Smoothie-urile, energia din pahar. Nutriționist: Nu mai mult de 2-3 ori pe săptămână. Trebuie să mai și mestecați

smoothie. FOTO: Freepik @Idealspics
Smoothie-urile sunt o variantă de mic dejun pentru cei mereu pe fugă, însă este important să faceți combinația corectă, astfel încât paharul de energie să nu se transforme într-o ”bombă calorică”.

Fructele și legumele sunt o sursă importantă de vitamine, minerale și nutrienți, iar pentru persoanele aflate mai mereu pe fugă sau care nu au poftă de mâncare dimineața, consumul acestora poate să vină sub formă de suc sau smoothie.

Comparativ cu sucurile de fructe și legume, care rămân fără o parte importantă din fibre, dar aduce o cantitate mai mare de calorii, în smoothie-uri lucrurile sunt ceva mai echilibrate, mai ales dacă acesta este preparat corect.

”Un smoothie dimineața, pregătit într-un mod corect, prin asocieri potrivite de ingrediente poate reprezenta un boost de energie, atât pentru adulți, cât și pentru copii, mai ales dacă nu au poftă de mâncare și vor să mănânce dimineața, putem integra un smoothie cu cât mai mule ingrediente”, a declarat dr. Alina Epure, doctor în nutriție, la Neatza cu Răzvan și Dani, de la Antena 1.

În ceea ce privește combinațiile pe care le putem obține, totul ține de creativitate, de dispoziția din bucătărie, dar și de gustul celor care le consumă.

Alina Epure a exemplificat câteva tipuri de smoothie pe care cei mici le vor îndrăgi, mai ales că sunt iubitori de dulce.

”Putem să adăugăm banană și pudră de roșcovă, să aducă mai mult spre zona de ciocolată, căpșuni, afine, curmale, avocado, astefel încât să integrăm și partea de grăsimi sănătoase într-un smoothie de dimineață.

Este important cum asociem ingredientele, pentru că putem avea și variante sau rețete în care însă există un raport mare între calorii și grăsimi.

Am întâlnit multe combinații cu unt de arahide, miere de albine, unt de cocos și atunci era un boost de energie, dar și o bombă calorică”, a mai spus expertul în nutriție.

Vezi și: Consumul în exces de antibiotice, nejustificat. Drăgănescu: Ține de educația populației. Există o presiune spre farmacii

Smoothie pentru sportivi

Așa cum alimentația sportivilor, de performanță sau nu, diferă de cea a persoanelor puțin active fizică sau chiar sedentari, la fel și smoothie-urile pentru cei din prima categorie este diferită.

2. -imagine fara descriere- (glass-smoothie-with-cut-vegetables_76374500.jpg)

Legume pregătite pentru smoothie. FOTO: Freepik

Potrivit medicului, ”este important ce integrăm într-un smoothie, înainte sau după un antrenament.

După antrenament se folosesc în special smoothie-urile proteice sau baza să fie una proteică, ce trebuie consumate în maximum o oră, iar înainte de antrenament avem nevoie de un boost de energie din cât mai mulți carbohidrați.

Acolo putem integra cât mai multe fructe, fructe deshidratate, avem și fulgii de ovăz care pot fi integrați într-un smoothie”.

Vezi și: Urechile înfundate, cauze și tratament. Patru boli de care ai putea suferi. Cum te ajută guma de mestecat și bomboanele să scapi de această senzație deranjantă

Smoothie-uri ”la modă”, cât mai colorate

Dacă înainte când vorbeam de sucurile de fructe ne gândeam doar la freshul de portocală, odată cu apariția fructelor și legumelor exotice s-a schimbat și paleta de ingrediente din sucuri și smoothie-uri.

”Acum, într-adevăr, accentul este pus pe partea mai exotică, în special sucurile de rodie sunt căutate pentru aportul mare de energie pe care îl oferă, dar și pentru antioxidanții pe care îi putem regăsi într-un astfel de fruct”, a mai spus doctorul în nutriție.

Chiar dacă sunt mai puțin plăcute la privire, smoothie-urile verzi au ”farmecul” lor, fiind de asemenea pline de vitamine, minerale și nutrienți, având multiple beneficii pentru sănătate.

1. -imagine fara descriere- (closeup-cropped-photo-caucasian-young-woman-cooking-healthy-smoothie-drink-slimming-shaping_54297500.jpg)

Preparare smoothie. FOTO: Freepik @hoang

Consumul de legume cu frunze verzi, precum broccoli sau spanacul ori rucola, ajută la reducerea inflamațiilor și în protecția împotriva bolilor cronice a urmare a conținutului ridicat de antioxidanți.

”Putem integra 2-3 frunze de spanac într-un smoothie obișnui, cu multe fructe, cu afine sau căpșune, se schimbă culoarea, dar și aportul de nutrienți este diferit.

Dimineața avem nevoie de cât mai multă culoare, fie că este un smoothie galben, verde, roșu, portocaliu, important este să îl integrăm, mai ales atunci când nu obișnuim să mâncăm dimineața, atât noi, cât și copiii.

Se poate face și un suc sau un smoothie pe bază de grâu verde și aduce foarte multe beneficii, se poate face și un smoothie bowl, pe bază de smoothie să adăugăm tot felul de nuci, fulgi de cocos, migdale, astfel încât să îl mâncăm, să nu îl bem. Dar, în acest caz avem nevoie de o limită pe cantitate, iar din punctul de vedere al asocierilor, ar fi indicat să nu combinăm fructe și legume în același bol, pentru a nu degaja un proces de fermentație.

Să consumăm în unele dimineți smoothie-uri de fructe, în altele de legume și astfel putem avea o varietate”, a mai spus nutriționistul, precizând că putem să le consumăm de 2-3 ori pe săptămână, ”pentru a avea și zile în care mai mestecăm”. 

Alte legume care pot fi transformate în smoothie-uri gustoase sunt ”morcovii, în combinație cu sfeclă și pătrunjel, cu puțină lămâie și reprezintă un aport foarte mare de beta-caroten și vitamina C”, mai spune medicul, subliniind că introducerea sfeclei în dietă, indiferent de formă, ”reglează hemoglobina și aduce un aport mare și de vitamina C, și de fier”. 

Vezi și: Fibromul uterin, cauze, simptome și tratament. Nechifor, avertisment: Nu este cancer. Se comportă ca un sterilet

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Dr. Doru Negru
EXCLUSIV

Crossuri externe

Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?
pixel