Terapiile inovative, efect major. Coliță: Corectitudine a răspunsului terapeutic

terapiile inovative - FOTO: Freepik
EXCLUSIV
Terapiile inovative își fac loc și în marile centre universitare din țară. Ce beneficii aduc pentru pacienți.

Terapiile inovative sunt tratamente moderne care aduc beneficii uriașepacienților. Momentul este de o importanță majoră pentru cetățenii din spațiul european, pentru că marchează trecerea la nivelul următor pentru ceea ce înseamnă tratamentul avansat al cancerului.

”Plecând de la ce înseamnă laboratorul modern pentru diagnosticul bolilor maligne hematologice și ați făcut precizări foarte prețioasă în sensul ăsta și la ce înseamnă un laborator de produceri da, care poa să producă celule, CAR-T sau orice fel de terapid celulare, orice fel de celule pentru terapii celulare, ajungem la concluzia că aceste lucruri sunt mai întâi caracteristice centrelor terțiare și în al 2-lea rând marilor platforme medicale ale României.

Primul lucru încercând să abordăm integrarea într-o asemenea platformă l-aș face chiar la nivelul hematologiei de care vă ocupați dvs. ținând cont de faptul că pe platforma Fundeni există și hematologia de adulți și sigur, în cei 27 de ani de activitate probabil că ați văzut copii pe care i-ați tratat trecând la un moment dat în grija colegilor de la Hematologie de adulți.

Există și compartimentul de transplant medular, toate astea au laboratoare comune și de altfel spun că întreaga activitate are multe puncte comune și aș vrea să începem cu acest înainte de a trece la integrarea mai departe în ceea ce înseamnă astăzi platforma Fundeni”, a spus prof. univ. dr. Irinel Popescu, realizatorul emisiunii Academia de Sănătate de la DC Medical.

Vezi și: Foliculita: ce este, de fapt. Cauze, simptome, prevenție. Viviana Iordache: Este confundată des cu firele de păr încarnate după epilare. E cu totul altceva

Colaborare pentru beneficiul pacienților

”Da, evident, dintotdeauna a existat o colaborare foarte bună atât pe plan clinic, cât și pe planul diagnosticului și al soluțiilor terapeutice și chiar de foarte multe ori apelăm la colegii noștri pentru a ne sfătui pe anumite afecțiuni care sunt mai frecvente în patologia adultului, spre exemplu, leucemiile acute, mieroide, unde numărul pacienților adulți este foarte mare.

De asemenea, colegii noștri din Clinica de Hematologie ne sună și ne cer uneori părerea asupra aplicării unor protocoale de tip pediatric pacienților adolescenți, adulți, tineri.

De altfel, se discută foarte mult la nivel european de necesitate a realizării unor centre pentru tratamentul adolescentului, adultului tânăr, dat fiind că această categorie de pacienți este diferită.

Este diferită și de copilul mic, este diferită și de adult, și prin prisma patologiei dar, în primul rând din punct de vedere al abordării, să spunem așa, psihologice. Deci, această categorie de pacienți trebuie tratată cu mult mai mai multă atenție, pentru că, evident, datorită vârstei, există în permanent o întrebare extrem de dificilă pe care acești pacienți și-o pun, și anume de ce eu, întrebare care ajunge se imagine atât de mult încât afectează de multe ori se să știți răspunsul terapeutic și din păcate, uneori chiar și conflianța terapeutică”, a explicat dr. Ana Coliță, în exclusivitate la Academia de Sănătate de la DC MEDICAL. 

Cât de importantă este rețeaua de diagnostic

”Noi am avut o colaborare foarte bună în ceea ce privește aspectele acestea de discuții referitoare la protocoalele pe care le le aplicăm pacienților noștri cu colegii din Hematologie. Dar evident, principala provocare este acea a capacității noastre de diagnostic.

Există laboratoare de morfologie. Morfologia, deși așa este un termen vechi, continuă să fie foarte importantă pentru diagnosticul pacienților cu afecțiuni hematologice. Iar analiza frotiurilor de sânge și a frotiurilor de măduvă osoasă continuă să fie foarte importantă și să ne furnizeze date cu adevărat valoroase pentru soluții terapeutice.

Dar din din păcate, clasificările noi practic au renunțat cu totul la aspectele morfologice, iar clasificarea din 2022 a afecțiunilor hematologice maligne practic nu mai folosește decât în situațiile în care nu se poate identifica niciun marker pe biologie moleculară diagnosticul morfologic.

