Stresul cronic poate contribui la apariția bolii Alzheimer. STUDIU
24 iun 2021, 11:02

Oboseala cronică
Stresul psihosocial cronic - care implică o cale numită axa hipotalamică-hipofizară-suprarenală (axa HPA) - poate contribui la dezvoltarea bolii Alzheimer. 

O nouă recenzie publicată în Biological Reviews (link direct analiză) descrie modul în care factorii de mediu și genetici pot avea impact asupra axei HPA a indivizilor și, în cele din urmă, cum stresul psihosocial cronic poate crește riscul de boală Alzheimer.

Revizuirea propune, de asemenea, un mecanism prin care factorii genetici care influențează axa HPA pot afecta, de asemenea, inflamația, un factor cheie al neurodegenerării.

„Ceea ce știm este că stresul cronic afectează multe căi biologice din corpul nostru. Există o interacțiune intimă între expunerea la stres cronic și căile care influențează reacția organismului la un astfel de stres", a declarat autorul senior al analizei, dr David Groth, de la Curtin University, din Australia. 

„Variațiile genetice din aceste căi pot influența modul în care sistemul imunitar al creierului se comportă ducând la un răspuns disfuncțional. În creier, acest lucru duce la o întrerupere cronică a proceselor normale ale creierului, crescând riscul de neurodegenerare ulterioară și, în cele din urmă, de demență”, a explicat cercetătorul.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Ştiri Recomandate

Crossuri externe

Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?