Sistemul imunitar, cum îl întărești în sezonul gripei: ce rol are somnul

Răceala, gripă, afecțiuni respiratorii
Sistemul imunitar este foarte important în lupta cu virusurile, în special în sezonul gripei. Astfel, specialiștii au câteva sfaturi pentru întărirea sistemului imunitar și protejarea de virusuri.

Un somn bun și menținerea unui stil de viață sănătos sunt două moduri de întărire a sistemului imunitar și de a lupta împotriva virusului gripal, care începe să fie prezent peste tot în lume.

Centrele pentru Controlul și Prevenirea Bolilor (CDC) din SUA raportează activitatea ridicată a gripei și a bolilor asemănătoare gripei din toată țara. În ultimul său raport, CDC estimează că în acest sezon în Statele Unite, au fost diagnosticate 9,7 milioane de cazuri de gripă, 32 de copii și 4.800 de adulți au murit din cauza gripei, potrivit medicalxpress.com.

„Un sistem imunitar sănătos v-ar putea ajuta să combateți virusul gripal și alte virusuri, dacă sunteți expus”, a declarat Libby Richards, profesor asociat de asistență medicală, specializată în sănătate publică în Purdue University School of Nursing.

"Există multe lucruri despre imunitate pe care nu le putem controla, dar putem face unele lucruri pentru a ajuta la menținerea unui sistem imunitar puternic, astfel încât să putem avea grijă de noi înșine", a spus Richards.

Riscuri pentru copii 

Câteva sfaturi pentru a vă menține puternic sistemul includ și acelea referitoare la somn. Astfel,  un somn suficient, calitativ și cantitativ, menținerea unei greutăți sănătoase, consumul de fructe și legume, de lichide, respectarea orientărilor privind activitatea fizică, renunțare la fumat, limitarea consumului de alcool și limitarea stresului sunt benefice pentru întărirea sistemului imunitar.

"Se recomandă șapte-nouă ore de somn atunci când te simți rău, precum și când esti sănătos", a spus Richards. „Pe lângă un somn adecvat atunci când sunteți bolnav, este important, de asemenea, să vă odihniți în timpul zilei și să încercați să evitați suprasolicitarea.

"Dacă îți place să faci exerciții fizice la sală, fii responsabil în acest sezon de răceală și gripă. Dacă ai o tuse productivă, fă tutur o favoare și evită sala de gimnastică. Să stai acasă este o modalitate perfectă de a nu răspândi germenii", a mai spus Richards. "Dacă aveți simptome ușoare de răceală și simțiți că aveți energie pentru a face exerciții fizice, mergeți, deoarece exercițiile fizice v-ar putea ajuta să vă simțiți mai bine, dar luați în considerare reducerea duratei sau intensității exercițiului. Dacă sunteți obosit, aveți dureri corporale, probleme stomacale, ar trebui să stați acasă și să vă odihniți, deoarece exercițiile fizice ar putea să vă crească riscul de a suferi un accident.”

Poate fi dificil să evitați diseminarea germenilor, dacă există copii în casă.

"Copiii ating totul, ceea ce este o modalitate de a se răspândi germenii. De asemenea, copiii tind să nu înțeleagă sau să respecte ceea ce se numește „spațiul personal” și pot fi în fața celui bolnav tot timpul”, a spus Richards.

Richards încurajează să folosească șervețele de igienizare adesea pentru a curăța lucruri pe care copiii le ating în mod obișnuit, cum ar fi telecomenzile, telefoanele, tabletele, jucăriile, butoanele de mâncare și robinetele.

"Oricât de mult ne place să arătăm afecțiune cu săruturile, este posibil să răspândim gripa cu una până la trei zile înainte de începerea simptomelor", a spus Richards.

 

Sursa, aici.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Crossuri externe

Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?
pixel