Stresul, cum te poate face să te îngrași. Cinci metode să gestionezi mâncatul emoțional

Mâncatul emoțional. Foto: Pixabay
Stresul poate duce la îngrășare. „Mâncatul emoțional” duce întotdeauna la creșteri în greutate și nicio dietă nu ne va ajuta pe termen lung, dacă nu reușim să gestionăm, întâi stresul.

Creșterea în greutate poate avea la bază multe cauze, dar una dintre cele mai frecvente este stresul. Indiferent că este vorba de un tip de stres temporar, ușor, cauzat de un blocaj de trafic sau un tip de stres major și cronic, declanșat de un eveniment de viață traumatizant - stresul nu este niciodată „prieten” cu talia. Poate declanșa schimbări fizice și emoționale care te determină să mănânci mai mult, să îți dorești alimente mai puțin hrănitoare, care îngrașă - și chiar să câștigi în greutate mult mai ușor.

„Stresul crește nivelul unui hormon numit cortizol în sânge”, spune dr. Fatima Cody Stanford, profesor asistent în medicină la Harvard Medical School. Cortizolul este un hormon produs de glanda suprarenală care ajută la reglarea metabolismului. De asemenea, joacă un rol în gestionarea și memoria glicemiei. Când nivelul de cortizol crește, poate favoriza inflamația și poate stimula organismul pentru a începe să acumuleze grăsime în jurul taliei. „Stresul ar putea perturba somnul și să-i determine pe oameni să caute mâncare atunci când nu ar fi normal, ca de exemplu în miez de noapte”, spune dr. Stanford.

Unele categorii de persoane, mai stresate decât altele

În vremurile anterioare, această reacție biologică la stres ar fi putut fi benefică, ajutând organismul să păstreze combustibil pentru perioadele grele care urmează. Însă astăzi, în mod normal, nu există foamete de depășit. În consecință, stresul poate duce la creșterea în greutate nesănătoasă.

Stresul a devenit ceva obișnuit la mulți dintre noi. Cu toate acestea, unele dovezi sugerează că femeile sunt afectate în mod disproporționat față de bărbați. Un sondaj realizat în 2014 de American Psychological Association (APA) a constatat că femeile au raportat niveluri de stres mai mari în medie decât bărbații (5,2 din 10 puncte pentru femei, comparativ cu 4,5 pentru bărbați). În plus, femeile au avut o predispoziție mai mare decât bărbații să spună că nivelul lor de stres crește (32% față de 25%).

Dar și alți factori contează. De exemplu, sondajul APA din 2015 raportează că nivelul mediu de stres a fost cel mai ridicat în rândul adulților hispanici, față de toate celelalte rase și etnii sondate (5,9 față de 5,1 din 10 puncte) și mai mare în rândul persoanelor identificate ca LGBT, față de celelalte persoane (6,0 vs. 5.0 din 10 puncte). Adulții cu dizabilități au raportat niveluri de stres extreme - 8, 9 sau 10 pe scala de 10 puncte - aproape de două ori mai mult decât adulții fără dizabilități.

Gestionarea cu succes a stresului: cinci strategii utile

Deși stresul este o parte inevitabilă a vieții pentru mulți oameni, creșterea în greutate care îl poate însoți nu este bineveită. Schimbarea răspunsului la stres și adoptarea de strategii pentru reducerea creșterii în greutate poate ajut la menținerea unei greutăți normale, spune Dr. Stanford.

Aceste cinci strategii pot ajuta:

Arde tensiunea. Exercițiile fizice sunt o componentă crucială a managementului stresului, deoarece activitatea fizică poate reduce efectiv nivelul cortizolului. Dar persoanele stresate veor găsi mereu scuze pentru a evita antrenamentele.

Găsirea unei activități plăcute - „antrenamentul tău de suflet”, așa cum îl numește Dr. Stanford - te poate ajuta să menții activitatea fizică obișnuită de care ai nevoie pentru a dizolva stresul zilnic. Pentru unii oameni ar putea fi yoga, pentru alții, exerciții fizice de mare intensitate - sau o combinație a celor două.

Prioritizează somnul. Lipsa somnului poate crește cantitatea de hormoni de stres care circulă în corp. Așadar, asigurarea că veți obține suficient somn odihnitor este crucială pentru a gestiona stresul eficient. „Evitați folosirea gadgeturilor cu cel puțin o oră înainte de culcare”, spune dr. Stanford. Acesta include smartphone-ul dvs. Lumina albastră emisă de smartphone-uri poate interfera cu somnul.

Schimbă-ți perspectiva. Stresul simțit se bazează pe circumstanțe și percepția asupra acestor circumstanțe. Două persoane pot face aceeași treabă, dar una să o perceapă ca fiind stresantă, iar alta nu. De asemenea, oamenii au o capacitate variată de a gestiona stresul, pe baza personalității sau a experiențelor de viață timpurii. Încercarea de a schimba modul în care gândești despre provocări poate contribui la reducerea stresului.

Fă planuri. Dacă urmează o perioadă de stres ridicat, pregătiți-vă prin configurarea suportului. „O femeie cu care am lucrat avea probleme cu greutatea în fiecare an, în jurul comemorării morții copilului său”, spune dr. Stanford. Dacă vă pregătiți pentru un eveniment stresant sau vă confruntați cu un termen limită de lucru, căutați asistență suplimentară pentru a vă ajuta. Aceasta poate include ajustarea programului dvs., pentru a putea adăuga exerciții fizice suplimentare sau crearea unui plan alimentar sănătos, care vă va ajuta să rezistați impulsului de a gusta la alimente nesănătoase.

Dacă aveți probleme în a face față stresului sau în a controla alimentația emoțională, discutați cu medicul dumneavoastră de îngrijire primară. El poate să vă recomande un antrenor, servicii de asistență sau un specialist în obezitate. Medicamentele pot ajuta unele persoane, dar acestea trebuie luate pe termen lung sau puteți recâștiga greutatea pierdută.

 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?
pixel