Splina mărită, splenomegalia, cauze și tratament. De ce apare și ce legătură are alimentația

splina marita - FOTO: Freepik@WangXiNa
Splina mărită apare atunci când aceasta are o greutate de peste 400 de grame.

Splina mărită este cunoscută sub denumirea de splenomegalie. Splina  este un organ care se află chiar sub coastele stângi. Multe condiții - inclusiv infecții, boli de ficat și unele tipuri de cancer - pot provoca splenomegalie.

Splina mărită, de ce apare

”Splenomegalia apare atunci când splina este mai mare de 12 centimetri lungime sau are o greutate de peste 400 de grame.

Această afecțiune poate apărea ca urmare a:

- unei infecții acute sau cronice,

- unei boli de ficat cronice,

- slăbirii țesutului conjunctiv în caz de sindroame antiinflamatorii.

Principalele semne sunt cauzate de boala principală a pacientului, însă pot fi resimțite și durere abdominală vagă care poate iradia în umărul stâng sau creșterea circumferinței abdominale”, notează Institutul Clinic Fundeni.

Vezi și: Infertilitatea, cauze și tratament. Când se poate efectua fertilizarea in vitro (FIV) cu bani de la stat

Splina mărită, simptome

O splină mărită, de obicei, nu provoacă simptome. Este adesea descoperită în timpul unui examen fizic de rutină. De obicei, un medic nu poate simți splina la un adult decât dacă este mărită. Imagistica și testele de sânge pot ajuta la identificarea cauzei unei spline mărite.

Tratamentul pentru o splină mărită depinde de ceea ce cauzează. Intervenţia chirurgicală pentru îndepărtarea splinei marite de obicei nu este necesară, dar uneori este recomandată.

O splină mărită de obicei nu provoacă semne sau simptome, dar uneori există anumite simptome care pot indica splenomegalia. Este vorba despre:

- Durere sau plenitudine în partea superioară stângă a abdomenului care se poate răspândi la umărul stâng

- Un sentiment de plenitudine fără a mânca sau după ce ai mâncat o cantitate mică, deoarece splina se apasă pe stomac

- Celule roșii din sânge scăzute (anemie)

- Infecții frecvente

- Sângerarea cu ușurință

Vezi și: Sindromul anorexie-cașexie în cancer, cauze și tratament. Apare între 30 și 80% dintre cazuri. O cincime din decese vine ca urmare a cașexiei

Splina mărită, cauze

O serie de infecții și boli pot provoca o splină mărită. Extinderea ar putea fi temporară, în funcție de tratament. Factorii care contribuie includ:

- Infecții virale, cum ar fi mononucleoza

- Infecții bacteriene, cum ar fi sifilisul sau o infecție a mucoasei interioare a inimii (endocardită)

- Infecții parazitare, cum ar fi malaria

- Ciroza și alte boli care afectează ficatul

- Diferite tipuri de anemie hemolitică - o afecțiune caracterizată prin distrugerea timpurie a celulelor roșii din sânge

- Cancere de sânge, cum ar fi leucemia și neoplasmele mieloproliferative, și limfoamele, cum ar fi boala Hodgkin

- Tulburări metabolice, cum ar fi boala Gaucher și boala Niemann-Pick

- Presiunea asupra venelor din splină sau ficat sau un cheag de sânge în aceste vene

- Afecțiuni autoimune, cum ar fi lupusul sau sarcoidoza, potrivit Mayo Clinic.

Cum funcționează splina

Splina ta este situată în partea stângă a abdomenului. Dimensiunea sa, în general, se referă la înălțimea, greutatea și sexul unei persoane.

Acest organ moale, spongios efectuează mai multe lucrări critice, cum ar fi:

- Filtrarea și distrugerea celulelor sanguine vechi, deteriorate

- Prevenirea infecției prin producerea de celule albe din sânge (limfocite) și acționând ca o primă linie de apărare împotriva organismelor cauzatoare de boli

- Stocarea celulelor roșii din sânge și a trombocitelor, care vă ajută cheagul de sânge

- O splină mărită afectează fiecare dintre aceste locuri de muncă. Când este mărită, splina ta poate să nu funcționeze ca de obicei.

Vezi și: Anxietatea și depresia de sărbători, o realitate tristă. Leca, despre LINIA pentru persoanele singure: Au probleme mari de viață, uriașe. Oamenii aceștia trebuie ajutați!

Splina mărită, factori de risc

Oricine poate dezvolta o splină mărită la orice vârstă, dar anumite grupuri prezintă un risc mai mare, inclusiv:

- Copii și adulți tineri cu infecții, din cauza mononucleozei

- Persoanele care au boală Gaucher, boala Niemann-Pick și alte câteva tulburări metabolice moștenite care afectează ficatul și splina

- Persoanele care locuiesc sau călătoresc în zone în care malaria este comună

Splina mărită, complicații

Complicațiile potențiale ale unei spline mărite sunt:

Infecție. O splină mărită poate reduce numărul de celule roșii sănătoase din sânge, trombocite și celule albe din sânge, ceea ce duce la infecții mai frecvente. Anemia și sângerarea crescută sunt, de asemenea, posibile.

Splina ruptă. Chiar și splinele sănătoase pot fi ușor deteriorate, în special în accidentele de mașină. Posibilitatea de ruptură este mult mai mare atunci când splina este mărită. O splină ruptă poate provoca sângerări care îți pun viața în pericol în burtă.

Vezi și: Sarea, secretul frumuseții și tinereții. Cum o folosești să reduci cearcănele și la ce te ajută dacă o pui pe buze

Splina mărită, diagnostic

O splină mărită este de obicei detectată în timpul unui examen fizic. Medicul dumneavoastră vă poate simți de multe ori prin examinarea ușor burta stânga de sus. Cu toate acestea, la unele persoane - în special la cei care sunt subțiri - o splină sănătoasă, de dimensiuni normale, poate fi uneori simțită în timpul unui examen. Medicul dumneavoastră ar putea comanda aceste teste pentru a confirma diagnosticul de o splină extinsă:

Teste de sânge, pentru a verifica numărul de celule roșii din sânge, celule albe din sânge și trombocite în sistemul dumneavoastră și funcția hepatică

Ecografie sau CT pentru a ajuta la determinarea dimensiunii splinei și dacă este aglomerarea altor organe

RMN pentru a urmări fluxul de sânge prin splină

Splina mărită, tratament

Tratamentul pentru o splină mărită se concentrează pe ceea ce cauzează această afecțiune. De exemplu, dacă aveți o infecție bacteriană, tratamentul va include antibiotice.

Operația de îndepărtare a splinei

Dacă o splină marita provoacă complicaţii grave sau cauză nu poate fi identificată sau tratată, intervenţia chirurgicală pentru îndepărtarea splinei (splenectomie) ar putea fi o opţiune. În cazurile cronice sau critice, intervenția chirurgicală ar putea oferi cea mai bună speranță de recuperare.

Îndepărtarea electivă a splinei necesită o analiză atentă. Puteți trăi o viață activă fără splină, dar este mai probabil să obțineți infecții grave sau chiar care vă pun viața în pericol după îndepărtarea splinei.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Ştiri Recomandate

AVC: Trei factori de risc majori. Doi provoacă AVC sever

Crossuri externe

pixel