Sinuciderea, cum scanarea creierului oferă indicii în acest sens

Schimbarea dispoziției poate ascunde o boală gravă
Cercetătorii americani au identificat diferențele de circuit cerebral care ar putea fi asociate cu un comportament suicidal la cei cu tulburări de dispoziție.

Sinuciderea, scanarea. Cercetătorii de la Universitatea din Illinois din Chicago și de la Universitatea din Utah Health au identificat diferențele de circuit cerebral care ar putea fi asociate cu un comportament suicid la persoanele cu tulburări de dispoziție.
Studiul, publicat în Psychological Medicine, oferă un pas promițător către instrumente care pot prezice care sunt persoanele cu cel mai mare risc de sinucidere. Ratele de suicid cresc în mod constant în rândul adulților tineri, în special cei cu tulburări de dispoziție, cum ar fi depresia.

"În prezent, avem foarte puține instrumente pentru a identifica indivizii care pot avea un risc ridicat pentru comportament legat de sinucidere. (...) În momentul de față, mergem pe auto-raport și judecată clinician. Acestea sunt bune, dar nu sunt grozave", declară Scott Langenecker, profesor de Psihiatrie la Universitatea din Utah și autorul principal al studiului.

Observațiile cercetărilor anterioare

Studii anterioare au identificat circuite ale creierului asociate tulburărilor de dispoziție: rețeaua de control cognitiv (CCN), care este implicată în funcția executivă, rezolvarea problemelor și impulsivitate; rețeaua sănătoasă și emoțională (SEN), care este implicată în procesarea și reglarea emoțiilor; și rețeaua de mod implicit (DMN), care este activă atunci când indivizii sunt angajați în gândirea focalizată pe sine.

Însă, aceste studii s-au concentrat în principal pe depresie. "Acesta este unul dintre primele studii care încearcă să înțeleagă mecanismele creierului care pot fi relevante pentru riscul de suicid", a declarat Jonathan Stange, profesor asistent de psihiatrie la Universitatea din Illinois, Chicago, și primul autor al studiului, potrivitt reprezentanților Universității din Illinois.

Actualul studiu

Studiul de Medicină Psihologică a utilizat RMN funcțional în stare de repaus (RMN), care a capturat imagini ale creierului în timp ce participanții au fost odihniți și calmați, pentru a evalua conectivitatea acestor circuite la 212 adulți tineri de la UIC și Universitatea din Michigan. "Dacă trecem la nivelul rețelelor în stare de repaus, cerem de fapt creierului să ne spună ce rețele și conexiuni ale creierului sunt cele mai relevante", precizează Langenecker.

La cercetare au participat oameni cu tulburări de dispoziție și istoric de tentative de sinucidere, persoane cu tulburări de dispoziție și istoric de gânduri suicidare, persoane cu tulburări de dispoziție și fără istoric de comportament sau gânduri sinucidere și controale sănătoase. Toți cu tulburări de dispoziție, în remisiune.

Față de alți participanți la studiu - chiar și cei cu tulburări de dispoziție și istoric de gânduri suicidare - cei cu istoric de tentative de sinucidere au arătat o conectivitate mai mică între circuitele neuronale asociate cu controlul cognitiv și impulsivitatea. "Dacă ne-am putea da seama cum să îmbunătățim conectivitatea în acest circuit cerebral, am putea fi capabili să reducem riscul de suicid în viitor", a spus Stange.

Stange și Langenecker subliniază că această lucrare este încă la început.

Studiul, AICI.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?
pixel