Sistemul O-pH, inovația cu lumină LED care ar putea depista cariile: Vei clăti gura cu o soluție colorată, fără gust

Sistemul O pH – FOTO: Pexels@Andrea_Piacquadio
Depistarea cariilor ar putea fi realizată cu ajutorul unui instrument dentar care analizează aciditatea la nivelul dinților.

Depistarea cariilor ar putea fi realizată mai ușor cu ajutorul unui instrument dentar care se află la stadiul de prototip. Cercetătorii de la Universitatea din Washington au creat dispozitivul care poate măsura aciditatea din placa bacteriană. Aceasta este cauza principală care duce la apariția cariilor.

Depistarea cariilor cu lumină LED

Sistemul O-pH este un prototip pentru un dispozitiv optic care emite o lumină LED și măsoară fluorescența cu ajutorul unui colorant chimic, aprobat de autoritatea americană de reglementare în domeniul medicamentelor – FDA. Acesta se aplică pe dinți, realizează o scanare numerică a pH-ului respectiv a acidității plăcii bacteriene de pe dinți. În funcție de cât de acidă este placa bacteriană, stomatologul poate identifica care zonă dintr-un dinte este cea mai expusă riscului să dezvolte o carie.

Vezi și: La ce să fii atent când mergi la piscină. Dorobăț, avertisment despre concedii: Boala călătorului, meningită și encefalită

Test non-invaziv

Testul este non-invaziv, iar colorantul este aplicat pe dinți, după care o probă cuplată la capătul unui cablu transmite lumină și măsoară fluorescența de pe suprafața dinților, iar pH-ul este citit cu ajutorul unui dispozitiv.

„Dentistul clătește dinții pacienților cu o soluție de colorant fluorescent, care nu are niciun gust, și apoi le scanează dinții cu dispozitivul optic pentru a căuta zonele cu producție ridicată de acid în care smalțul se demineralizează“, arată Eric Seibel, autorul senior al studiului și profesor de cercetare în inginerie mecanică la UW College of Engineering.

Alte teste

Cercetătorii care au realizat instrumentul susțin că au nevoie și de alte studii pentru a stabili cât de eficient este acesta. Aciditatea plăcii bacteriene favorizează apariția cariilor.

Bacteriile se adună în permanenţă în cavitatea bucală. Acestea se hrănesc cu substanţe din alimentele pe care le consumăm şi cu salivă. Placa bacteriană favorizează formarea cariilor dentare, datorită acizilor care atacă dinţii după fiecare masă. Datorită atacurilor acide repetate, smalţul dentar poate fi disctrus şi se formează o cavitate. Placa bacteriană, dacă nu este îndepărtată, poate duce în urma iritării gingiilor din jurul dinţilor la gingivită (înroşirea, inflamarea şi sângerarea gingiilor), parodontopatie şi pierderea dinţilor.

Vezi și: Semaforul alimentelor. Wiener, despre cele CINCI culori: Hrana poate fi aliat sau inamic în fața bolilor

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Ştiri Recomandate

Crossuri externe

pixel