Sucraloza, substanța care rupe ADN-ul, produce sindromul intestinului permeabil și cancer: Este ceva ce nu ar trebui să mâncați! Provoacă scurgeri intestinale

Sucraloza - Foto: Freepick
Un nou studiu arată că sucraloza dăunează ADN-ului, fiind legată de intestinul permeabil. Ce este sucraloza.

Un nou studiu a dezvăluit probleme alarmante la adresa sănătății mondiale. Cercetătorii trag un semnal de alarmă și spun că oamenii nu ar trebui să mai consume asta niciodată, iar Guvernele ar trebui să reglementeze alimentele mai mult.

Ei bine, potrivit studiului, sucraloza produce mari probleme de sănătate. 

Ce este sucraloza?

Sucraloza este un înlocuitor al zahărului și este folosit des ca ingredient în alimente și băuturi ambalate.

Ce au descoperit cercetătorii. Ce boli provoacă sucraloza

 

Descoperirile au fost publicate săptămâna aceasta în Journal of Toxicology and Environmental Health, partea B. Cercetătorii au efectuat o serie de experimente de laborator prin care au expus celulele sanguine umane și țesutul intestinal la sucraloză-6-acetat. Constatările se bazează pe cercetări anterioare care au legat sucraloza de probleme de sănătate intestinală.

Cercetătorii au descoperit că sucraloza determină ruperea ADN-ului, ceea ce îi expune pe oameni la riscul de îmbolnăvire.

"Pe scurt, am descoperit că sucraloza-6-acetat este genotoxic și că a rupt efectiv ADN-ul în celulele care au fost expuse la această substanță chimică", a declarat cercetătoarea Susan Schiffman.

Mai mult, specaliștii au legat sucraloza de sindromul intestinului permeabil, ceea ce înseamnă că mucoasa intestinelor este uzată și devine permeabilă. Această problemă vine însoțită de simptome precum: senzație de arsură, digestie dureroasă, diaree, gaze și balonare.

"Alte studii au constatat că sucraloza poate afecta negativ sănătatea intestinelor, așa că am vrut să vedem ce s-ar putea întâmpla acolo.

Când am expus sucraloza și sucraloza-6-acetat la țesuturile epiteliale intestinale - țesutul care căptușește peretele intestinal - am descoperit că ambele substanțe chimice provoacă scurgeri intestinale. Practic, ele fac peretele intestinului mai permeabil. Substanțele chimice deteriorează joncțiunile strânse sau interfețele prin care celulele din peretele intestinului se conectează între ele.

Un intestin permeabil este problematic, deoarece înseamnă că lucrurile care în mod normal ar fi eliminate din organism prin fecale se scurg în schimb din intestin și sunt absorbite în fluxul sanguin", a spus cercetătoarea.

Substanța pe care o produce sucraloza în organism. Este geotoxică

 

Atunci când o substanță deteriorează ADN-ul, aceasta se numește genotoxică.

Cercetătorii au descoperit că un consum de sucraloză are ca rezultat producerea de către organism a unei substanțe numite sucraloză-6-acetat, despre care noul studiu arată acum că este genotoxic.

Cercetătorii au descoperit, de asemenea, sucraloză-6-acetat în cantități infime în produsele de serie, care sunt atât de mari încât ar depăși nivelurile de siguranță permise în prezent în Europa.

"Este timpul să revizuim statutul de siguranță și de reglementare al sucralozei, deoarece dovezile se adună din ce în ce mai mult și arată că aceasta prezintă riscuri semnificative. În cel mai bun caz, încurajez oamenii să evite produsele care conțin sucraloză", a declarat cercetătoarea Susan Schiffman, PhD, profesor adjunct de inginerie biomedicală la North Carolina State University, potrivit Medscape.

"Este ceva ce nu ar trebui să mâncați", a mai spus ea.

Pe de altă parte, FDA spune că sucraloza este sigură, descriind-o ca fiind de 600 de ori mai dulce decât zahărul de masă și folosită în "produse de patiserie, băuturi, gumă de mestecat, gelatină și deserturi lactate congelate".

"Pentru a determina siguranța sucralozei, FDA a analizat peste 110 studii menite să identifice posibilele efecte toxice, inclusiv studii privind sistemul reproducător și sistemul nervos, carcinogenitatea și metabolismul", a explicat FDA.

"De asemenea, FDA a analizat studiile clinice pe oameni pentru a aborda metabolismul și efectele asupra pacienților cu diabet", mai transmite FDA.

Mai mult, Autoritatea Europeană pentru Siguranța Alimentară a stabilit că un consum al acestei substanțe chimice în cantități care depășesc 0,15 micrograme pe zi reprezintă o "preocupare toxicologică".

"Munca noastră sugerează că urmele de sucraloză-6-acetat dintr-o singură băutură îndulcită cu sucraloză pe zi depășesc acest prag. Și asta nici măcar nu ia în calcul cantitatea de sucraloză-6-acetat produsă sub formă de metaboliți după ce oamenii consumă sucraloză", a declarat Schiffman.

S-a stabilit că celulele intestinale expuse la sucraloză-6-acetat au afectat genele legate de următoarele:

1. Stresul oxidativ

Stresul oxidativ este asociat cu îmbătrânirea și este definit ca o perturbare a echilibrului dintre producția de specii reactive de oxigen (radicali liberi) și apărarea antioxidantă, potrivit Bibliotecii Naționale de Medicină. Ceea ce înseamnă că stresul oxidativ poate deteriora țesuturile și organele, ceea ce poate duce apoi la apariția unor boli, inclusiv cancer, Parkinson, Alzheimer, diabet și boli de inimă

2. Inflamație

3. Carcinogenitate

Acest lucru înseamnă că sucraloza-6-acetat poate duce la un risc crescut de cancer.

"Am descoperit că celulele intestinale expuse la sucraloză-6-acetat au avut o activitate crescută în genele legate de stresul oxidativ, inflamație și carcinogenitate. Această lucrare ridică o serie de îngrijorări cu privire la potențialele efecte asupra sănătății asociate cu sucraloza și metaboliții săi", a declarat Schiffman.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Ştiri Recomandate

Crossuri externe

pixel