Telefoanele, magnet pentru alergeni. Cum se manifestă simptomele. De câte ori și cu ce ar trebui să îți cureți smartphone-ul

telefoanele - FOTO: Freepik
Telefoanele sunt un magnet pentru alergeni. Asta înseamnă că ați putea dezvolta anumite alergii din cauza celui mai utilizat obiect.

Telefoanele pot provoca anumite alergii. Cele mai recente studii sugerează că telefoanele sunt acoperite de alergeni. Un nou studiu sugerează că telefoanele sunt gazde pentru alergeni, cum ar fi murdăria animalelor de companie și ciupercile.

Cercetătorii spun că persoanele cu alergii sau astm ar trebui să-și curețe telefoanele în mod regulat pentru a minimiza riscul unei reacții severe.
Cercetătorii au remarcat, de asemenea, câteva modalități eficiente de a vă curăța telefonul.

Telefoanele, cele mai utilizate obiecte

Oamenii își ating telefoanele de peste 2.600 de ori pe zi, potrivit unui raport din 2016. Iar dacă ești susceptibil la alergii sau trăiești cu astm, smartphone-ul tău te-ar putea îmbolnăvi.

Asta e în conformitate cu un nou studiu fiind prezentat la Colegiul American de Alergie, Astm și Imunologie (ACAAI) Reuniunea științifică anuală în Louisville, KY, potrivit Healthline. Studiul a arătat niveluri ridicate de alergeni pentru pisici și câini, precum și glucani β-D (BDG) și endotoxină. BDG se găsește în pereții celulelor fungice, iar endotoxinele sunt toxine bacteriene găsite în mediu.

"Smartphone-urile au arătat niveluri ridicate și variabile de BDG și endotoxină, iar alergenii pentru pisici și câini au fost găsiți pe smartphone-urile proprietarilor de animale de companie", a declarat Hana Ruran, intern de cercetare la Boston Children's Hospital și autor principal al studiului, într-un comunicat de presă.

Cercetătorii au ajuns la concluzia că persoanele cu alergii sau astm ar trebui să-și curețe frecvent telefoanele pentru a-și reduce riscul de alergii sau declanșatori de astm.

Vezi și: Blackout, ghid de supraviețuire. România, fără curent și gaz pentru 3 zile. Cum faci căldură și lumină în casă și ce faci pentru a-ți creşte temperatura corporală

Ai putea fi cu adevărat alergic la telefon?

Dr. Payel Gupta, un purtător de cuvânt medical voluntar național al Asociației Americane a Plămânilor, a precizat că alergenii pot fi găsiți peste tot - inclusiv păr, haine și încălțăminte - așa că este logic să trăiască și pe telefoanele noastre.

"Dacă vă atingeți telefonul și apoi vă atingeți ochii, nasul sau gura, atunci alergenii pot intra în tractul nazal sau respirator sau în mucoasa oculară", a spus Gupta.

În plus, alergenii din ochi sau din tractul respirator pot provoca eliberarea histaminei și pot provoca simptome de alergie.

"Telefoanele noastre merg peste tot cu noi, le așezăm pe tot felul de suprafețe și acumulăm tot felul de resturi", a declarat dr. William B. Miller Jr., expert în boli infecțioase, biolog evoluționist.

Care este cel mai bun mod de a vă curăța telefoanele

În timp ce majoritatea alergenilor nu pot fi evitate, puteți reduce riscul de declanșare a alergiilor sau astmului prin curățarea telefonului. Pentru studiu, cercetătorii au folosit șervețele electrostatice pentru a curăța telefoanele a 15 voluntari, care au indicat prezența alergenilor, BDG și nivelurile de endotoxină.

Cercetătorii au studiat, de asemenea, alte invenții de curățare pe modele de telefoane simulate. Pentru a determina eficacitatea diferiților agenți de curățare în reducerea BDG și endotoxină, cercetătorii au folosit următoarele substanțe chimice:

- 70% alcool izopropilic

- Clorox non-înălbitor (0,184% clorură de benzil și etil benzil de amoniu)

- 0,12% clorhexidină

- 0,05% cetylpyridinium

- Benzoat de benzii 3%

- 3% șervețele cu acid tannic

Cercetătorii au desemnat, de asemenea, un grup de control în care nu a fost utilizată nicio soluție de curățare. Rezultatele au arătat că o combinație de clorhexidină și cetylpyridinium a fost cea mai eficientă pentru reducerea BDG și endotoxină pe telefoane. În plus, o combinație de benzoat de benzii și acid tannic a redus semnificativ alergenii de pisică și de câine.

Dar compușii chimici utilizați de cercetători nu sunt la îndemâna populației. Potrivit lui Gupta, pur și simplu scoaterea carcasei de pe telefon - dacă aveți una - și curățarea acesteia cu apă și săpun ar putea avea efecte pozitive.

"Săpunul și apa ar fi prietenoase cu alergia și nu ar lăsa reziduuri care ar putea provoca apoi iritații chimice", a spus Gupta.

În ceea ce privește curățarea telefonului în sine, este o idee bună să consultați manualul producătorului pentru instrucțiuni. 

Vezi și: Trufele, luxul anti-cancer. Conțin un compus antioxidant puternic

Produse de evitat la curățarea telefoanelor

- spray pentru curățarea ferestrelor

- produse de curățare de uz casnic

- aer comprimat

- spray-uri cu aerosoli

- solvenţi

- amoniac

- soluții abrazive

- produse de curățare care conțin peroxid de hidrogen

Cât de des ar trebui să vă curățați telefonul

Nu există o formulă exactă pentru cât de des ar trebui să vă curățați smartphone-ul, dar poate fi o idee bună să îl faceți un obicei obișnuit. 

"Nu există niciun dezavantaj pentru curățarea unui dispozitiv pe care îl utilizați în mod regulat. Curățarea telefonului pentru a elimina unii alergeni este o picătură în mare a potențialilor declanșatori alergici care vă înconjoară în mod constant", a spus Miller.

Dacă vă confruntați cu alergii sau astm, este posibil să doriți să vă curățați smartphone-ul mai des, așa cum a fost recomandat de cercetători.

Vezi și: Postul, curățenie spirituală și digestivă. Ce să faci să scapi de pofte: În loc să îți dorești o ciocolată, mai bine faci o rugăciune

Sfaturi pentru a reduce alergia și declanșarea astmului

Potrivit lui Gupta, persoanele cu alergii sezoniere sunt sfătuite să facă curățenie mai frecventă pentru a-și reduce riscul de declanșare a astmului.

"În calitate de alergologi, recomandăm persoanelor care au alergii sezoniere să-și scoată hainele și încălțămintea în aer liber atunci când vin din exterior. Alergenii se pot lipi și de păr, așa că spălarea părului pe timp de noapte înainte de a intra în pat poate fi de ajutor", a spus Gupta. 

Dacă sunteți alergic la acarienii de praf, Gupta vă recomandă să vă curățați foile o dată pe săptămână cu apă fierbinte.

Curățarea obiectelor din jurul casei – în special a smartphone-ului – poate ajuta la prevenirea alergiilor sau a declanșatorilor astmului, în special atunci când este făcută în mod regulat.

O cârpă umedă este recomandată pentru multe produse obișnuite de curățare a gospodăriei atunci când vă curățați smartphone-ul.  Chiar și alergenii de pisică și de câine, care se găsesc în murdăria animalelor de companie, se pot lipi de orice suprafață.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Crossuri externe

Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?
pixel