Supa care previne cancerul. Din ce se prepară

supa care previne cancerul - FOTO: Freepik@stockking
Supa care previne cancerul este simplu de preparat și poate fi consumată în orice anotimp.

Supa care previne cancerul este plină de vitamine și minerale necesare organismului. Este vorba de supa de roșii. Roșiile sunt pline de vitamine, minerale, antioxidanți și compuși ai plantelor care oferă o gamă largă de beneficii pentru sănătate.

Cercetările sugerează chiar că acești nutrienți pot proteja împotriva mai multor boli, inclusiv boli de inimă și cancer.

Prin urmare, savurarea supei de roșii poate fi o modalitate delicioasă de a profita la maximum de beneficiile pentru sănătate ale roșiilor. Ai putea savura un castron bogat, cald de supă în timpul vremii reci sau un gazpacho revigorant în timpul verii.

Vezi și: Acadelele înghețate ale naturii, beneficii pentru sănătate. Ce sunt și cum le poți consuma

Roșiile, valori nutritive

Roșiile au relativ puține calorii, dar sunt ambalate cu nutrienți și compuși benefici ai plantelor.

Iată profilul nutritiv al unei roșii crude mari (182 de grame)

- Calorii: 33

- Carbohidraţi: 7 grame

- Fibre: 2 grame

- Proteine: 1,6 grame

- Grăsime: 0,4 grame

- Vitamina C: 28% din valoarea zilnică (DV)

- Vitamina K: 12% din DV

- Vitamina A: 8% din DV

- Potasiu: 9% din DV

Roșiile sunt, de asemenea, bogate în carotenoide - și anume licopen - oferind aproximativ 80% din DV necesară de licopen. Licopenul este pigmentul care conferă roșiilor culoarea lor caracteristică de roșu aprins. Licopenul poate preveni și anumite boli cronice.

Interesant, cercetările sugerează că organismul absoarbe licopenul mai bine atunci când este gătit. Căldura poate crește biodisponibilitatea sau raţa de absorbție, potrivit Healthline.

Vezi și: Poliartrita, cauze și tratament. Ce puteți face acasă pentru a ameliora durerile

Supa de roșii ține departe bolile cronice

Deoarece supa de roșii se face cu roșii fierte, este o sursă excelentă a acestui compus. Supă de roșii este săracă în calorii și bogată în potasiu și vitaminele C, K și A. De asemenea, oferă o mare cantitate de licopen, compusul responsabil pentru majoritatea beneficiilor pentru sănătate ale tomatelor.

Supa de roșii, bogată în antioxidanți

Antioxidanții sunt compuși care ajută la neutralizarea efectelor nocive ale stresului oxidativ. Acest lucru se întâmplă atunci când moleculele dăunătoare celulelor numite radicali liberi se acumulează în organism.

Supă de roșii este o sursă excelentă de antioxidanți, inclusiv licopen, flavonoide și vitaminele C și E, printre multe altele. Consumul de antioxidanți a fost legat de un risc mai mic de cancer și boli legate de inflamație, cum ar fi obezitatea și bolile de inimă.

În plus, cercetările au arătat că acțiunea antioxidantă a vitaminei C și a flavonoidelor poate ajuta la protejarea împotriva diabetului de tip 2, a bolilor de inimă și a bolilor cerebrale. Vitamina E ajută la stimularea efectelor antioxidante ale vitaminei C.

Vezi și: Ce se întâmplă dacă dormi cu șosete. Cum îți influențează sănătatea

Supa de roși, proprietăți de luptă împotriva cancerului

Roșiile sunt studiate pe scară largă pentru proprietățile lor de combatere a cancerului datorită conținutului ridicat de licopen. Acestea pot fi deosebit de eficiente împotriva cancerului de prostată și de sân.

