Terapia cu realitate virtuală. O alternativă promițătoare pentru depresie

Terapia cu realitate virtuala Foto: Freepik @DC Studio
Un studiu recent aduce în discuție eficacitatea terapiei cu realitate virtuală în tratarea tulburării depresive majore.

Un studiu al Universității Stanford a constatat că tratamentul cu realitate virtuală pentru tulburarea depresivă majoră este la fel de eficient ca și terapia actuală de primă linie. Studiul, publicat în JMIR Mental Health, a constatat că beneficiile sistemului de realitate virtuală pot fi legate de efectul placebo. Cercetătorii sugerează că sunt necesare investigații suplimentare pentru a determina dacă realitatea virtuală ar putea fi adăugată la terapiile existente.

Studiul a comparat eficacitatea terapiei de activare comportamentală, intervenția actuală de primă linie pentru tulburarea depresivă majoră, cu o versiune îmbunătățită cu realitate extinsă numită „XR-BA”. Cercetătorii sugerează că terapia XR-BA ar putea oferi un tratament mai plăcut, încurajând pacienții să continue să îl primească.

Cum putem ști dacă VR ajută la tratarea depresiei?

Un studiu care a implicat 26 de participanți cu tulburare de spectru de dizabilități multiple (MDD) a constatat că scorurile mai mari ale PHQ-9 indică simptome mai severe. Participanții au fost repartizați în mod aleatoriu să primească fie un curs de 3 săptămâni, 4 ședințe de terapie de activare comportamentală, fie terapia XR-BA, care a fost echipată cu un headset de realitate virtuală.

Vârsta medie a participanților a fost de 50,3 ani, 73% dintre ei fiind femei și 23% bărbați. Ambele grupuri au prezentat o reducere semnificativă a scorurilor PHQ-9 și a severității simptomelor între începutul și sfârșitul studiului. Cu toate acestea, grupul XR-BA a înregistrat o scădere a scorurilor PHQ-9 înainte de prima sesiune, sugerând un efect placebo.

Citește și: Afecțiunea complexă a urechii interne. Poate provoca pierderea permanentă a auzului și probleme de echilibru dacă nu este tratată

Foto: Freepik @pixaflow

Poate facilita ingrijirea profesională împotriva depresiei

Utilizarea terapiei prin Realitate Virtuală (VR) pentru persoanele cu tulburări de sănătate mintală (MDD) a fost explorată ca un potențial instrument de tratament. Studiul, condus de Margot Paul, profesor asistent clinic la Universitatea Stanford, sugerează că VR poate motiva clienții să participe activ la tratamentul lor psihoterapeutic prin oferirea unor „teme” noi, distractive și accesibile.

Rezultatele sugerează că VR poate contribui la de-stigmatizarea asistenței medicale mentale și la reducerea barierelor în calea persoanelor care caută îngrijire. În ciuda potențialului efect placebo, Șerife Tekin, profesor asistent la SUNY Upstate Medical University, consideră că implicarea activă în procesul de recuperare a propriei persoane consolidează agentivitatea pacienților și sentimentul de control asupra mediului și vieții lor.

Participanților la studiu li s-au prezentat activități captivante, cum ar fi jocul de societate magic, jocurile de măiestrie, rezolvarea de puzzle-uri, dansul pe muzică și jocul de mini-golf. Tekin sugerează că VR poate fi un antidot împotriva depresiei, deoarece participanții se pot simți energizați, distrați și în control în timp ce apasă fizic butoane pentru a juca un joc.

Vezi și: Impactul dietei bogate în grăsimi asupra riscului de Alzheimer. Efectele nutriției pentru sănătatea creierului

Realitatea virtuală poate ajuta la tratarea altor afecțiuni de sănătate mintală

Psihiatria are un istoric de cheltuieli excesive pentru o nouă intervenție, ceea ce duce la dezamăgiri ulterioare. Cercetările și mărturiile arată că o combinație de intervenții diferite este mai bună decât una singură pentru tratarea tulburărilor psihice. Acest lucru se datorează faptului că ființa umană este complexă, iar găsirea unei singure intervenții care să funcționeze pentru toată lumea este dificilă, confrom MedicalNewsToday.

Deși ar putea fi posibil să se adauge XR-BA la lista de terapii, este esențial să se acționeze cu prudență și să se asigure că pacienții au posibilitatea de a utiliza mai multe tratamente pentru a găsi ceea ce funcționează cel mai bine pentru ei.

Cercetările anterioare au arătat că VR poate fi benefică pentru persoanele cu tulburare de stres post-traumatic (PTSD). Studiul simulează scene și episoade traumatice într-un mediu controlat, oferind expunerea la evenimentul generator de traume, permițând în același timp veteranului să se simtă mai mult în control. Investigația noului studiu este promițătoare, condiția fiind ca pacienții să primească aceste intervenții noi în plus față de tratamentele lor obișnuite.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Crossuri externe

pixel