Timochinona, compusul activ din uleiul de chimen, impact asupra sistemului cardiovascular. Cum să consumi uleiul de chimen

uleiul de chimen - FOTO: Freepik
Acest ulei scade colesterolul și hipertensiunea arterială. În plus, are și efect antiinflamator.

Vezi și: Cinci cauze care duc la apariția cearcănelor. Cum să scapi de aspectul inestetic al feței

Unii oameni preferă să apeleze mai întâi la remedii homeopate, decât să se bazeze pe medicamente pentru a-și rezolva problemele de sănătate.

În ultima vreme, uleiul de semințe negre a câștigat o reputație pentru capacitatea sa de a scădea simultan nivelul colesterolului și al tensiunii arteriale. Uleiul de semințe negre provine din semințele întunecate ale unei plante cunoscute sub numele de Nigella sativa (sau chimen negru), care este nativă în părți ale Asiei, Africii și Europei. Odată ce uleiul este izolat din semințe, poate fi utilizat medicinal ca agent topic sau produs ingerat.

Unul dintre cele mai active ingrediente din uleiul de semințe negre, timochinona, este raportat că ajută la îmbunătățirea răspunsurilor cardiovasculare atunci când este consumat. În mod specific, se spune că timochinona are atât proprietăți antioxidante, cât și antiinflamatorii, conform National Center for Biotechnology Information. Aceste proprietăți presupuse ar putea conferi uleiului de semințe negre capacitatea de a controla hipertensiunea și de a reduce colesterolul ridicat.

Unele cercetări par să sugereze uleiul ca o posibilă terapie cardiovasculară adjuvantă. Totuși, nu toți experții sunt de acord că uleiul de semințe negre este cu adevărat util.

Vezi și: Leptina, hormonul foamei care protejează creierul. Menține integritatea materiei albe

Uleiul de chimen - FOTO: Freepik@mockupdaddy-com

Uleiul de chimen, beneficii

Autorii unei recenzii din 2021 publicate în Nutrients au menționat că există dovezi crescânde ale potențialului terapeutic și cardioprotector al uleiului de chimen. Un trial clinic din 2022, publicat în Toxicology Reports, pare să susțină această idee.

În cadrul trialului, participanții au ingerat fie ulei de chimen, fie un placebo timp de 90 de zile. Cei care au luat ulei de chimen au înregistrat o scădere semnificativă a nivelului colesterolului. Un alt trial din 2021, publicat în Phytotherapy Research, a explorat ingestia de ulei de semințe de chimen și ulei de semințe de floarea-soarelui la persoane diagnosticate cu hipertensiune.

La sfârșitul a opt săptămâni, valorile medii ale tensiunii arteriale și colesterolului participanților au scăzut, iar colesterolul HDL (colesterolul "bun") a crescut.

Uleiul de semințe de chimen pare să fie un tratament terapeutic rezonabil pentru persoanele care se confruntă cu dificultăți în menținerea nivelurilor normale de tensiune arterială și colesterol.

Totuși, dieteticianul înregistrat Angel Luk afirmă că sunt necesare mai multe studii înainte de a putea confirma în mod rezonabil beneficiile percepute ale uleiului de semințe de chimen.

"Din păcate, nu există suficiente cercetări efectuate în acest moment care să ajute la explicarea exactă a modului și motivului pentru care uleiul de chimen ar putea fi benefic pentru sănătate. Deși există unele studii mici care arată îmbunătățiri ale colesterolului și tensiunii arteriale, rezultatele nu sunt încă generalizabile pentru public, astfel că nu se pot face recomandări specifice privind dozele de consum", explică dieteticianul Angel Luk, potrivit Health Digest.

Vezi și: Antidepresivele, impact major asupra creierului. Stimulează funcțiile cognitive

Precauție

Angel Luk nu se opune ca oamenii să încerce uleiul de semințe negre, în special cei care doresc să-l folosească ca ingredient ocazional în preparate culinare. Cu toate acestea, ea avertizează că unele persoane au raportat balonare și o senzație de arsură după consumul uleiului de semințe de chimen.

"Uleiul de semințe negre poate fi folosit pentru gătit. Profilul de aromă al uleiului de chimen este ușor amar și picant, ceea ce ar putea fi mai bine rezervat pentru rețete cu alte arome puternice. Pentru gătitul de zi cu zi, un ulei cu o aromă mai neutră va permite probabil altor ingrediente să strălucească, iar riscul de a provoca probleme digestive neplăcute pentru toată lumea din jurul mesei va fi mai mic", afirmă medicul nutriționist.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Ştiri Recomandate

Crossuri externe

pixel