Testele non-invazive pe bază de salivă, posibilă soluție pentru controlul pandemiei. Cât costă și cum se utilizează. VIDEO

Testele pe bază de salivă de la Protejat.ro
Testele non-invazive pe bază de salivă, care sunt disponibile prin Protejat.ro, sunt o posibilă soluție pentru controlul pandemiei și, cu atât mai mult, pentru redeschiderea școlilor. Iată cât costă și cum se fac, pas cu pas. 

Abia a început vacanța prelungită de primăvară și oficialii dezbat deja condițiile de revenire fizică în băncile școlii. Una dintre condițiile subliniate de autorități se referă la testarea elevilor. Până în prezent, în școli au fost distribuite peste un milion de teste rapide, dar nu au fost utilizate nici 20.000. Iar aceasta din cauză că părinții nu și-au dat acordul pentru testarea copiilor considerând testele invazive, spun reprezentanții Ministerului Educației. Tocmai de aceea, în prezent se discută de posibilitatea de testare a elevilor, după vacanța de primăvară, folosindu-se teste rapide non-invazive, pe bază de salivă. 

„Testarea elevilor la revenirea în şcoală pe baza achiziționării de teste noninvazive este esențială”, declara săptămâna trecută ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu. 

Metodă de testare rapidă și eficientă

Organizația Mondială a Sănătății (OMS) recomandă utilizarea testelor antigenice rapide, în particular, atunci când testele RT-PCR sunt temporar indisponibile. Cu toate acestea, testele antigenice rapide prezintă câteva avantaje extrem de importante: simplitatea echipamentului necesar, prețul și rapiditatea obținerii rezultatelor. De altfel, acest tip de testare cu teste rapide pe bază de salivă a fost deja aplicată în școlile din țări occidentale, precum Franța și Austria. 

„Pentru testarea copiilor, în special a celor de vârste mici, folosirea unor teste rapide non-invazive poate reprezenta o soluție adecvată, pentru că testarea este mult mai ușoară, rezultatele sunt disponibile în 10 – 15 minute, iar eficiența testelor este comparabilă cu rezultatele celorlalte tipuri de teste de depistare a SARS-CoV-2”, au explicat reprezentanții protejat.ro, platformă online care oferă produse esențiale în lupta împotriva COVID-19 și care a donat în școlile din București sute de mii de măști de protecție și mii de teste rapide de depistare a SARS-CoV-2, inclusiv pe bază de salivă. 

Prezentare test rapid Antigen Saliva-PCL

OMS recomandă folosirea testelor rapide care îndeplinesc anumite cerințe: performanță,respectiv sensibilitate > 80% și specificitate > 97%. 

„Performanțele clinice ale testelor oferite de protejat.ro au fost comparate cu rezultate PCR în timp real, în sensul că probele de salivă au fost recoltate de la persoane care au fost diagnosticate pozitiv sau negativ la testarea RT-PCR, și s-a dovedit că pentru testele pe bază de salivă procentul de concordanță pozitivă (sensibilitate) este de 94%, iar procentul de concordanță negativă (specificitate relativă) este mai mare de 99,9 %”, au sublinitat reprezentanții protejat.ro

Calitate la prețuri accesibile

Potrivit Consiliului Concurenței, prețul unui test rapid antigen SARS-CoV-2, comercializat online în România variază între 30 lei și 68 lei, situându-se la un nivel comparabil cu prețurile practicate în mai multe țări europene. Prețurile pentru trusele cu câte 20 de teste rapide pentru detectarea COVID 19 variază în România între 600 lei și 1000 lei, în timp ce în Germania un kit cu 20 de teste costă între 170 euro (827,9 lei) și 190 euro (925 lei), în Franța între 132 euro (642,8 lei) și 142 euro (691,54 lei), în Italia -224 euro (1090,8 lei), în Austria 115 euro (560 lei), în timp ce în Polonia costă 132 euro (642,8 lei).