Cancerul de prostată este a cincea cauză de decese legate de cancer la nivel global și al doilea cel mai diagnosticat cancer în rândul bărbaților. Mai multe studii au descoperit o asociere directă între aportul ridicat de licopen, în special din roșiile fierte, și un risc redus de cancer de prostată.

Cercetările sugerează că licopenul poate induce moartea celulelor canceroase. De asemenea, poate încetini creșterea tumorii într-un proces numit anti-angiogeneză. Consumul de niveluri mai ridicate de carotenoizi este legat de o reducere cu până la 28% a riscului de cancer de sân. Aceste carotenoide includ alfa caroten, beta-caroten și licopen.

În timp ce aceste rezultate sunt promițătoare, dovezile sugerează că licopenul nu este suficient de puternic pentru ca oamenii să-l folosească ca un medicament împotriva cancerului. Capacitatea antioxidantă a licopenului poate interfera, de asemenea, cu chimioterapia și radioterapia.

Vezi și: De ce femeile mai trăiesc mai mult decât bărbații. Care este detaliul care face diferența

Supa de roșii, promovează sănătatea pielii și a vederii

Bucurându-vă de un castron de supă de roşii pot beneficia, de asemenea, ochii şi pielea. Când vine vorba de sănătatea pielii, beta-carotenul și licopenul vă pot proteja împotriva arsurilor solare prin absorbția luminii ultraviolete pentru a crește apărarea pielii împotriva daunelor induse radiații.

De exemplu, cercetătorii dintr-un studiu au oferit unui număr de 149 de adulți sănătoși un supliment care conține 15 mg de licopen, 0,8 mg de beta-caroten și mai mulți antioxidanți suplimentari.

Studiul a constatat că suplimentul a protejat în mod semnificativ pielea participanților împotriva deteriorării din cauza razelor ultraviolete. Cu toate acestea, în timp ce cercetările sugerează că acest lucru are unele beneficii pentru pielea ta, acest lucru nu înseamnă că ar trebui să modifice rutina regulată de protecție solară de îngrijire a pielii.

Supa de roșii, benefică pentru ochi

Alimentele precum roșiile bogate în carotenoizi și vitamina A pot aduce beneficii și sănătății ochilor. Consumul de roșii a fost asociat cu un risc redus de degenerescență maculară legată de vârstă sau de pierdere a vederii care vine odată cu vârsta. Încă o dată, efectul lor protector pare să provină din proprietățile lor antioxidante, care reduc stresul oxidativ din maculă, o parte cheie a ochiului.

În plus, organismul transformă beta-carotenul în retinol, un compus esențial pentru vedere.

Vezi și: Dinți falși, la mare căutare pe Internet. Remus Grecea: Sunt dinți fake. Duc la carii, leziuni și inflamarea gingiilor

Supa de roșii îmbunătățește sănătatea oaselor

Osteoporoza este o boală cronică caracterizată prin creșterea fragilității osoase și a fracturii. Este considerată una dintre cele mai importante complicații ale postmenopauzei. Studiile arată că licopenul joacă un rol esențial în reglarea metabolismului osos prin creșterea densității minerale osoase, ceea ce reduce riscul de fractură.

Alte aspecte ale metabolismului osos includ echilibrul dintre celulele numite osteoblaste și osteoclaste. Osteoblastele sunt responsabile de construirea osului, în timp ce osteoclastele sunt responsabile pentru defalcarea osoasă și resorbția.

Studiile la animale arată că licopenul influențează, de asemenea, metabolismul osos prin stimularea activității osteoblastelor pentru a construi oase, reducând în același timp activitatea de defalcare a osteoclastelor.

Vezi și: Boala delicată, ignorată de noi toți. Semnul durerii de CAP. Elisabeta Bădilă: E numită ucigașul tăcut. Atacă ceea ce iubește cel mai mult, creierul

Supa de roșii poate reduce riscul de boli de inimă

Aportul ridicat de produse din tomate poate reduce nivelul colesterolului total și LDL (rău) - doi factori de risc majori pentru bolile de inimă. Aceste efecte se pot datora conţinutului de licopen şi vitamina C al roşiilor.

