Șorțul de bucătărie, efecte asupra sănătății. De ce ar trebui purtat atunci când gătim

sortul de bucatarie - FOTO: Freepick@gpointstudio
Șorțul de bucătărie este utilizat de marii bucătari, dar și de bunicile noastre din mai multe motive. Iată, însă, ce efecte asupra sănătății.

Șorțul de bucătărie este un accesoriu nelipsit al bucătarilor, dar și al bunicilor. Acesta nu doar că protejează hainele de diferite pete, dar are efecte și asupra sănătății.

Gătitul este un hobby plăcut, dar ceea ce oamenii detestă cel mai mult la gătit este mizeria pe care o creează. Curățarea bucătăriei este o muncă grea, dar ce se întâmplă dacă aveți particule de alimente și pe haine. Ei bine, acesta este unul dintre cele mai evidente motive pentru care oamenii poartă un șorț. 

Însă, cu toate acestea, există destul de multe alte raționamente care stau la baza purtării șorțului de bucătărie. Acesta are efecte inclusiv asupra sănătății. 

Șorțurile au fost purtate de oameni care gătesc de secole, dar motivul șorțului s-a schimbat de-a lungul timpului. Inițial, șorțurile au fost purtate ca parte a unei uniforme pentru a semnifica faptul că persoana care o purta era un bucătar profesionist.

În timpurile moderne, șorțuri sunt văzute ca mai mult de o declarație de moda sau ca o modalitate de a păstra hainele curate în timp ce gătim. Dar există o utilizare practică pentru un șorț în bucătărie? Unii oameni cred că un șorț poate ajuta în a menține alimentele în condiții de siguranță de la contaminare.

Vezi și: Dușul în doi, de la economie și glume la beneficii pentru sănătate. 8 lucruri pe care nu le-a spus nimeni, care-ți arată că nu-i chiar așa de rău

Șorțul de bucătărie, indicat atunci când gătim

Se spune că un șorț de bucătărie este benefic pentru siguranța alimentară, deoarece ajută la menținerea hainelor curate. Pentru a preveni contaminarea încrucișată, este important ca bucătarii să nu poarte aceleași haine atunci când gătesc pe care le vor purta atunci când mănâncă. Șorțurile pot proteja, de asemenea, îmbrăcămintea de scurgeri și stropi în timpul gătitului.

Există multe motive pentru care ar trebui să purtați un șorț în timp ce gătiți. Cel mai important motiv este să vă protejați îmbrăcămintea de scurgeri și stropi. Gătitul poate fi dezordonat, iar dacă nu porți un șorț, probabil că vei ajunge să ai pete de mâncare pe toate hainele.

Un alt motiv pentru a purta un șorț în timp ce gătești este de a te menține în siguranță. Lichidele și uleiurile fierbinți te pot stropi cu ușurință pe piele, iar dacă nu porți protecție, ai putea ajunge la arsuri grave.

Vezi și: Pacienții, dezamăgiți de sistemul medical românesc: Plătim asigurări de sănătate degeaba. Ni se cere să ne aducem medicamente. E jale, sunt doar doi medici

Șorțul de bucătărie previne infecțiile

Când gătim cu alimente crude, există riscul de a ne infecta și de a suferi de boli grave, însă acest risc nu se limitează doar la consumul de alimente din exterior, riscul este valabil și pentru alimentele gătite acasă. Hainele noastre pe care le-am purtat de-a lungul zilei au destul de mulți germeni pe ele și acești germeni pot fi transferați cu ușurință în alimentele pe care le preparăm.

Un pas simplu, cum ar fi purtarea unui șorț poate reduce acest risc. Astfel, mai bine prevenim decât să tratăm. 

Șorțul împiedică hainele să vină în contact cu alimentele, prin urmare, orice germeni, praf, păr, rămân în șorț și în afara farfurie. Auzim de multe incidente în care hainele noastre iau foc, arsurile minore fac parte, de asemenea, din gătitul zilnic. Ei bine, pur și simplu prin purtarea unui șorț, toate acestea nu se mai întâmplă, arată Top Chef Uniform.

Șorțurile de bucătărie pot ajuta la controlul infecțiilor prin protejarea purtătorului de contactul cu sângele și alte fluide corporale. Șorțurile protejează, de asemenea, îmbrăcămintea purtătorului.

Vezi și: Mirul, putere vindecătoare. Ajută la afecțiunile tenului, dureri și ucide bacteriile dăunătoare

Cum să alegi șorțul de bucătărie

Unele șorțuri de bucătărie vin cu buzunare, iar acest lucru vă permite să păstrați la îndemână un burete sau un prosop. Astfel, în acest fel puteți să curățați mesele de bucătărie sau să ștergeți vasele înainte de servire sau chiar să păstrați mănușile pentru cuptor. Amintiți-vă că este esențial să vă păstrați șorțurile curate pentru fiecare utilizare.

Un șorț de bucătărie este o bucată simplă de pânză care face diferența. Oamenii au luat-o întotdeauna de la sine, dar acesta este un dispozitiv eficient de siguranță în timpul gătitului.

Greșeli pe care le faci când gătești. Cum te poți îmbolnăvi

Atunci când gătești trebuie să ai în vedere patru aspect majore. CDC arată că germenii pot fi răspândiți atunci când gătești.

”Nu răspândi germeni când gătești. Folosește ustensile separate pentru mâncarea gata de mâncat și pentru carne crudă, pui, fructe de mare și ouă. Spălați ustensilele cu apă fierbinte, cu detergenți de vase sau în mașina de spălat vase după fiecare utilizare”, arată CDC.

Patru pași pentru a găti sănătos

CDC arată care sunt cei patru pași simpli de urmat atunci când gătești.

- SPALĂ

- SEPARĂ

- GĂTEȘTE

- RĂCEȘTE

Cei patru pași te pot ajuta să te protejezi pe tine și pe cei dragi de toxiinfecțiile alimentare.

Vezi și: Apa plată și apa potabilă, care e diferența și care e mai BUNĂ de băut. Ionică: Verificările sunt făcute doar la izvor

Spală

CDC ne arată că trebuie să ne spălăm des mâinile și suprafețele pe care gătim. Germenii care provoacă intoxicații alimentare pot supraviețui în multe locuri și se pot răspândi în jurul bucătăriei.

Spălați-vă pe mâini timp de cel puțin 20 de secunde cu săpun și apă caldă sau rece înainte, în timpul și după pregătirea alimentelor și înainte de a mânca.

Spălați-vă întotdeauna pe mâini după manipularea cărnii nefierte, a puiului și a altor păsări de curte, fructe de mare, făină sau ouă. Spălați-vă ustensilele, tocătoarele și blaturile cu apă fierbinte, cu detergent de vase, după pregătirea fiecărui produs alimentar.

Clătiți fructele și legumele proaspete sub jet de apă.

Citește mai departe AICI

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?
pixel