Supradozajul de vitamina D, pericol pentru sănătate. Care sunt simptomele intoxicației

supradozajul de vitamina d. FOTO Freepik @ ededchechine
Supradozajul de vitamina D, semnal de alarmă în privința automedicației.

Medicii au emis un avertisment cu privire la automedicație, potrivit căruia nu doar că este foarte posibil să se ajungă la supradozaj de vitamina D, dar este și foarte periculos, după ce un bărbat din Marea Britanie a fost spitalizat ca urmare a consumului de aproape 400 de ori mai mare decât doza zilnică recomandată de vitamina D, notează Science Alert.

În timp ce studiile au sugerat beneficiile unor niveluri sănătoase de vitamina D de-a lungul pandemiei, realitatea este că ”hipervitaminoza D”, sau intoxicația cu vitamina D, este în creștere. Și nu este ceva ce trebuie luat cu ușurință.

”La nivel global, există o tendință în creștere a hipervitaminozei D, o afecțiune clinică caracterizată prin niveluri serice ridicate de vitamina D3”, scriu autorii noului studiu de caz din BMJ Case Reports, potrivit sursei menționate. 

”Având în vedere că se reînnoiește lent (timpul de înjumătățire de aproximativ 2 luni), timp în care se dezvoltă toxicitatea vitaminei D, simptomele pot dura mai multe săptămâni.”

În cel mai recent studiu de caz, medicii descriu un bărbat de vârstă mijlocie din Marea Britanie care a fost spitalizat după ce a mers la medicul său pentru vărsături recurente, greață, crampe la picioare, tinitus, dureri abdominale, gură uscată, sete crescută și diaree.

Simptomele sale durau de aproape trei luni și slăbise aproape 13 kg până în momentul în care a fost consultat.

De altfel, simptomele sale au debutat la aproape o lună după ce bărbatul începuse un regim intensiv de vitamine la sfatul unui terapeut nutriționist. 

El a căutat un tratament suplimentar după ce anterior suferise de mai multe probleme de sănătate, inclusiv tuberculoză, o acumulare de lichid pe creier, sinuzită cronică, meningită bacteriană și o tumoare a urechii interne.

Cocktailul care l-a băgat în spital

Pe baza sfaturilor terapeutului, acesta a început să ia, însă fără prescripție medicală, un cocktail de suplimente vitaminice, foarte puternic, cu mult peste necesarul recomandat de medici.

Mai jos este lista zilnică de suplimente:

- vitamina D 150.000 UI (necesarul zilnic este de 400 UI)

- vitamina K2 100 μg (necesarul zilnic este de 100-300 μg)

- vitamina C

- vitamina B9 (folat) 1.000 μg (necesarul zilnic este de 400 μg)

- vitamina B2 (riboflavină)

- vitamina B6

- omega-3 2.000 mg de două ori pe zi (necesar zilnic 200-500 mg)

- și  un amestec de alte vitamine, minerale și probiotice, precum și borax pudră și clorură de sodiu.

Bărbatul a oprit administrarea în momentul debutului simptomelor, însă acestea au mai persistat o vreme.

Analizele de sânge efectuate de medicul bărbatului au arătat că acesta avea un nivel foarte ridicat de calciu, cunoscut sub numele de hipercalcemie - care este un efect secundar comun al supradozajului de vitamina D -, un nivel de magneziu ușor ridicat și un nivel de vitamina D de șapte ori peste cantitatea necesară.

Testele au arătat, de asemenea, că rinichii săi nu funcționau corespunzător (ceea ce nu este neașteptat având în vedere concentrațiile ridicate de minerale și vitamine pe care le lua).

Bărbatul a fost spitalizat timp de opt zile și a fost tratat cu fluide intravenoase pentru a-i spăla sistemul, precum și i s-au administrat bifosfonați, medicamente care ajută la scăderea nivelului de calciu din sânge.

Deficitul de vitamina D, asociat cu diabetul de tip 2

Deficitul de vitamina D a fost asociat cu o creșterea a riscului pentru o serie de afecțiuni, inclusiv diabetul de tip 2, notează Medical News Today.

Potrivit sursei menționate, numeroase studii au încercat să determine dacă și în ce cantitate vitamina D ar putea contribui la reducerea riscului de apariție a diabetului de tip 2.

De altfel, deficitul de vitamina D este o problemă în creștere, în special în țările din emisfera nordică, iar în mod similar, la fel și diabetul de tip 2, motiv care i-a determinat pe cercetători să creadă că ar putea exista o legătură între cele două.

Mecanismul propus în spatele acestei teorii este că vitamina D este necesară pentru ca secreția de insulină să fie la un nivel sănătos, astfel încât lipsa acesteia ar putea nu numai să expună oamenii la riscul de diabet de tip 2, ci și să agraveze rezistența la insulină la persoanele care au diabet de tip 2.

Cu toate acestea, cercetătorii au constatat că este dificil de demonstrat că suplimentarea cu vitamina D ar putea reduce riscul de diabet de tip 2, chiar și în cazul celor care au fost diagnosticați ca fiind prediabetici. Citește mai departe AICI.

Vezi și: Greșeala frecventă care poate duce la pierderea masei osoase

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Cum au fost afectați diabeticii de COVID. Ce s-a aflat abia acum

Crossuri externe

Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?
pixel