SUMO, proteina care contribuie la supraviețuirea celulelor canceroase

celule canceroase - FOTO: Freepik@Rymydolov Iihcotdan
De ce unele tumori nu pot fi eliminate niciodată. Impactul devastator pe care îl au asupra organismului.

Vezi și: Inegalitatea accelerează îmbătrânirea creierului. Poluarea, alt factor de risc major

Cercetătorii de la Universitatea Carnegie Mellon au dezvăluit un mecanism semnificativ care ar putea revoluționa înțelegerea și tratamentul unor dintre cele mai letale tipuri de cancer. Studiul, publicat în Nature - Genes and Development, arată cum anumite cancere de mare risc își obțin imortalitatea printr-un proces ce implică elongarea telomerilor.

Telomerii și impactul asupra celulelor canceroase

Telomerii, capacele protectoare aflate la capetele cromozomilor, se scurtează cu fiecare diviziune celulară, ducând în cele din urmă la moartea celulei. În majoritatea celulelor canceroase, o enzimă numită telomerază contracarează acest proces prin lungirea continuă a telomerilor, permițând celulelor să evite moartea.

Cu toate acestea, aproximativ 10-15% din celulele canceroase folosesc un mecanism diferit cunoscut sub numele de elongarea alternativă a telomerilor (ALT), inclusiv unele dintre cele mai agresive cancere, cum ar fi glioblastomul, osteosarcomul și tumorile neuroendocrine pancreatice.

Rolul SUMO

Echipa de la Carnegie Mellon, condusă de Huaiying Zhang, Profesor Asistent al Științelor Biologice la Eberly Family, a investigat un component specific al ALT cunoscut sub numele de SUMO (modificatori mici asemănători ubiquitinei).

Proteinele SUMO se atașează altor proteine, modificându-le funcția prin schimbarea structurii sau locației acestora în celulă. În cancerele ALT, SUMO etichetează proteinele de reparare a ADN-ului, direcționându-le către telomerii unde sunt necesare pentru elongare, potrivit My Science.

Vezi și: Societatea Europeană de Cardiologie lansează noi ghiduri pentru hipertensiune

Celule canceroase - FOTO: Freepik@sidiknur004

Tehnici inovatoare

Cercetătorii au folosit un sistem inovator de dimerizare chimică pentru a studia proteinele etichetate cu SUMO. Acest sistem permite cercetătorilor să direcționeze proteine specifice către locații desemnate pe cromozomi. Aceștia utilizat această abordare pentru a crește artificial nivelul SUMO la telomeri, permițând monitorizarea în timp real a procesului.

Cercetările au dezvăluit că, atunci când proteinele SUMO se aglomerează la telomeri, acestea trec printr-un proces cunoscut sub numele de separare de fază, în care formează picături ce recrutează factori de reparare a ADN-ului.

Acest grup de proteine de reparare facilitează apoi elongarea telomerilor. Cercetătorii au observat că inhibarea SUMO a împiedicat separarea de fază și recrutarea factorilor de reparare a ADN-ului, indicând rolul crucial al SUMO în acest proces.

Vezi și: Boala care duce la AVC sau infarct. Cristina Pricop: Crește de 8 ori riscul de AVC și de până la 10 ori cel de infarct miocardic

Rezultatele sugerează că țintirea SUMO ar putea fi o strategie promițătoare pentru tratamentul canceroaselor ALT. Prin perturbarea capacității SUMO de a conduce separarea de fază și recrutarea factorilor de reparare a ADN-ului, cercetătorii ar putea dezvolta noi terapii pentru combaterea acestor cancere agresive.

Această descoperire oferă o nouă direcție pentru tratamentele împotriva acestor tipuri de cancer. Blocând acțiunea SUMO, ar putea fi posibil să se oprească procesul de elongare a telomerilor în celulele canceroase și să se îmbunătățească eficiența tratamentelor.

În concluzie, studiul oferă noi perspective asupra modului în care anumite cancere reușesc să supraviețuiască și deschide posibilități pentru dezvoltarea unor tratamente mai eficiente.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Crossuri externe

pixel