 În rest, totul se rezumă la imunofenotipare și biologie moleculară. Iar aici avem de fapt trei laboratoare  foarte performante. Există un laborator de imunologie în care, pe de o parte, se face diagnosticul multor afecțiuni hematologice leuceniri acutemieloame, leucemii cronice, diverse alte alte tipuri de afecțiuni. Cea în acest laborator, sub coordonare a doamnei dr. Codruța Popa, cu participarea și aportul extraordinar al doamnei dr. Anca Gheorghe și al doctorului Cătălin Ștefan, lucrurile sunt foarte bine puse la punct”, a mai spus dr. Ana Coliță.

Vezi și: Ficat gras, steatoza hepatică: simptome, cauze. Analizele pe care trebuie să le faci după 45 de ani. Irinel Popescu: Orice om trebuie să facă asta. Endoscopia nu ajută mult

Terapiile inovative, beneficii pentru pacienți

”Ei au avut curajul și intuiția de a realiza într-un timp foarte scurt și un protocol foarte bun de monitorizare a numărului de celule CAR-T. Această activitate să știți că a fost o provocare a anul trecut, odată cu începerea programului CAR-T, pentru că noi trebuia să știm exact câte caruri rămân la anumite momente după administrarea lor, pentru că acest lucru se corelează cumva cu prognosticul și cu evoluția pacientului și în momentul în care noi am început acest proiect, ne-am dat seama că această tehnică nu este standardizată, nicăieri în niciun laborator și atunci practic ar trebui să ca ei, nu noi, ei să realizeze un protocol cumva personalizat de diagnostic și de monitorizare a numărului de caruri în sângele pacientului și este un protocol foarte performant, care chiar din punctul meu de vedere, trebuie publicat pentru că este foarte bine gândit și este o soluție extrem de eficientă.

Există aparatură nouă în acest laborator. Anul acesta, într-o investiție a Ministerului Sănătății, vom achiziționa un flaucitometru de ultimă generație, un flaucitometru care permite o analiză foarte rapidă și foarte amplă, cu utilizarea unui număr mare de 10 floroconi pentru fiecare celulă.

De asemenea, laboratorul de citogenetică am reușit dotarea anul trecut, pe de o parte cu ajutorul unei organizații non-guvernamentale, Asociația Dăruiește Aripi, să cumpărăm un un aparat cu care am reușit prima dată anumite variante de gene pe care nu le putem face curial, tip time PCR. Este un ML-PA, iar anul acesta, prin susținerea extraordinară a părintelui Bucă și a oamenilor dragi din jurul părintelui Bucă, am reușit să achiziționăm o nouă platformă de analiză citogenetică, platformă care este mult mai rapidă decât varianta anterioară pe care o aveam și care practic va permite dublarea numărului de analize în decursul unei luni.

Vezi și: Adevărul despre dulceața de casă și halva. Până la ce oră trebuie mâncate dulciurile. Bălănică: Pofta de dulce poate fi controlată așa

Această analiză este durează de cei mult până acum se făceau cam 30 de analize pe lună. Cu noua platformă vom putea crește la 60 numărul de analize genetice și bineînțeles, în cadrul laboratorului de Biologie moleculară, laborator pe care îl coordonează dl. profesor Coriu.

Acolo deja există multe tehnici de biologie moleculară foarte performante și mai mult decât atât, acest laborator are o acreditare internațională, este acreditat pentru diagnosticul și monitorizare a pacienților cu leucemie mieloidă cronică de către rețeaua europeană a laboratoarelor.

Este extrem de important, pentru că practic ne permite nouă alinierea la standardele europene și analiza cu foarte mare corectitudine a răspunsului terapeutic al acestor pacienți.

Deci acestea sunt, să spunem așa, laboratoarele cele mai importante. Dar n-aș vrea să uit laboratoarele de anatomie patologică, pentru că anatomia patologică, cum știm cu toții, este extrem de importantă.

În acest sens, există un laborator specializat pentru diagnosticul afecțiunilor hematologice, unde dna. dr. Camelia Dobrea, morfopatolog extraordinar de mare experiență, ne susține în activitate și practic, pe lângă analiza morfologică, avem capacitatea de a face investigații de imunohistochimie foarte performante. Sperăm ca în relativ scurt timp să putem face și analize mai complexe de biologie moleculară pe aceste fragmente tumorale.

Deci sperăm ca în viitor să reușim să facem și această abordare”, a mai spus dr. Ana Coliță.

Vezi mai multe în VIDEO:

Youtube video image

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Ştiri Recomandate

Crossuri externe

pixel