Medical

Tratament:

"Tratamentul este puțin mai nuanțat, depinde de cauze. Când avem un pacient cu hipertiroidie, primul pas este să identificăm exact dacă cauza este un nodul care produce prea mult hormon tiroidian sau nu. Foarte rar cancerele tiroidiene se pot asocia cu hipertiroidie. 

În funcție de cauză, tratamentele pentru hipertiroidie sunt 3: medicamente anti-tiroidiene, care scad producția de hormon tiroidian, ablația cu iod radioactiv, care, în câteva luni distruge glanda tiroidă, tiroidectomia totală sau subtotală, adică doar o parte din tiroidă este extirpată chirurgical", a mai spus medicul.

Recomandări

Dr Cristina Bloț, medic specialist la secțiile Endocrinologie și Diabet, Nutriție și Boli metabolice, recomandă să mergem periodic la medicul specialist pentru a palpa glanda tiroidă.

Unii noduli sunt foarte mici și nu se simt la palpare, degetele noastre nefiind suficient de sensibile pentru a simți nodulii foarte mici sau profunzi, care se află în spatele glandei. Însă, după examinarea realizată de către medicul specialist, se poate recomanda o ecografie de tiroidă, pentru a confirma prezența nodulului, pentru a-l măsura și a-i vedea caracteristicile. În funcție de caracteristicile acestuia, se recomandă sau nu puncția biopsie de tiroidă. 

"Dacă un pacient observă în oglindă, când vorbește, când înghite, că glanda tiroidă se mișcă, se poate mișca și nodulul și dacă observă o gâlmă, ar trebui să vină la medic să i se facă o ecografie", ne recomandă dr Cristina Bloț. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Ştiri Recomandate

Crossuri externe

pixel