Stresul poate duce la apariția bolii Crohn. STUDIU

Oboseala cronică
Cercetătorii care au descoperit că hormonii de stres pot suprima sistemul imunitar înnăscut care protejează în mod normal intestinul de Enterobacteriaceae invazive, un grup de bacterii, inclusiv E. coli, agenți patogeni care sunt legați de boala Crohn.

O posibilă legătură între stresul psihologic și izbucnirea bolii Crohn a fost identificată de un studiu condus de cercetători de la Universitatea McMaster, care a fost publicat în jurnalul de specialitate Nature Communications (link direct studiu).

Boala Crohn este o afecțiune inflamatorie care provoacă inflamații, ulcere și cicatrici în sistemul digestiv. Deși cauza sa principală nu este încă pe deplin înțeleasă, specialiștii spun că pacienții cu această boală au adesea un microbiom intestinal alterat, dominat de bacterii Enterobacteriaceae precum E. coli.

Acum, cercetătorii de la Universitatea McMaster, care au folosit modele de țesut de șoarece, realizate în laborator, au descoperit că hormonii de stres au suprimat sistemul imunitar înnăscut care protejează în mod normal intestinul de Enterobacteriaceae invazive, un grup de bacterii, inclusiv E. coli, agenți patogeni periculoși, care sunt legați de apariția bolii Crohn.

Cheia imunității înnăscute este bariera protectoare a celulelor epiteliale din intestin, care se bazează pe semnalele moleculare de la celulele imune pentru a ține departe microbii periculoși, pentru a repara peretele celular și a secreta mucus. Dacă celulele imunitare care funcționează corespunzător, peretele celular epitelial se poate rupe, permițând microbilor asociați cu boala Crohn să invadeze intestinul și să declanșeze apariția simptomelor și a puseelor de boală.

„Principalul rezultat al studiului nostru este că stresul psihologic împiedică capacitatea organismului de a lupta împotriva bacteriilor intestinale care pot fi implicate în boala Crohn. Imunitatea înnăscută este concepută pentru a ne proteja de microbii care nu aparțin intestinului, cum ar fi bacteriile dăunătoare", a spus autorul principal Brian Coombes, profesor și președinte de al departamentului de biochimie și științe biomedicale la McMaster.

„Când sistemul nostru imunitar înnăscut funcționează corect, el împiedică bacteriile dăunătoare să ne colonizeze, dar atunci când se descompune, lasă o deschidere pentru agenții patogeni prin care aceștia pot să colonizeze locații pe care în mod normal nu le pot ocupa, și să provoace boli”, a mai arătat cercetătorul.

Coombes a spus și că eliminarea hormonilor de stres din modelele de șoarece a restabilit funcționarea corectă a celulelor imunitare și a celulelor epiteliale, blocând invazia microbilor dăunători.

În timp ce această descoperire ar putea duce la noi tratamente pentru boala Crohn, Coombes subliniază că aceste constatări sunt încă în stadiu pre-clinic și că trebuie realizate și studii clinice pentru a certifica definitiv descoperirile. 

„Cu cât știm mai multe despre ceea ce declanșează boala Crohn, cu atât ne apropiem mai mult de noi tratamente și, eventual, chiar de prevenirea bolilor”, a spus Coombes.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Ştiri Recomandate

Crossuri externe

pixel