Hidratarea este un obicei esențial...
Un studiu vechi de 20 de ani a arătat că transplantul de celule stem neurale este sigur și îmbunătățește funcția motorie la pacienții cu accident vascular cerebral ischemic cronic. Rezultatul principal al eficacității a fost o modificare a scorului motor total Fugl-Meyer, aproape toți pacienții înregistrând unele îmbunătățiri.
La 12 luni, 8din 12 pacienți au avut o îmbunătățire de ≥ 10 puncte, considerată semnificativă clinic. Studiul a constatat, de asemenea, o recuperare crescută între 6 și 12 luni, o îmbunătățire medie de 11,8 puncte, un prim studiu la om care nu a fost observat în studiile anterioare de transplant.
US Food and Drug Administration (FDA) a aprobat un studiu la care au participat 18 pacienți cu vârste cuprinse între 18 și 75 de ani care au suferit un accident vascular cerebral ischemic subcortical mediu.
Studiul a implicat administrarea de produs de celule stem neuronale derivate din embrioni umani (celule NR1) printr-un orificiu și injectate stereotactic în zona peri-infarctului subcortical, în timp ce pacienții erau treji. Tratamentul deschis, cu escaladare a dozei, a inclus imunosupresie cu tacrolimus timp de 8 săptămâni, potrivit Medscape. Terapia fizică a fost încurajată, dar nu obligatorie.
Pacienții au prezentat o creștere medie a scorului de 4,5 puncte la evaluarea motorie Fugl-Meyer (FMA) a membrelor inferioare la 12 luni, care a fost semnificativă din punct de vedere statistic. Scorul FMA al membrelor superioare a crescut, de asemenea, semnificativ, cu o medie de 7,3 puncte. Aceasta a fost mai bună decât media de 5,8 puncte la 90 de zile în studiul de stimulare a nervului vagal.
S-au observat, de asemenea, câștiguri semnificative cu terapia cu celule stem în ceea ce privește viteza de mers pe 10 metri și participarea la activitățile de viață zilnică. În mod surprinzător, nu a existat nicio corelație între răspunsul clinic și doză, vârstă, sex, timpul de la accident vascular cerebral la transplant sau volumul accidentului vascular cerebral.
Vor fi efectuate urmăriri suplimentare pentru a confirma aceste rezultate și pentru a investiga mecanismele de recuperare. De asemenea, este planificat un studiu prospectiv, multicentric, dublu-orb, de fază 2b.
Citește și: Cauzele și complicațiile pancreatitei acute. Noi perspective în tratamentul pancreatitei acute
Foto: Freepik @armmypicca
Studiul a confirmat că un transplant poate duce la o recuperare semnificativă după 6 luni, contrazicând convingerea conform căreia circuitele pacienților sunt moarte. Cercetătorii consideră că circuitele sunt inactive din cauza inflamației cronice și că injectarea de celule în creier le eliberează, permițându-le să funcționeze și să catalizeze recuperarea.
Celulele nu trebuie să supraviețuiască pe termen lung, dar își eliberează factorii și stimulează sistemul. Combinarea transplantului cu terapia fizică poate fi benefică conform rezultatelor studiului.
Evenimentele adverse în rândul celor 17 pacienți transplantați până în prezent au inclus durere incizională, greață, oboseală, înrăutățire tranzitorie a vorbirii și higrom subdural cronic asimptomatic.
Aceste evenimente au fost minore, s-au rezolvat spontan și niciunul nu a fost legat de celule sau de procedura chirurgicală. În primul an nu au apărut evenimente adverse severe care să necesite spitalizare.
Jonathan Russin, profesor asociat de chirurgie neurologică la Universitatea din California de Sud, avertizează cu privire la interpretarea rezultatelor studiului, afirmând că studiul pivotal privind primele celule stem umane pentru accidentul vascular cerebral reprezintă un volum mare de muncă.
Profesorul consideră că nu se pot trage multe concluzii până când studiul nu este finalizat. Russin observă, de asemenea, că studiile de siguranță de fază 1 înscriu adesea pacienți care au cel mai puțin de pierdut și este încântat de potențialele îmbunătățiri ale mobilității membrelor superioare prin terapia cu celule stem.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.
Hidratarea este un obicei esențial...
Într-o lume în care stresul și agitația ne însoțesc la fiecare...
Ingredientul cheie care îți menține sănătatea la vârsta a doua și...
Ce trebuie să faci în caz de arsură...
Medicul Elvira Brătilă ne-a vorbit...
Diabetul nu doare, dar dacă simți...
Această vitamină îți protejează...
Acest tratament învinge cancerul și...