Spondilita anchilopoetică: ce este și care sunt cauzele. De ce durerile sunt accentuate dimineața

spondilita anchilopoetica foto:freepik
Spondilita anchilopoetică este o afecțiune ale cărei simptome pot fi confundate ușor cu alte afecțiuni. Care sunt acestea și ce presupune punerea unui diagnostic.

Spondilita anchilopoetică (SA) este o afecțiune inflamatorie cronică, care afectează coloana vertebrală și alte regiuni ale corpului. Deși este o boală mai puțin cunoscută decât alte afecțiuni reumatologice, cum ar fi artrita reumatoidă, SA poate avea un impact semnificativ asupra calității vieții pacienților săi. 

Vezi și: Alimente bogate în probiotice și prebiotice. Cum știi de ce ai nevoie. Alina Epure: Microbiomul ne oferă informațiile necesare

Simptomele 

Printre cele mai comune simptome ale SA se numără durerile de spate și rigiditatea, care pot fi accentuate dimineața sau după perioade de inactivitate. Aceste simptome pot fi însoțite de dureri și umflături în alte părți ale corpului, cauzate de inflamația articulațiilor și entezitei. De asemenea, oboseala extremă poate fi o caracteristică a spondilitei anchilopoetice, afectând capacitatea pacienților de a-și desfășura activitățile zilnice.

Cauzele 

Deși cauza exactă a spondilitei anchilopoetice nu este pe deplin înțeleasă, se crede că există o asociere genetică, în special cu o variantă specifică a genei HLA-B27. Cu toate acestea, nu toți pacienții cu această variantă genetică dezvoltă SA, indicând și alți factori de mediu sau imunologici implicați în apariția bolii.

Diagnosticul 

Diagnosticul spondilitei anchilopoetice poate fi dificil, deoarece simptomele pot fi similare cu ale altor afecțiuni musculoscheletice. Cu toate acestea, un istoric medical detaliat, examinarea fizică și teste de laborator, cum ar fi testele de sânge pentru markeri inflamatori și testele genetice pentru HLA-B27, pot ajuta la confirmarea diagnosticului. Imagistica medicală (radiografiile și RMN-urile) poate fi, de asemenea, folosită pentru a evalua modificările coloanei vertebrale și articulațiilor.

Tratamentul 

Tratamentul are ca scop gestionarea simptomelor și încetinirea progresiei bolii. Terapia fizică și exercițiile de întindere sunt importante pentru menținerea flexibilității și mobilității coloanei vertebrale. Medicamentele antiinflamatoare și terapiile biologice pot fi prescrise pentru a reduce inflamația și a ameliora durerea. În cazuri severe, intervenția chirurgicală poate fi necesară pentru corectarea deformităților și a complicațiilor asociate cu SA.

Complicațiile 

Pe măsură ce SA progresează, pot apărea complicații, cum ar fi fuzionarea vertebrelor, deformitățile coloanei vertebrale și deteriorarea altor articulații, cum ar fi șoldurile și genunchii. De asemenea, există un risc crescut de osteoporoză și fracturi spinale la pacienții cu SA. În plus, inflamația cronică asociată cu SA poate crește riscul de boli cardiovasculare și alte afecțiuni sistemice.

Vezi și: Primul lucru pe care trebuie să-l faci pentru a reduce riscul de moarte subită, dacă ai cardiomiopatie. Prof. dr. Dan Dobreanu: Este relativ simplu. Asta trebuie să facă pacientul

Spondilita anchilopoetică este o afecțiune complexă și progresivă, care necesită o gestionare adecvată și îngrijire pe termen lung. În ciuda provocărilor pe care le prezintă, există opțiuni de tratament eficiente care pot îmbunătăți calitatea vieții pacienților și pot încetini progresia bolii. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Crossuri externe

Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?
pixel