Într-o lume în care stresul și agitația ne însoțesc la fiecare...
Temperatura scazută din casă vă poate îmbolnăvi. În contextul în care facturile la electricitate și gaze naturale cresc, oamenii aleg să reducă temperatura din casă pentru a face economii. Doar că acest lucru poate avea efecte negative asupra stării de sănătate.
Datele arată că circa 36 de milioane de oameni din Europa nu au putut să-și mențină casele suficient de calde în 2020. În SUA, 16% din țară se confruntă cu sărăcia energetică, inclusiv 5,2 milioane de gospodării considerate a fi peste pragul federal al sărăciei. Și în China se estimează că 24-27% dintre adulții de vârstă mijlocie și în vârstă trăiesc în sărăcie energetică.
Consecințele asupra sănătății sunt majore. Cercetările științifice arată clar că locuințele reci sunt dăunătoare pentru ocupanții lor și uneori chiar mortale. Există un risc mai mare de accident vascular cerebral, infecții respiratorii și căderi sau alte răniri din cauza forței și dexterității reduse a oamenilor la temperaturi scăzute. Casele reci pot avea atât consecințe pe termen scurt, cât și pe termen lung asupra sănătății, bunăstării și chiar oportunităților în viață ale unei persoane.
Vezi și: Cancerul, de la debut la stadiul 4. Ce se întâmplă în fiecare etapă
Frigul agravează unele afecțiuni. Se poate ajunge la accident vascular cerebral sau atac de cord. Temperaturile scăzute afectează însăși funcționarea corpului nostru, spune Dame Margaret Whitehead, profesor de sănătate publică la Universitatea din Liverpool, în Marea Britanie, potrivit BBC.
Luați ca exemplu sângele. Când mercurul scade în termometre, vasele noastre de sânge se îngustează ușor. Acest lucru crește tensiunea arterială și împiedică circulația. Sângele nostru devine, de asemenea, mai gros, parțial datorită creșterii nivelurilor unei proteine numite fibrinogen și a altor molecule care provoacă coagularea. Consecința finală a acestor modificări ar putea fi un accident vascular cerebral sau un atac de cord.
Persoanele care au cancer, artrită sau anumite dizabilități pot fi deosebit de sensibile la frig, adaugă Whitehead. Dar există și probleme mai puțin evidente, precum cei care sunt nevoiți să poarte o haină groasă în interior sau o pereche de mănuși pentru a ține frigul departe.
”Dacă ai tot felul de straturi de haine, cu siguranță ți-ai restricționa mobilitatea”, spune Whitehead. Pentru o persoană în vârstă, de exemplu, acest lucru ar putea crește șansa de a cădea sau alte răniri la domiciliu.
Este o ecuație simplă. Temperaturile interioare reci ale casei și o acumulare de umiditate rezultă condens, care, la rândul său, duce la mucegai. Inhalarea mucegaiului este o veste proastă, proastă pentru o serie întreagă de probleme respiratorii, cum ar fi rinita alergică, astmul, emfizemul și bronșita. Problemele de umiditate din interior sunt agravate și mai mult de etanșarea eficientă a locuințelor moderne, împreună cu ventilația slabă, notează NetwokX.
Minimizați efectul lor prin instalarea ventilatoarelor extractoare de baie și bucătărie care se ventilează în aer liber, mai degrabă decât doar recircularea aerului umed. Dacă vedeți (sau mirosiți) pete mucegăite, umede sau mucegăite pe pereți sau podele, curățați-le prompt și aveți grijă de sursa de bază.
Da, este adevărat. A fi rece acasă sau la locul de muncă pare să-ți crească vulnerabilitatea la răceală și gripă. Care este motivul? Potrivit unui studiu din 2007 de la Mount Sinai Medical School din New York, frigul îți face mai greu să scapi de virusuri.
Explicația este că, în mod normal, mucusul curge în tractul respirator superior pentru a curăța contaminanții pe care tocmai i-ați inhalat. Din păcate, vâscozitatea acestui mucus crește cu temperaturi mai scăzute, afectându-i eficacitatea în combaterea virusurilor din aer.
Durerile articulare din cauza osteoartritei sau artritei reumatoide pot fi agravate de frig, potrivit specialistului în articulații Javad Parvizi, md, Ph.D., de la Spitalul Universitar Thomas Jefferson. Dr. Parvizi explică faptul că o scădere a presiunii barometrice provoacă umflarea ligamentelor și a țesuturilor moi din jurul articulației afectate. Această expansiune va stimula nervii să înregistreze senzații dureroase.
Vestea bună este că efectul asupra stării de bază nu este periculos, doar simptomatic și poate fi atenuat prin exerciții fizice blânde și stretching, masaj, îmbrăcăminte caldă și pachete de căldură.
Temperaturile scăzute tind să crească tensiunea arterială și frecvența cardiacă, ceea ce este deosebit de periculos pentru cei care suferă deja de boli de inimă. Dacă te încadrezi în această categorie, fii conștiincios în ceea ce privește încălzirea locuinței și în cele mai reci zile, stai în interior cât de mult poți.
Temperaturile interioare ale locuințelor ar trebui să fie suficient de ridicate pentru a proteja rezidenții de efectele nocive ale frigului asupra sănătății. Pentru țările cu climă temperată sau mai rece, 18 °C a fost propusă ca o temperatură interioară sigură și bine echilibrată pentru a proteja sănătatea populațiilor generale în timpul sezoanelor reci, arată National Library of Medicine.
Rezidenții care locuiesc în locuințe în care temperaturile interioare sunt sub 18°C au rezultate mai slabe în materie de sănătate decât cei care locuiesc în locuințe cu temperaturi interioare de peste 18°C. Punctul-limită categoric la 18°C a fost ales pe baza concluziilor unui grup de lucru anterior al OMS privind mediul interior, care a constatat că "nu există niciun risc demonstrabil pentru sănătatea umană al persoanelor sedentare sănătoase care trăiesc la o temperatură a aerului cuprinsă între 18 și 24°C.
În zonele climatice cu un sezon rece, izolația termică eficientă și sigură ar trebui instalată în locuințe noi și modernizată în locuințe vechi, mai notează National Library of Medicine.
O temperatură minimă interioară mai ridicată de 18°C poate fi necesară pentru grupurile vulnerabile, inclusiv persoanele în vârstă, copiii și persoanele cu boli cronice, în special boala cardiorespiratorie.
Dintre cele patru studii identificate în analiza sistematică, trei au constatat că temperaturile interioare mai scăzute au crescut morbiditatea respiratorie. Un studiu transversal efectuat la adulții cu BPOC a constatat o stare de sănătate mai bună, cu mai multe ore de temperatură interioară la și peste 21°C.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.
Într-o lume în care stresul și agitația ne însoțesc la fiecare...
Radiografiile și radiațiile din...
De ce să apelezi la medicamente...
Această vitamină îți protejează...
Acest tratament învinge cancerul și...
Acesta este unul dintre cele mai...
O substanță chimică nou identificată...
Acesta este semnul cancerului...