Atât licopenul, cât și vitamina C împiedică oxidarea colesterolului LDL. Oxidarea colesterolului LDL este un factor de risc pentru ateroscleroza. Licopenul scade, de asemenea, absorbția colesterolului în intestine și îmbunătățește funcționarea colesterolului HDL (bun) în organism. În plus, carotenoidele din roșii pot ajuta la scăderea tensiunii arteriale. Hipertensiunea arterială este un factor de risc pentru bolile de inimă

Supa de roșii stimulează imunitatea

Unele culturi folosesc supa de roșii ca remediu pentru răceala obișnuită. De fapt, conținutul său de vitamina C și carotenoid poate stimula sistemul imunitar.Cercetările arată, de asemenea, că vitamina C poate ajuta la prevenirea răcelii comune și la reducerea duratei și severității simptomelor răcelii.

Vezi și: Leptospiroza, cauze, simptome, transmitere. O poți lua de la câinele tău. Dorobăț: Se numește și "boala instalatorului". Dă disfuncții grave de organ

Supa de roșii poate spori fertilitatea masculină

Stresul oxidativ este o cauză majoră a infertilităţii masculine. Aceasta poate duce la deteriorarea spermatozoizilor care cauzează scăderea viabilității și motilității acestora.

Cercetările sugerează că administrarea de suplimente de licopen poate fi un potențial tratament de fertilitate. Acest lucru se datorează faptului că proprietățile antioxidante ale licopenului pot crește șansele de a produce un număr mai mare de spermatozoizi sănătoși.

Un studiu efectuat pe 44 de bărbați cu infertilitate a concluzionat că un consum de produse comerciale de roșii, cum ar fi sucul de roșii sau supa, a crescut semnificativ nivelurile de licopen din sânge, ducând la îmbunătățirea motilității spermatozoizilor.

În plus, un studiu pe animale a constatat că licopenul poate reduce daunele cauzate de radioterapie. Acest prejudiciu este adesea caracterizat printr-un număr redus de spermatozoizi.

Vezi și: Postul, beneficii. Doru Negru: Foamea e sănătoasă. Cât îți trebuie să mori de foame dacă nu mănânci nimic? 42 de zile! Cât ține cel mai lung post? 40 de zile!

Cum prepară supa de roșii

Vă veți putea bucura de acest fel de mâncare simplu și delicios pe tot parcursul anului.

Iată o rețetă ușoară pentru o versiune caldă și confortabilă:

- 3 căni (735 grame) roșii cuburi

- 1/2 cană (80 grame) ceapă tocată

- 1 cană (250 ml) supă de pui sau legume

- 4 căţei (12 grame) usturoi tocat mărunt

- 2 linguri (30 ml) ulei de măsline extra virgin

- 1/2 linguriță (2,5 grame) oregano uscat

- vârf de piper roșu zdrobit

- sare și piper negru proaspăt măcinat după gust

- 1 cană (24 grame) frunze de busuioc tocate aproximativ

Vezi și: Semne că mănânci prea multă sare. Diferența dintre sare și sodiu. Ce ne face rău, de fapt

Indicații de preparare

Încălziți o cratiță mare la foc mediu. Adăugați uleiul de măsline și ceapă și gătiți timp de 5 minute până când se înmoaie. Adăugați usturoiul și gătiți încă 2 minute.

Adăugați restul ingredientelor, cu excepția frunzelor de busuioc. Se amestecă bine și se condimentează cu sare și piper.

Reduceți căldura la mediu-scăzut și adăugați frunzele de busuioc, lăsând deoparte câteva pentru garnitură. Acoperiți supa și gătiți timp de 20 de minute.

Scoateți supa de la căldură și faceți piure folosind un blender. Se serveşte fierbinte şi se garniseşte cu frunze de busuioc.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?
pixel