Soluția pentru plata suplimentară a medicilor de familie. Rafila: Este posibil să facem o excepție de la acest Contract

solutia pentru plata suplimentara a medicilor de familie. FOTO: Freepik @pressfoto
Cabinetele medicilor de familie sunt aglomerate de numărul mare de persoane cu afecțiuni respiratorii.

Ministrul Rafila are o soluție pentru plata suplimentară a medicilor de familiei, în contextul în care cazurile de infecții respiratorii sunt peste media ultimilor sezoane.

Ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, a afirmat că se încearcă găsirea unei variante prin care, cel puțin în vârf al sezonului rece, să fie aplicată o exceptare a Contractului-cadrul al medicilor de familie, în contextul unui număr mare de infecții respiratorii care au aglomerat Camerele de Gardă, precum și cabinetele medicilor de familie.

”Așa este contractul pe care îl au ei cu Casa de Asigurări de Sănătate. Au 28 de consultări pe care le pot face zilnic, în medie. Sigur, dânșii pot să consulte și mai mulți pacienți, este vorba de consultațiile care sunt decontate de Casa de Asigurări.

O să discutăm cu cei de la Casă, dacă în perioada aceasta este posibil să facem o excepție de la acest Contract, care este un contract individual încheiat cu fiecare Casă de Asigurări din fiecare județ, care prevede acest lucru”, a spus ministrul Rafila, care a adăugat că ”se consideră că o consultație durează minimum 15 minute și atunci  nu poți să faci mai mult de 4 pe oră. Despre chestiunea aceasta este vorba, dar sunt și situații în care medicii de familie, iar acum există prevedere clară în noul Contract-cadru, pot să facă și servicii de telemedicină și să monitorizeze pacienții sau să dea sfaturi la distanță”, a explicat ministrul Alexandru Rafila la Antena 3.

Iar găsirea soluției este importantă, mai ales că avem un număr relativ mic de medici de familie.

”Trebuie să găsim o astfel de soluție. Avem în România 11.000 de medici de familie și într-o perioadă cum este cea de acum, gândiți-vă că sunt și persoane adulte, vârstnice, care au infecții, nu discutăm doar de copii aici, adresabilitatea la medicul de familie este mai mare, dar nu am o astfel de analiză, în timp real, dar putem să avem la sfârșitul lunii să vedem dacă într-adevăr solicitările către medicii de familie au fost mult mai mari și depășesc numărul de consultații pe care pot să îl facă potrivit contractului pe care îl au cu Casele.

Dacă depășesc, ei pot să le facă, dar nu sunt decontate și aici cred că trebuie să găsim o soluție”, a mai spus ministrul.

Întrebat dacă pacienții vor fi puși în situația de a-și plăti consultațiile de la medicii de familie ministrul a subliniat, cu fermitate, că se încearcă ”găsirea unei soluții de completare a actualului contract al medicilor de familie”, mai mult, ”de unde până unde să plătească oamenii la medicul de familie. Nu am spus așa ceva. Este foarte important și este bine să nu dezinformăm”, a mai spus ministrul legat de acest subiect.

2. -imagine fara descriere- (alexandru-rafila_11313100.jpg)Ministrul Sănătății, Alexandru Rafila. FOTO: Facebook @Guvernul României

Vezi și: Stare de alertă epidemică. Rafila, despre măsurile aplicate

Costul vaccinului versus costul bolii

De asemenea, ministrul a afirmat că a fost găsită formula prin care vaccinurile să fie mai disponibile pentru cei care au nevoie și își doresc să se vaccineze.

”Am găsit această formulă Există această formulă, ea va fi aplicată chiar de sezonul următor. Noi l-am distribuit gratuit la medicii de familie am avut 1,5 milioane de doze. Anul trecut, de exemplu, în sezonul precedent se cumpăraseră 2,5 milioane de doze și un milion a rămas nefolosit, ceea ce mi se pare un lucru care nu este bun.

Și atunci, ca să evităm pe de o parte risipa, și pe de alta, orice dorește să aibă acces la vaccinul gripal, am adoptat o lege care permite compensarea vaccinurilor, lucru care nu a fost posibil până în momentul de față.

Și în felul acesta, oricine are o boală cronică sau are o anumită vârstă, peste 65 de ani, poate să obțină o rețetă și să obțină gratuit vaccinul de la farmacie, iar restul populației, tocmai pentru a crește acoperirea vaccinală, să putem acoperi un procent, rămâne de văzut care, probabil în jur de 50%, astfel încât vaccinul să fie accesibil și să nu mai stăm cu liste și lucruri de genul acesta.

Cine dorește să se vaccineze, se duce și își procură vaccinul și se vaccinează la medicul de familie sau în farmacie, pentru că am început și programul acesta de vaccinare în farmacii”, a explicat ministrul Alexandru Rafila.

Totodată, ministrul a ținut să sublinieze un lucru important, acela privind costurile vaccinului și ale bolii, și anume că ”riscurile infecției gripale sunt serioase pentru unii și ați văzut că, din păcate, înregistrăm și decese și este clar că nu discutăm numai de bani, ci discutăm și de protejarea sănătății, care este lucrul cel mai important”, a mai spus Rafila.

În ceea ce privește bilanțul deceselor din cauza gripei, față de cele 15 anunțate în bilanțul de joi, când se face publică raportarea, acesta a mai crescut cu câteva, ”în jur de 20 până în momentul de față. Joi o să putem să vă comunicăm cu exactitate și numărul de viroze respiratorii, cazuri de gripă și, din nefericire, și decese. În sezonul 2018-2019 s-au înregistrat 200 de decese din cauza infecției gripale”, a mai spus ministrul.

Vezi și: Aspirina (acidul acetilsalicilic): tot ce trebuie să știi înainte s-o mai iei. La ce ajută, de fapt. Stoicescu: NU are nicio legătură cu fibrilația atrială sau prevenția AVC cardioembolic

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Ştiri Recomandate

Crossuri externe

pixel