Riscul de a dezvolta cancer poate fi...
Suplimentele alimentare nu fac nici bine, dar nici rău. Mulți adulți și copii iau una sau mai multe vitamine sau alte suplimente alimentare. Pe lângă vitamine, suplimentele alimentare pot conține minerale, ierburi sau alte plante, aminoacizi, enzime și multe alte ingrediente. Suplimentele alimentare se prezintă într-o varietate de forme, inclusiv tablete, capsule, gume și pulberi, precum și băuturi și batoane energizante.
Printre suplimentele populare se numără vitaminele D și B12; minerale precum calciul și fierul; plante precum echinacea și usturoiul; și produse precum glucozamina, probioticele și uleiurile de pește.
Produsele vândute ca suplimente alimentare sunt însoțite de o etichetă cu informații despre supliment care enumeră ingredientele active, cantitatea per porție (doza), precum și alte ingrediente, cum ar fi substanțele de umplutură, lianții și aromele.
Dr. Doru Negru, medic primar diabet zaharat, nutriție și boli metabolice, a desființat suplimentele alimentare. Medicul este de părere că nu există studii care să dovedească eficacitatea acestora.
”După umila mea părere, suplimentele alimentare sunt niște lucruri absolute inutile. S-a constatat că anumite afecțiuni întotdeauna răspândite în societate au o lipsă. Sau la cei care au anumite afecțiuni se găsește o lipsă de vitamine, minerale, anumite substanțe, neștiindu-se foarte clar dacă ele sunt cauza sau efectul acestei boli.
S-au luat frumos, s-au înghesuit toate la un loc împreună cu tot felul de extracte din plante pentru că se zice că tot ce e bun și din plante e natural, de zici că mătrăguna n-ar fi plantă. S-au împachetat frumos, în ambalaje strălucitoare și s-a făcut o reclamă deosebită. Fraier nu a fost niciodată cel care a cerut, ci cel care a dat banul.
Nu există niciun fel de studiu, de cercetare științifică care să ne arate că dacă le iei e bine, dacă nu le iei e rău. Nu e nicio cercetare care ne spune că ar face rău. Nu spun că e bine, nu spun că e rău, dar sunt cam inutile”, a spus dr. Doru Negru, medic primar diabet zaharat, nutriție și boli metabolice, la Digi 24.
”Se face o reclamă deșănțată la lucruri inutile ca să creeze o falsă nevoie ca naivul să scoată banii și să cumpere. Eu cam așa o socotesc.
Nu aceste suplimente sunt paguba cea mare a reclamei îngrozitoare făcute pentru tot felul de leacuri. Mult mai ticăloasă este reclama făcută la tot felul de leacuri care vindecă toate bolile cronice, care curăță venele mai rău decât soda caustică țevile de la bucătărie. Se iau niște imagini ale unor doctori care dau bine pe sticlă, se asociază cu un text agramat și cu totul în afara competenței și a priceperii doctorului aceluia și se face o reclamă absolut nesimțită la tot felul de leacuri, fără niciun fel de studiu, de idee că ar face bine la ceva.
Dacă stai și te uiți ce au aceste suplimente alimentare în interiorul lor, o să vezi că dozele de vitamine, microelemente sunt de 10-20-100 de ori mai mici decât dozele terapeutice pentru diferite afecțiuni”, a mai precizat dr. Doru Negru.
Multe suplimente conțin ingrediente active care pot avea efecte puternice în organism. Fiți întotdeauna atenți la posibilitatea unei reacții negative, mai ales atunci când luați un produs nou.
Cel mai probabil veți avea efecte secundare din cauza suplimentelor alimentare dacă le luați în doze mari sau în locul medicamentelor prescrise, sau dacă luați multe suplimente diferite. Unele suplimente pot crește riscul de sângerare sau, dacă sunt luate înainte de o intervenție chirurgicală, vă pot modifica răspunsul la anestezie. Suplimentele pot interacționa, de asemenea, cu unele medicamente în moduri care ar putea cauza probleme. Iată câteva exemple:
Vitamina K poate reduce capacitatea warfarinei, un anticoagulant, de a împiedica coagularea sângelui.
Sunătoarea poate accelera descompunerea multor medicamente și reduce eficacitatea acestora (inclusiv a unor antidepresive, pilule contraceptive, medicamente pentru inimă, medicamente anti-HIV și medicamente pentru transplant).
Suplimentele antioxidante, cum ar fi vitaminele C și E, ar putea reduce eficacitatea unor tipuri de chimioterapie împotriva cancerului.
Producătorii pot adăuga vitamine, minerale și alte ingrediente de suplimente în alimentele pe care le consumați, în special în cerealele pentru micul dejun și în băuturi.
Ca urmare, este posibil să primiți mai multe din aceste ingrediente decât credeți, iar mai multe s-ar putea să nu fie mai bine. A lua mai mult decât aveți nevoie costă mai mult și ar putea, de asemenea, să vă crească riscul de efecte secundare.
De exemplu, prea multă vitamina A poate provoca dureri de cap și afecțiuni hepatice, reduce rezistența oaselor și poate cauza malformații congenitale. Excesul de fier provoacă greață și vărsături și poate afecta ficatul și alte organe.
Fiți precaută cu privire la administrarea de suplimente alimentare, dincolo de un supliment prenatal standard, dacă sunteți însărcinată sau alăptați. De asemenea, fiți atenți la administrarea de suplimente unui copil, cu excepția cazului în care vă este recomandat de către furnizorul de servicii medicale. Multe suplimente nu au fost bine testate în ceea ce privește siguranța la copii și la cele care sunt însărcinate sau care alăptează, notează National Institute of Health.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.
Riscul de a dezvolta cancer poate fi...
Această metodă simplă ne ajută să...
Această vitamină îți protejează...
Acest tratament învinge cancerul și...
Acesta este unul dintre cele mai...
Acesta este detaliul la care să fii...
Acest truc simplu te scapă rapid de...
Aceste alimente scad semnificativ...