Stomac, 14 motive pentru care vă doare

cele doua tipuri de cancer digestiv pe care le faci din cauza alimentelor Foto: Pixabay
Stomacul fiecăruia mai face figuri din când în când. Însă, în unele cazuri, în funcție de simptome, ar fi bine să mergeți la medic.

Stomac, durere. Unele dureri de stomac pot fi provocate de stres sau de alimente. Iată câteva motive pentru care vă doare stomacul, potrivit webmd:

1. Gastrită - lichidul care vă ajută să digere alimentele are mult acid în stomac. Uneori, aceste sucuri digestive trec prin bariera protectoare din stomac și irită mucoasa - asta se numește gastrită. Poate fi determinat de bacterii, utilizarea regulată de calmante precum ibuprofen, prea mult alcool sau stres. Puteți trata uneori cu medicamente antiacide sau medicamente fără prescripție medicală. Vedeți însă medicul dumneavoastră, deoarece poate duce la sângerare sau ulcerații la stomac.

2. Ulcerul peptic - acestea sunt răni deschise pe mucoasa stomacului sau partea superioară a intestinului subțire. Cea mai frecventă cauză este bacteriile, dar din nou, utilizarea pe termen lung a aspirinei, ibuprofenului și a altor analgezice pot juca un rol. Iar persoanele care fumează sau beau obțin aceste ulcere mai des. În mod obișnuit, acestea sunt tratate cu medicamente pe bază de rețetă care scad acidul stomacal sau antibiotice, în funcție de cauză.

3. Virusul stomacului - Cunoscut și sub numele de gripă stomacală, aceasta este o infecție virală în intestinele tale. Este posibil săaveți diaree apoasă, crampe sau greață și s-ar putea să aruncați. Îl puteți obține de la cineva care îl are sau alimente contaminate. Nu există tratament, dar, de obicei, se dispune de unul singur. Consultați un medic dacă aveți febră, aruncați, deshidratați sau vedeți sânge în vărsături sau scaun.

4. Toxiinfecțiile alimentare - Bacteriile, virusurile și paraziții din alimente provoacă această boală. Este posibil să aveți diaree, greață și vărsături. Se întâmplă atunci când mâncarea nu este manipulată corect. De obicei, se îmbunătățește de unul singur, dar vedeți un medic dacă sunteți deshidratat, vedeți sânge în vărsături sau scaun sau aveți diaree severă sau durează mai mult de 3 zile. De asemenea, chemați medicul dumneavoastră dacă aveți simptome de intoxicație alimentară și aveți alte probleme de sănătate sau aveți un sistem imunitar slab.

5. Sindromul de colon iritabil - Această boală comună afectează intestinul gros (numit și colon). Poate provoca crampe, balonare și mucus în scaun. Puteți merge înainte și înapoi între diaree și constipație. Nu este clar de ce se întâmplă, dar alimentele, stresul, hormonii și infecțiile pot juca toate un rol. Este posibil ca un medic să vă poată ajuta să controlați simptomele prin schimbări în alimentația dvs. sau în stilul de viață sau prin medicamente.

6. Intoleranță la lactoză - lactoza este zahărul din lapte și alte produse lactate. Dacă nu aveți suficient de multă enzimă numită lactază, corpul vostru poate avea probleme să o descompună. Acest lucru poate provoca diaree, gaze, balonare și dureri de burtă. Nu există niciun remediu, dar îl puteți gestiona dacă aveți doar o cantitate mică de lactate în dieta dvs. zilnică, cumpărați produse lactate fără lactoză sau luați pilule pentru lactaid fără cont.

7. Boala inflamatorie pelvină - Acest lucru se întâmplă la femei: este inflamația organelor de reproducere, adesea în urma unei boli cu transmitere sexuală, cum ar fi chlamydia sau gonoreea. Pe lângă durerea din burtă, s-ar putea să aveți și febră, descărcare neobișnuită și durere sau sângerare atunci când faceți sex. Dacă o depistați din timp poate fi vindecată, de obicei, cu antibiotice. Dar dacă așteptați prea mult, vă poate deteriora sistemul reproducător.

8. Alergia la alimente - Aceasta se întâmplă atunci când corpul tău greșește un anumit aliment pentru ceva dăunător și încearcă să se apere împotriva lui. În plus față de stomac, simptomele pot include furnicături și umflături în gură și gât. În cazuri grave, poate provoca șoc și chiar moarte dacă nu este tratat imediat cu un medicament numit epinefrină. Pești de coajă, nuci, pește, ouă, alune și lapte sunt unele dintre cele mai probabil declanșatoare.

9. Apendicita - Apendicele vostru este un organ în formă de deget, care se găsește la începutul colonului în partea inferioară dreaptă a burții. Nu este clar ce face apendicele, dar atunci când este inflamat, acesta este, de obicei, infectat și trebui eliminat. Durerea începe adesea de pe burtă și se răspândește în jos și spre dreapta. Consultați imediat un medic dacă credeți că puteți avea apendicită.

10. Atacul vezicii biliare - Acest lucru se întâmplă atunci când pietrele biliare - roci mici din sucuri care ajută la digestie - blochează tuburile sau conductele, care circulă între ficat, pancreas, vezică biliară și intestinul subțire. Cel mai frecvent simptom este durerea abdominală - dacă este severă sau durează mai mult de câteva ore, apelați medicul. De asemenea, puteți avea greață, vărsături, febră, urină în culoarea ceaiului și scaune de culoare deschisă. Pietrele se deplasează adesea singure, dar este posibil să aveți nevoie de o intervenție chirurgicală dacă nu.

11. Hernie - o hernie se întâmplă atunci când o parte din intestinele tale alunecă prin peretele abdominal. Când se răsucește sau se mișcă și se întrerupe din aportul de sânge, poate provoca dureri severe în burtă. Adesea, chirurgia este necesară rapid pentru a remedia problema.

12. Constipație – faceți mișcare, beți multă apă și consumați alimente care au multă fibră, precum prunele și cerealele integrale. Dar dacă aveți regulat mai puțin de trei scaune pe săptămână, iar scaunele sunt, de obicei, greoaie și dure, asta poate fi un semn al unei afecțiuni mai grave. Consultați medicul dumneavoastră dacă aveți oricare dintre acestea.

13. Pancreatita - Acest lucru se întâmplă atunci când pancreasul vostru, un organ care vă ajută corpul să proceseze zahărul și să digere mâncarea, se inflamează. Este posibil să aveți dureri în burtica superioară care se agravează după ce mâncați. Este posibil să aveți greață și s-ar putea să vomitați. Cazurile ușoare pot dispărea pe cont propriu, dar cazurile severe pot fi periculoase. Este posibil ca medicul dumneavoastră să vă solicite să încetați să mâncați o zi sau două și să vă ofere medicamente pentru durere. Dacă acest lucru nu se clarifică, poate fi necesar să fiți în spital pentru a obține nutriție și lichide.

14. Diverticulita - se pot forma mici pungi bombate în mucoasa sistemului digestiv, de obicei în partea inferioară a intestinului gros. Sunt destul de comune și, de obicei, nu provoacă probleme. Dar dacă se inflamează sau se infectează pot provoca dureri abdominale severe, greață și modificări ale mișcărilor intestinale. Odihna și schimbările din dietă vă pot ajuta. Este posibil ca medicul dumneavoastră să vă prescrie antibiotice.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?
pixel