Generația Z și tinerii Millennials...
Stresul resimțit de o gravidă ar afecta bebelușul și acesta ar putea, pe parcursul vieții, dezvolta o serie de boli, consideră cercetători de la Universitatea din Cincinnati (UC), SUA. Aceștia amintesc că factorii psihosociali care creează stres - cum ar fi lipsa de sprijin social, singurătatea, starea de căsătorie sau doliu - pot modifica ADN-ul bebelușului și ar duce la apariția unor afecțiuni.
”Există o mulțime de afecțiuni care încep în copilărie, care au legături cu disfuncția mitocondrială, inclusiv astm, obezitate, tulburări de deficit de atenție și hiperactivitate și autism. (...) Perioada fetală și a sugarului este un moment vulnerabil pentru expunerea la mediu din cauza dezvoltării sporite în aceste perioade. Nu ne trezim doar într-o zi și avem astm sau tulburare de hiperactivitate cu deficit de atenție. Efectele de programare rezultate din schimbări induse de mediu apar în timp și probabil încep în timpul gestației la nivel molecular și celular. Aceste schimbări modifică stările fiziologice care joacă probabil un rol în cine va continua și va dezvolta rezultate negative asupra sănătății”, amintește Kelly Brunst, profesor asistent de Științe ale Mediului și Sănătății Publice la Colegiul de Medicină UC, autorul principal al studiului.
Cercetătorii mai amintesc că femeile care se confruntă cu un stres psihosocial crescut - implicit agresiuni sexuale, violență domestică, vătămări grave până la încarcerare, boli fizice sau mentale și dificultăți familiale - au prezentat pe parcursul vieții un număr mai mare de mutații mitocondriale placentare.
Cele mai puternice asociații au fost observate în rândul femeilor de culoare. Cele mai puține, la femeile hispanice.
”Ce a fost interesant despre studiu a fost că hispanicii expuși la stres au avut mai puține mutații ale ADN-ului mitocondrial placentar. (...) În ciuda expunerii la mai mult stres și traume, dinamica socioculturală specifică hispanicilor poate atenua experiențele de stres care au efecte asupra mecanismelor psiho-fiziologice și rezultate mai bune. Aceasta este doar o posibilă explicație”, spune Brunst, într-un comunicat al universității amintite.
Studiul științific, AICI.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.
Această metodă simplă ne ajută să...
Această vitamină îți protejează...
Acest tratament învinge cancerul și...
Acesta este unul dintre cele mai...
Persoanele asigurate beneficiază de o...
Alimentația în sezonul rece poate fi...