Terapiile care țintesc tumorile. Acad. prof. dr. Irinel Popescu: Mai puțin invazive decât chirurgia. Dr. Mirela Gherghe: S-a lărgit indicația și pentru alte tipuri de tumori

terapia tintita - FOTO: Freepik@magrogaming727@kjpargeter
EXCLUSIV
Aceste tratamente sunt special concepute pentru a viza direct celulele tumorale. Este o abordare care promite să îmbunătățească eficacitatea tratamentului și să minimizeze efectele secundare pentru pacienți.

În ultimii ani, descoperirile în tratamentele oncologice au adus în prim-plan metode inovative de combatere a cancerului, precum terapiile cu radionuclizi. Aceste tratamente, care nu sunt foarte cunoscute în România, se dovedesc a fi eficiente în diverse tipuri de tumori, oferind o alternativă mai puțin invazivă față de metodele chirurgicale tradiționale.

Acad. prof. dr. Irinel Popescu, realizatorul emisiunii Academia de Sănătate de la DC MEDICAL și DC News, a subliniat importanța acestor terapii noi.

"La început, ceea ce se depistează imagistic este un nodul. Dacă îl găsim, încercăm să îl rezecăm chirurgical. Între timp au apărut și alte metode cu aceeași eficacitate precum a chirurgiei, dar mai puțin agresive pentru pacient decât chirurgia.

Mă simt obligat să menționez acest lucru. Radioembolizarea își propune să distrugă nodulii de hepatocarcinom atunci când sunt depistați sub 3 cm. Peste această dimensiune e mai greu să îi distrugă, dar poate să oprească evoluția lor pentru o anumită perioadă de timp", a explicat acad. prof. dr. Irinel Popescu, realizatorul emisiunii Academia de Sănătate de la DC MEDICAL și DC News.

Vezi și: Hepatocarcinomul, factori de risc. Ce impact au virusurile hepatice. Dr. Mariana Mihăilă: Va trebui monitorizat toată viața

Tratamente avansate pentru cancerul de prostată și tumorile neuroendocrine

Conf. dr. Mirela Gherghe, medic primar medicină Nucleară, a detaliat alte tratamente avansate pentru cancerul de prostată și pentru tumorile neuroendocrine.

"Vorbim de terapii cu radionuclizi, un tip de terapii mai puțin cunoscute în România pentru că la noi în țară, terapia cu radionuclizi se face doar în cancerul de tiroidă, cu iod 131. Între timp, aceste terapii s-au lărgit foarte mult cu indicație și în alte tipuri de tumori.

Pe lângă radioembolizarea cu Ditriu 90, există terapii eficiente în cancerul de prostată cu Lutețiu 177 PSMA, și în tumorile neuroendocrine cu Lutețiu 177 DOTA.

Sunt niște terapii țintite pe care le aplicăm doar atunci, dacă vorbim de cancerul de prostată și tumorile neuroendocrine, când avem confirmarea prin imagistica pe care o facem pre-terapeutic că acești pacienți vor răspunde la aceste tipuri de tumori.

Avem niște izotopi pentru diagnostic care ne confirmă că există receptori pentru PSMA sau DOTA, pe celulele tumorale și atunci terapia se adresează țintit acestor receptori celulari",  a explicat conf. dr. Mirela Gherghe, medic primar medicină Nucleară, în exclusivitate la Academia de Sănătate de la DC MEDICAL.

Vezi mai multe în VIDEO:

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Crossuri externe

Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?
pixel