Zgomotul alimentar, o preocupare...
Un sondaj realizat de o clinică privată arată că peste 40% dintre pacientele care aleg această modalitate de a avea un copil au între 30 și 35 de ani, iar peste 35% dintre cele care au răspuns în cadrul sondajului au între 20 și 30 de ani. Accesulla informaţie este cel care face ca vârsta să scadă constant.
Cele mai multe cupluri încearcă 5 ani
Conform sondajului, cele mai multe cupluri încearcă să obțină o sarcină pe cale naturală timp de cel puțin 5 ani, înainte de a se prezenta la un medic. În acest timp, merg la medicul de familie sau la ginecolog şi aşteaptă, în medie, încă doi ani, până când cer ajutorul unui specialist în probleme de fertilitate.
„În principiu, dacă trece mai mult de un an de zile, timp în care s-a încercat obținerea unei sarcini, dar fără rezultat, e momentul ca acel cuplu să vină la o consultație de specialitate. Există un set de analize, ambii parteneri sunt testați, tocmai pentru a vedea care este problema și cum putem să o rezolvăm. Analizele ginecologice de rutină nu sunt suficiente în astfel de cazuri, e nevoie de o consultație la un medic care are competență în reproducerea umană asistată și în infertilitatea cuplului”, susţine dr. Chadi Muheidli, medic primar obstetrică-ginecologie.
Din păcate, multe cupluri ajung târziu la un astfel de cabinet tocmai pentru că nu știu că au nevoie de un specialist în infertilitate, această explicație fiind dată de peste 66% dintre cei care au răspuns la sondaj.
Cauzele comune ale infertilității
Cauzele care au dus la infertilitate sunt dintre cele mai diverse, de la trompe înfundate (43%), rezervă ovariană scăzută (24%) şi ovare polichistice (23%), în cazul femeilor, până la anomalii spermatice (76%), varicocel (12,6%) și probleme testiculare (9%) în cazul partenerului. "
„Este esenţial ca acel cuplu care se confruntă cu infertilitate să se prezinte la medicul specialist în acest domeniu. Nu există vitamine sau medicamente-minune care să producă o sarcină. Unele vitamine sunt recomandate în perioada de preconcepție pentru că ajută organismul să se întărească, însă nu rezolvă problema de bază. La fel se întâmplă şi cu medicamente care au rol de stimulare, care pot fi inutile dacă problema nu are legătură cu rezerva ovariană”, consideră dr. Denisa Nica, medic primar obstetrică-ginecologie.
Dintre cei care ajung la fertilizare in vitro, 36% doresc congelarea embrionilor rezultaţi şi neimplantaţi, iar 4% susţin că au folosit ovocite donate, procedură realizată în afara graniţelor. Unul din trei cupluri susţine că ar mai apela la FIV pentru o a doua sarcină, dar nu face asta din motive financiare.
Programe de fertilizare în vitro
În România, cuplurile care își doresc un copil prin procedura de fertilizare in vitro și au nevoie de ajutor financiarse pot înscrie în Subprogramul Național de Fertilizare in Vitro şi Embriotransfer, derulat de Ministerul Sănătății, prin care se asigură decontarea unei părți din costurile acestei proceduri.
De asemenea, un program asemănător a fost lansat și de Primăria Municipiului București, pentru a veni în ajutorul cuplurilor care își doresc un copil, dar nu-l pot obține pe cale naturală.
Infertilitatea este o boală ce a fost clasată de Organizaţia Mondială a Sănătăţii pe locul 5 în topul dizabilităţilor la nivel global. În România, cifrele arată că unul din șase cupluri luptă cu infertilitatea, cele mai multe probleme înregistrându-se în cazul femeilor trecute de vârsta de 35 de ani.
60 de copii născuți la 1.000 de femei, în 2017
Conform datelor de la Institutul Național de Statistică, rata de fertilitate în cazul femeilor cu vârsta între 30 și 34 de ani, în anul 2017, a fost de 60,1 născuți vii la 1.000 de femei din această categorie, la nivelul întregii țări. Vârsta medie a mamei la prima naștere a fost, în 2017, de 27,1 de ani (în creștere de la 22,3 ani, cât era în 1990).
Studiul este realizat de o clinică privată din Bucureşti şi are la bază un eşantion reprezentativ de puţin peste 200 de cupluri care au apelat la fertilizare in vitro pentru a obţine o sarcină, cu o eroare de +/- 3,5%.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.
Zgomotul alimentar, o preocupare...
Pacienții cu dizabilități, abandonați...
Cercetătorii investighează rolul unor...
Acesta este unul dintre cele mai...
Acesta este detaliul la care să fii...
Aceste alimente scad semnificativ...
Schimbările extreme de temperatură...
În fiecare an, peste 8,7 milioane de oameni mor din cauza...