Trei factori de risc majori duc la...
Cercetările indică o legătură între somn și sănătatea creierului, problemele legate de calitatea slabă a somnului la începutul vârstei mijlocii fiind legate de îmbătrânirea accelerată a creierului și de probleme cognitive mai târziu în viață.
Somnul întrerupt la 30 și 40 de ani este mai susceptibil de a duce la probleme de memorie și cognitive mai târziu în viață. Un somn adecvat poate ajuta la menținerea și îmbunătățirea sistemului glimfatic al creierului și a capacității acestuia de a elimina deșeurile.
Tulburările și întreruperile de somn, cum ar fi trezirea și revenirea la somn noaptea, pot contribui la probleme de memorie și cognitive, care ar putea duce la un risc mai mare de a dezvolta demență. Două studii recente publicate în 2024 oferă o perspectivă asupra legăturii dintre somn și sănătatea creierului și asupra modului de a proteja mai bine funcțiile cognitive.
Un studiu publicat în Neurology de către Academia Americană de Neurologie a constatat că persoanele care se confruntă cu probleme de somn la vârsta mijlocie timpurie, cum ar fi dificultăți în a adormi sau a rămâne adormite, prezintă mai multe semne de probleme de sănătate cognitive la vârsta mijlocie târzie.
Studiul a inclus 589 de participanți, cu o vârstă medie de 40 de ani la început. Participanții au fost împărțiți în trei grupuri pe baza numărului de caracteristici de „somn insuficient” raportate de ei înșiși: scăzut (0-1), mediu (2-3) și ridicat (mai mult de 3).
Scanările cerebrale au fost efectuate la 15 ani după începerea studiului, iar învățarea automată a fost utilizată pentru a determina vârsta creierului fiecărui participant.
Studiul a constatat că mai multe caracteristici ale somnului, inclusiv calitatea somnului, trezirea dimineața devreme și dificultatea de a adormi sau de a rămâne adormit, au fost legate de îmbătrânirea accelerată a creierului, în special atunci când persoanele au avut în mod constant aceste probleme de somn pe parcursul a cinci ani. Grupul mediu a avut o vârstă medie a creierului cu 1,6 ani mai mare decât grupul scăzut, iar grupul înalt a avut o vârstă medie a creierului cu 2,6 ani mai mare.
Studiul subliniază importanța abordării problemelor de somn mai devreme în viață pentru a păstra sănătatea creierului, inclusiv menținerea unui program de somn consistent, exerciții fizice, evitarea cofeinei și a alcoolului înainte de culcare și utilizarea tehnicilor de relaxare.
Cercetările viitoare ar trebui să se concentreze pe găsirea de noi modalități de îmbunătățire a calității somnului și pe investigarea impactului pe termen lung al somnului asupra sănătății creierului la persoanele tinere.
Citește și: Forța picioarelor, esențială la bătrânețe. Cheia longevității și a sănătății cognitive
Fotot: Freepik @Burdun
Studiul publicat în Neurology a constatat că persoanele care se confruntă cu un somn perturbat între 30 și 40 de ani sunt mai susceptibile de a avea probleme de memorie și cognitive mai târziu în viață.
Studiul a constatat că calitatea somnului duce la modificări măsurabile ale performanțelor cognitive până la jumătatea vieții și a fost susținută importanța somnului neîntrerupt sau nefragmentat în raport cu performanțele cognitive.
Cercetătorii au examinat tiparele și duratele de somn ale 526 de persoane, cu o vârstă medie de 40 de ani la momentul inițial, care au fost urmărite timp de 11 ani.
După ajustarea în funcție de vârstă, sex, rasă și educație, cercetătorii au constatat că persoanele cu somnul cel mai perturbat erau de două ori mai predispuse să aibă probleme de performanță cognitivă mai târziu în viață decât cele cu somnul cel mai puțin perturbat.
Durata somnului și calitatea somnului autoevaluată nu au fost asociate cu cogniția la vârsta mijlocie. Întrebarea rămâne: calitatea slabă a somnului a cauzat disfuncții cognitive sau disfuncțiile cognitive au cauzat calitatea slabă a somnului?
Calitatea somnului poate fi îmbunătățită prin scăderea nivelului de stres, făcând un duș sau o baie caldă și dormind într-o cameră mai rece, la o temperatură mai scăzută. De asemenea, sunt importante evitarea timpului petrecut în fața ecranului mai târziu după-amiaza și seara și filtrarea luminii albastre.
Scott Kaiser, geriatru și director de sănătate geriatrică pentru Pacific Neuroscience Institute, subliniază importanța igienei somnului, cum ar fi pregătirea mediului și trezirea la aceeași oră. Igiena deficitară a somnului contribuie în mod semnificativ la demență, iar eforturile constante de îmbunătățire a igienei somnului pot ajuta la prevenirea altor factori de stil de viață care contribuie la demență.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.
Trei factori de risc majori duc la...
Acestea sunt cele mai importante...
Zgomotul alimentar, o preocupare...
Acesta este unul dintre cele mai...
Acesta este detaliul la care să fii...
Aceste alimente scad semnificativ...
Pacienții cu dizabilități, abandonați...
Cercetătorii investighează rolul unor...