Trei factori de risc majori duc la...
"În cazul carcinomului pulmonar... este principala formă de cancer la bărbați. Era pe locul întâi, dar poate a fost depășit, poate s-au mai lăsat de fumat între timp. Aici vorbim de beneficii în cazul pacienților vârstnici care nu suportă sau nu doresc să accepte chirurgia", a spus Val Vâlcu.
"Este vorba și despre diferitele comorbidități pe care le au și contraindică o anestezie și intervenția chirurgicală în sine sau pacienți care refuză intervenția chirurgicală", a adăugat medicul Cristina Iftode, în exclusivitate pentru DC Medical.
"Pe vremuri chirurgia clasică presupunea înlocuirea unui lob sau al întregului plămân. Această chirurgie cu radiații permite secționarea sau îndepărarea doar a zonei cu probleme?", a completat Val Vâlcu.
"Noi nu îndepărtăm, noi iradiem doar leziunea pulmonară, fără să îndepărtăm țesut pulmonar din tot lobul sau, mai rău, din tot plămânul", a clarificat Dr. Cristina Iftode, medic primar radioterapie, coordonator stereotaxie, de la Centrul Oncologic SANADOR.
Întrebată ce se întâmplă cu zona iradiată și dacă celulele de acolo mor, medicul a spus că "se necrozează în timp. Practic asta e acțiunea radioterapiei în general, nu doar a stereotaxiei".
"Cicatricea se vede în lunile succesive, nu este un efect imediat. Noi cerem pacienților, imediat după terminarea radioterapiei, un control CT la aproximativ două sau trei luni. Nu apare încă această fibroză acolo, această cicatrizare a tumorii, ci se vede la controalele succesive. Sunt anumiți pacienți la care nu mai vedem deloc tumora pulmonară, dar asta în luni bune. În șase luni minim, dar depinde și de dimensiunea inițială a tumorii.
Dacă vorbim de noduli foarte mici, e foarte probabil să nu-i mai vedem. Sau dacă vedem pe CT, e ca o cicatrice, o formă stelată și vagă", a conchis dr. Cristina Iftode.
Radioterapia stereotaxică este un tratament radioterapic de mare precizie, prin care se administrează doze semnificative de RT într-o singură ședintă sau un număr foarte limitat de fracțiuni, direct la nivelul tumorii, cu un volum, de obicei, de până la 5 cm, reducând în același timp doza primită de către țesuturile sănătoase din vecinătate.
"Stereotaxia este o tehnică foarte precisă de radioterapie, care permite astfel erogarea de doza foarte mari de radioterapie, în puține ședinte. Practic, folosim temenul de radiochirurga când avem posibilitatea să folosim stereotaxia într-o singură ședință, iar atunci când suntem nevoiți să diluăm, să fracționăm doza de stereotaxie, nu mai folosim acest temen de radiochirurgie, ci de radioterapie stereotaxică", a explicat Cristina Iftode.
Radiochirurgia stereotaxică (SRS- stereotactic radiosurgery) se referă la un tratament efectuat într-o singură ședință la nivelul unui volum tumoral țintă, cel mai frecvent localizat la nivel cerebral sau vertebral, în timp ce Radioterapia stereotactică (SRT- stereotactic radiation therapy, cu varianta sa SBRT stereotactic body radiation therapy în cazul localizărilor extracraniene) se referă la administrarea de ședințe multiple de RT (de obicei de la 3 până la 5 ședințe) la nivel cerebral, vertebral sau extracerebral, de exemplu: plămân, ficat, pancreas, prostată etc.
Atât radiochirurgia, cât și radioterapia stereotaxică nu necesită spitalizarea pacientului, ci se efectuează în regim ambulatoriu.
Ambele sunt tratamente bine tolerate și neinvazive, nefiind utilizată anestezia sau altă procedura dureroasa pentru pacient.
Vezi mai multe în video:
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.
Trei factori de risc majori duc la...
Conf. univ. dr. Viorica Rădoi, coordonator al Departamentului de...
Acestea sunt cele mai importante...
Acesta este unul dintre cele mai...
Acesta este detaliul la care să fii...
Aceste alimente scad semnificativ...
Zgomotul alimentar, o preocupare...
Pacienții cu dizabilități, abandonați...