Spălatul pe mâini: sfaturi pentru persoanele cu afecțiuni ale pielii

Spălatul pe mâini făcut des și corect încetinește răspândirea bolilor
Pentru a reduce valul de îmbolnăviri de COVID-19, sfatul autorităților este să vă spălați frecvent pe mâini. Cu toate acestea, spălarea excesivă a mâinilor poate agrava unele afecțiuni ale pielii, cum ar fi eczema sau psoriazisul.  

Deoarece virusul este nou pentru știință, cercetătorii continuă să caute modalități de prevenire, tratare și vindecare a bolii.

Instituțiile, precum Organizația Mondială a Sănătății (OMS) și Centrele pentru Controlul și Prevenirea Bolilor (CDC), și-au expus recomandările. În fruntea acestora se află spălarea temeinică a mâinilor cu geluri de mână pe bază de alcool sau săpun și apă.

Starea pielii și spălarea mâinilor

Spălarea mâinilor este una dintre cele mai puternice modalități de a încetini răspândirea bolilor infecțioase.

Cu toate acestea, pentru persoanele cu afecțiuni ale pielii sau cu piele deosebit de uscată, spălarea excesivă a mâinilor poate duce la deteriorarea pielii și dureri. Chiar și pentru persoanele cu piele sănătoasă, utilizarea excesivă de săpunuri și produse de igienizare a mâinilor poate determina pielea să se usuce și să se crape.

Dr. Zainab Laftah, dermatolog consultant și purtător de cuvânt al British Skin Foundation a explicat pentru Medical News Today:

„Utilizarea repetitivă a igienizatoarelor și spălarea mâinilor poate dezbrăca proteinele din epidermă (stratul superior al pielii), ceea ce duce la compromiterea barierii pielii și, prin urmare, la riscul de infecție. În plus, săpunurile pot da naștere la dermatita iritantă a mâinilor, care se prezintă ca o piele uscată, roșie, cu mâncărime, în special în spațiile de pe degetele, dintre degete și pe articulații. "

Pentru a evita acest lucru, dr. Laftah recomandă „utilizarea unui hidratant obișnuit".

Persoanele cu afecțiuni cutanate preexistente prezintă mai mult risc de deteriorare a pielii. Acești oameni „pot beneficia de spălarea mâinilor cu un hidratant care conține un ingredient antibacterian, de exemplu, clorhexidină sau clorură de benzalconiu", explică dr. Laftah.

Pe lângă hidratare, este important să uscați bine mâinile. Acest lucru este important din două motive: în primul rând, germenii sunt transferați mai ușor între mâinile ude.

În al doilea rând, după cum explică dr. Laftah, „apa are un efect de uscare asupra pielii prin reducerea uleiurilor naturale ale pielii atunci când se evaporă, afectând astfel bariera pielii."

În general, Dr. Laftah recomandă una dintre următoarele două opțiuni:

Se spală cu săpun sau cu hidratant și apă, apoi se hidratează.
Folosiți un gel de mâini pe bază de alcool și apoi hidratați-vă. Hidratarea în același timp ar putea compromite proprietățile anti-microbiene ale gelului de mână.

În urma acestui fapt, dr. Adil Sheraz, de asemenea dermatolog consultant și purtător de cuvânt al British Skin Foundation, a explicat pentru MNT, „Dacă pacienții simt nevoia să folosească alcool sau gel de igienizare (acest lucru poate agrava eczema sau starea pielii) , aplicați emolient imediat după pentru a reduce iritația pielii. "

Reducerea la minimum a impactului spălării mâinilor

Asociația Britanică de Dermatologi subliniază că „nu doresc să descurajeze oamenii să urmeze îndrumările guvernamentale cu privire la reducerea riscului de infecție cu coronavirus, spălarea mâinilor fiind o parte cheie a acestui aspect."

Cu toate acestea, aceștia oferă următoarele sfaturi pentru a contribui la reducerea impactului pe care îl poate avea spălarea mâinilor asupra pielii deja deteriorate:

Cremele hidratante sau emolienții, sunt esențiale pentru tratarea dermatitei mâinilor. Acestea ajută la repararea pielii exterioare deteriorate și la blocarea umidității în interior. Oamenii trebuie să le aplice în mod repetat pe tot parcursul zilei și ori de câte ori pielea se simte uscată.
Aplicarea unui emolient după spălarea mâinilor vă poate ajuta. Ei spun că unele persoane ar putea beneficia de aplicarea cremelor emoliente de mâini peste noapte, în timp ce poartă mănuși de bumbac.

La spălarea vaselor, la utilizarea produselor de curățare sau la șamponarea părului unui copil, o persoană își poate proteja mâinile purtând mănuși din latex sau cauciuc.

 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Ştiri Recomandate

Cel mai bun calmant natural. O singură cană din acest ceai face minuni

Crossuri externe

pixel