Te pregătești pentru prima ta...
Japonia are una dintre cele mai mari speranțe de viață la nivel mondial, iar alimentația sa contribuie la longevitate. Unul dintre cele mai des consumate alimente de bază din Japonia este sushi, un fel de mâncare tradițional în care orezul condimentat cu boabe scurte este preparat cu oțet și servit cu umpluturi și garnituri precum legume, pește și fructe de mare.
Nu rata: Ingredientul care frăgezeşte orice tip de carne. Secretul pe care trebuie să-l încerci
Orezul este ingredientul comun tuturor tipurilor de sushi, cu excepția sashimi - care constă într-o bucată de pește sau carne crudă feliată subțire. Orezul este preparat cu oțet și alte condimente pentru a-l ajuta să își păstreze forma. Sushi se prezintă sub diferite forme, inclusiv:
- Maki, rulouri cu orez, alge marine și diferite umpluturi (de obicei legume sau fructe de mare)
- Nigri, orez acoperit cu pește crud
- Temaki, un rulou manual în care nori (aka alge marine) este folosit ca înveliș și umplut cu orez și pește și/sau legume, potrivit Eating Well.
"Sushi & wasabi - toată lumea este de acord, mâncarea japoneză e sănătoasă. Dar ce înseamnă mâncare japoneză?
Sushi - Foto: Freepik
Primul preparat care ne vine în minte este Sushi.
Ingredientele sunt foarte simple - orez fiert modelat sub forma unor grămăjoare mici, peste care se pune o bucățică de pește crud (somon, ton, doradă), creveți sau alte fructe de mare.
Tot produse tradițional japoneze sunt rulourile de orez numite Maki sau Sashimi, adică feliuțele subțiri de pește crud - de data asta fără nicio urmă de carbohidrați.
Ce învățăm de la japonezi? Că e sănătos să mănânci peștele nepreparat termic.
Pentru siguranța alimentară se folosește sos de soia, ridiche murată și wasabi (pastă de hrean) care împiedică multiplicarea bacteriană, dar au și rolul de a “marina” proteinele din pește datorită sării și acidității.
Orezul are în primul rând rol hrănitor - conține amidon cu absorția lentă, deci satură și ține de foame. Apoi, pentru că este consumat rece, are și rol prebiotic.
Un alt avantaj este că orezul nu are gluten iar grăsimea este aproape inexistentă în orice preparat tip Sushi. Atenție, Sushi este dietetic, dar asta nu înseamnă că nu are calorii! Platoul format din Sushi și Maki are 440 g și 600 calorii, în schimb platoul cu Sashimi de somon are 150 g și 260 calorii.
Diferența dintre ele o face, bineînțeles, orezul.
Chiar și așa, Sushi este un fel de mâncare simplu și sigur pentru siluetă - nu are grăsimi ascunse, nu este gătit/prăjit, nu conține sos de amidon și glutamat cum au toate mâncărurile chinezești, iar pasta de wasabi accelerează circulația și metabolismul.
Wasabi sau hreanul japonez este o rădăcinoasă care are multiple virtuți medicinale. Deși este un condiment, nu un aliment, efectele lui benefice se manifestă chiar dacă e consumat în doze mici:
- efect antimicrobian (distruge bacteriile patogene), motiv pentru care se asociază obligatoriu cu peștele crud folosit la sushi
- efect anti-inflamator la nivel articular și intestinal; în plus desfundă sinusurile și căile respiratorii blocate de gripă și răceală
- antiseptic natural, combate bacterii precum E. Coli, stafilococ și chiar Helicobacter pylori; inhibă multiplicarea Streptococului mutans și scade riscul de carii dentare.
Wasabi e un stimulant digestiv, are efect de detoxifiere a ficatului, stimulează metabolismul și accelerează circulația - nu m-aș mira să fie “de vină” pentru longevitatea și sănătatea japonezilor!
Cât despre Sushi, îl găsim proaspăt preparat în supermarket și la restaurante (majoritatea cu livrare la domiciliu)… o alternativă sănătoasă de consumat în loc de fast-food, paste și pizza", a scris medicul Mihaela Bilic, pe pagina sa de Facebook.
Peștele este o sursă slabă și nutritivă de proteine.
Proteinele vă ajută să vă săturați, deoarece durează mai mult să le digerați, astfel încât masa este mai satisfăcătoare. Sushi este o modalitate excelentă de a obține porțiile de proteine slabe dacă vă place să mâncați pește, dar dacă sunteți vegetarian sau vegan, vă puteți bucura de sushi făcut cu proteine pe bază de plante, cum ar fi tofu, pentru a vă atinge aportul zilnic recomandat de alimente proteice.
Tofu este un produs tradițional din soia obținut din boabe de soia. Este bogat în minerale favorabile oaselor, inclusiv calciu, magneziu și fosfor. Descoperiți beneficiile pentru sănătate ale magneziului.
Peștii grași, cum ar fi somonul și macroul, se numără printre ingredientele comune din sushi, cu EPA (acid eicosapentaenoic) și DHA (acid docosahexaenoic), grăsimi omega-3 care sunt esențiale pentru sănătatea inimii.
American Heart Association recomandă consumul a cel puțin 85 grame de pește gătit pe săptămână, în special pește gras, cum ar fi somonul.
Peștele conține, de asemenea, mai multă vitamina D și vitamina B12 decât alte alimente, oferind o sursă de minerale esențiale, inclusiv seleniu, zinc și iod.
Dacă alegeți să mâncați rulouri de mână maki și temaki, vă veți bucura și de o bucată de algă uscată de culoare negru-violet care învelește orezul și umplutura. S-ar putea să fiți surprinși să aflați că acest tip de alge marine conține iod, un nutrient esențial pentru producerea hormonilor tiroidieni pentru controlul metabolismului organismului.
Bogate din punct de vedere nutrițional și furnizând aproape toți nutrienții de care aveți nevoie, ouăle din unele tipuri de sushi sunt surse utile de nutrienți greu de obținut, cum ar fi vitaminele D și B12, precum și mineralul iod.
Nu în ultimul rând, legumele precum castravetele, vinetele și avocado sunt alegeri bune în sushi. Castravetele sunt bogate în apă și sărace în calorii, în timp ce vinetele sunt o sursă bună de fibre, vitamine B și potasiu. Avocado sunt o sursă excelentă de grăsimi sănătoase pentru inimă, inclusiv cele mononesaturate, precum și de vitamina E, scrie BBC Good Food.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.
Te pregătești pentru prima ta...
Iubești condimentele sau te-ai...
Te-ai întrebat vreodată de ce apar...
Cât de pregătit este sistemul medical...
Acest tratament al cancerului hepatic...
Diabetul de tip 2 este o afecțiune...
Ce alegi între RMN și CT? Într-o lume...
Acest test banal îți arată cât de...