„Pandemia COVID-19 ne-a afectat pe toți. Chiar și cei care au avut norocul să nu treacă prin această boală grea au trecut prin încercări emoționale și financiare. Și pentru că noi cunoaștem îndeaproapre situația financiară a românilor avem întotdeauna grijă ca produsele pe care le oferim să rămână accesibile tuturor celor care doresc să fie protejați de SARS-COV-2. Astfel, prețurile testelor rapide pe bază de salivă pornesc de la numai 24,95 de lei pentru kiturile de testare”, precizează reprezentanții protejat.ro.

Aceștia adaugă că testele distribuite prin platforma online protejat.ro sunt fabricate în Coreea de Sud, una dintre țările cu cele mai avansate tehnologii, inclusiv medicale, și cu număr redus de cazuri de COVID-19 și datorită testării în masă. Testele sunt disponibile în set de 1, 5, 10 și 50 de kituri. 

„Am început prin a avea grijă de sănătatea noastră și a celor din jur și am ales să avem grijă de sănătatea tuturor celor care își doresc să fie protejați de virusul actual. Astfel, oferim produse de încredere, de o calitate superioară, certificate atât la nivel internațional, cât și la nivel național. Privim cu optimism la o gestionare individuală și colectivă corectă a acestei pandemii aflată încă în desfășurare”, subliniază reprezentanții site-ului protejat.ro.

Pași de folosire a testelor rapide pe bază de salivă

Utilizarea testelor rapide pe bază de salivă este sigură și facilă și nu necesită echipament special. Persoana care urmează să fie testată nu va consuma alimente înainte de prelevarea probei timp de 30 de minute înainte de testare. Pentru testare, va colecta salivă în gură, pe vârful limbii tip de 30 de secunde, pe care apoi o va scuipa în tubul de extracție direct pentru uz imediat. Saliva colectată va fi amestecată cu reactivul lichid inclus în kitul de testare, iar din soluția obținută vor fi aplicate câteva picături pe orificiul cardului de test.

Rezultatul testului va apărea după doar 10 - 15 minute. Dacă apare o singură bandă de culoare în regiunea de testare, în apropierea literei „C”, rezultatul este valid și „non-reactiv”, adică nu au fost detectați antigeni SARS- CoV-2. Dacă apare o a doua bandă  de culoare în regiunea de testare, în zona literei „T”, rezultatul este valid și „reactiv”, adică antigenul SARS-CoV-2 a fost detectat. Iar dacă nu apare nicio bandă de culoare sau dacă apare o singură bandă de culoare în dreptul literei „T”, rezultatul este invalid. În acest caz rezultatul nu poate să fie folosit deoarece testul nu a funcționat așa cum trebuia și se impune realizarea unui test nou. 

„Testele rapide pe bază de salivă nu trebuie să fie considerate absolute, și nu trebuie să fie singura bază pentru tratamentul și gestionarea pacientului. Infecția trebuie să fie confirmată de un specialist cu un alt rezultat experimental, simptome clinice, date clinice epidemiologice și date suplimentare”, menționează reprezentanții protejat.ro

Protejat.ro este platforma online care oferă produse esențiale în lupta împotriva COVID-19, măști de protecție, teste rapide, dezinfectanți, pusloximetre. Protejat.ro este unul dintre principalii parteneri InfoCons în campania socială „Nimeni să nu fie uitat! Ajută-ne ca să-i ajutăm!”, în cadrul căreia a donat 850.000 de măști de protecție și 700 de teste rapide pentru elevii și cadrele didactice din medii defavorizate din sectoarele 3 și 6 ale Capitalei, precum și un număr de 10.000 de măști de protecție și 200 de teste rapide pentru depistarea SARS-CoV-2, către Direcția Generală de Asistență Socială a Municipiului București, pentru copiii și persoanele fără adăpost aflate în adăposturi temporare sau permanente, spălătorii sociale, cantine sociale și alte spații similare aflate în subordinrea DGAS București.

 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Crossuri externe

Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?
pixel