Superioritatea alimentelor integrale. Prioritizează aceste 8 alimente bogate în nutrienți esențiali în locul suplimentelor

alimente integrale Foto: Freepik
Optând pentru alimente integrale bogate în nutrienți esențiali, poți înlocui suplimentele alimentare și îmbunătăți sănătatea generală printr-o dietă echilibrată.

Utilizarea suplimentelor alimentare este adesea mai frecventă în rândul persoanelor cu leziuni sau boli debilitante decât în rândul populației generale. Această tendință este determinată de convingerea că suplimentele pot răspunde unor nevoi de sănătate specifice legate de afecțiunile lor.

Cu toate acestea, o parte semnificativă a acestor persoane - 40 % - aderă la recomandările de pe etichetele suplimentelor concepute pentru populația generală, care pot să nu ia în considerare nevoile nutriționale unice asociate cu leziuni sau boli specifice.

De exemplu, pacienții care au cancer și persoanele cu leziuni ale măduvei spinării pot folosi suplimente pentru a-și stimula sistemul imunitar și pentru a promova vindecarea, însă aceste suplimente pot interfera potențial cu tratamentele, terapiile și medicamentele lor.

Superioritatea alimentelor integrale

Consumul de alimente integrale este cel mai eficient mod de a furniza organismului vitamine esențiale, minerale, energie și substanțe chimice care promovează sănătatea, cum ar fi antioxidanții.

O dietă echilibrată, bogată în fructe, legume, cereale integrale, carne slabă și produse lactate cu conținut scăzut de grăsimi, poate satisface recomandările zilnice recomandate pentru vitamine și minerale mult mai bine decât o pot face suplimentele. Alimentele integrale conțin un amestec complex de nutrienți care acționează sinergic pentru a produce beneficii pentru sănătate, pe care suplimentele adesea nu le pot reproduce.

De exemplu, combinația de vitamina D și calciu care se găsește în alimente este crucială pentru sănătatea oaselor, o sinergie pe care suplimentele izolate s-ar putea să nu o ofere la fel de eficient.

Alimentele integrale sunt bogate în nutrienți, iar obținerea acestora din surse alimentare este, în general, mai benefică decât suplimentele. Cu toate acestea, unele alimente sunt mai nutritive decât altele, iar în unele cazuri, o porție poate acoperi peste 100% din necesarul zilnic de nutrienți.

Ficat

Ficatul de vită este un animal foarte hrănitor, bogat în nutrienți esențiali precum vitamina B12, vitamina A, fier, acid folic și cupru. Acesta joacă un rol crucial în sănătatea celulelor, a creierului și a sistemului nervos. O porție de 100 de grame de ficat de vită conține 1.200% din doza zilnică recomandată în vitamina B12, 600-700% în vitamina A și 600-700% în cupru. Cu toate acestea, este important să nu consumați ficat mai mult de o dată sau de două ori pe săptămână pentru a evita toxicitatea nutrienților.

Kale

Kale este un aliment nutritiv și bogat în nutrienți, cu un conținut ridicat de vitamina K1, esențială pentru coagularea sângelui și sănătatea oaselor. O porție de 75 de grame de varză kale proaspătă conține 68% din doza zilnică de referință de vitamina K1 și 22% de vitamina C. De asemenea, este bogată în fibre, mangan, vitamina B6, potasiu și fier.

Ulei din ficat de cod

Deficitul de vitamina D este o problemă predominantă la nivel mondial din cauza surselor alimentare limitate, inclusiv peștele gras, uleiurile din ficat de pește, gălbenușurile de ou și ciupercile. Vitamina D este crucială pentru sănătatea oaselor, funcționarea sistemului imunitar și prevenirea cancerului.

Uleiul din ficat de cod este un adaos valoros pentru orice dietă, în special pentru cei care trăiesc departe de ecuator, unde nu poate fi sintetizată în piele în timpul lunilor de iarnă.

O lingură de ulei de ficat de cod furnizează 2-3 grame de grăsimi omega-3 și 1.400 UI de vitamina D, mai mult de 200% din doza alimentară recomandată. Cu toate acestea, conține, de asemenea, 270% din doza alimentară recomandată pentru vitamina A, care poate fi dăunătoare în cantități excesive.

Vezi și: Cauzele frecvente ale durerii de umăr: de la leziuni la afecțiuni medicale. Când să mergi la doctor

Alge

Carența de iod este o problemă globală răspândită, afectând aproape o treime din populație. Aceasta poate duce la probleme tiroidiene la adulți și poate crește riscul de anomalii intelectuale și de dezvoltare la copii în timpul sarcinii. Algele marine, inclusiv algele albastre, nori, kombu și wakame, sunt bogate în iod, doza zilnică recomandată fiind de 150 mcg.

Cu toate acestea, diferite tipuri de alge marine conțin cantități diferite de iod, algele brune, cum ar fi wakame și kombu, oferind cantități mai mari. Kombu, în special, are un conținut ridicat de iod, depășind doza zilnică și aportul zilnic sigur de 1.100 mcg. Consumul ocazional de alge marine poate ajuta la prevenirea deficienței de iod.

Alge - Foto: Freepik

Ardei gras galben

Ardeii grași galbeni sunt o sursă bogată de vitamina C, o vitamină esențială și solubilă în apă, care este crucială pentru funcția imunitară și pentru reducerea riscului de boli cronice. Deși deficiența de vitamina C, cunoscută și sub numele de scorbut, are ca simptome oboseala, erupțiile cutanate, durerile musculare și tulburările de sângerare. Un ardei gras galben mare asigură 600% din doza zilnică recomandată de 75-90 mg, fiind de aproximativ 3-4 ori mai mare decât cantitatea găsită în portocale.

Sardine

Sardinele sunt pești mici și uleioși, bogați în acizi grași esențiali omega-3, EPA și DHA, care sunt legați de îmbunătățirea sănătății inimii. O porție de 100 de grame conține peste jumătate din doza zilnică de DHA și EPA și peste 300% din doza zilnică de vitamina B12. Sardinele conțin, de asemenea, seleniu și calciu, ceea ce le face o sursă bună de nutrienți esențiali.

Citește și: De ce să acorzi importanța cuvenită somnului pe măsură ce îmbătrânești. Exercițiile fizice nu pot compensa obiceiurile proaste de somn

Nuci de Brazilia

Nucile de Brazilia sunt o gustare excelentă pentru cei care au lipsă de seleniu, esențial pentru funcționarea tiroidei și a sistemului imunitar, precum și pentru activitatea antioxidantă. DZR pentru seleniu este de 50-70 mcg, fiecare nucă furnizând până la 95 mcg. Adulții au un nivel superior de toleranță de 300-400 mcg pe zi, așa că evitați consumul excesiv.

Crustacee

Moluștele, inclusiv scoicile și stridiile, sunt foarte hrănitoare. Scoicile furnizează peste 1.600% din doza zilnică recomandată de vitamina B12, potasiu, seleniu și fier. Stridiile sunt, de asemenea, bogate în zinc și vitamina B12, furnizând 200-600% din doza zilnică recomandată pentru fiecare nutrient. Aceste fructe de mare sunt ideale pentru adulții în vârstă, deoarece absorbția lor poate scădea odată cu vârsta. Cantități mai mari de vitamina B12 sunt recomandate după vârsta de 50 de ani.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Ştiri Recomandate

AVC: Trei factori de risc majori. Doi provoacă AVC sever

Crossuri externe

pixel