Sindromul picioarelor neliniștite, cauze. Cum îți afectează somnul

sindromul picioarelor nelinistite - FOTO: Freepick@dariakulkova
Sindromul picioarelor neliniştite este o afecţiune care provoacă o nevoia incontrolabila de a mişca picioarele, de obicei din cauza unei senzaţii de disconfort. 

Sindromul picioarelor neliniștite se întâmplă de obicei în orele de seară sau de noapte, atunci când stați în pat. Mişcarea uşurează temporar senzaţia neplăcută. Sindromul picioarelor neliniştite, cunoscut şi sub numele de boala Willis-Ekbom, poate începe la orice vârstă şi, în general, se agravează pe măsură ce îmbătrâneşti. Poate perturba somnul, care interferează cu activitățile zilnice.

Pașii simpli de auto-îngrijire și schimbarea stilului de viață pot ajuta la ameliorarea simptomelor. Medicamente ajută, de asemenea, mulți oameni cu sindromul picioarelor neliniștite.

Sindromul picioarelor neliniștite, simptome. De ce îmi mișc picioarele în timp ce stau în pat

Simptomul principal este nevoia de a muta picioarele. Caracteristicile comune însoțitoare ale sindromului picioarelor neliniștite includ:

Senzații care încep în timp ce vă odihniți. Senzația începe de obicei după ce te-ai culcat sau ai stat mult timp, cum ar fi într-o mașină, avion sau cinematograf.

Agravarea simptomelor seara. Simptomele apar în principal noaptea.

Spasme de picior pe timp de noapte. Sindromul picioarelor neliniștite poate fi asociat cu o altă afecțiune, mai frecventă, numită mișcarea periodică a membrelor, care face ca picioarele să tremure și să lovească, eventual pe tot parcursul nopții, în timp ce dormiți.

Vezi și: Nucile, efect anticancer. Nouă motive pentru care ar trebui să le incluzi în dietă

Dureri ale membrelor inferioare în special la nivelul gambelor;

Agitaţie motorie;

Manifestarea simptomelor are loc pe parcursul nopţii şi se remite la reluarea activităţii diurne

-Treziri nocturne frecvente;

- Tulburări de somn (insomnii);

- Oboseala cronică;

- Astenie diurnă;

- Scăderea capacităţii de concentrare;

- Cefalee;

- Tulburări anxioase şi depresive, arată Mayo Clinic.

Uneori senzațiile sunt greu de explicat. Persoanele cu sindromul picioarelor neliniștite, de obicei, nu descrie starea ca o crampă musculară sau amorțeală. Cu toate acestea, ei descriu în mod constant dorința de a mișca picioarele.

Vezi și: Atacul de cord, simptome, cauze, recuperare. Care e primul semn pe care să-l iei în seamă și când trebuie să suni la 112

Sindromul picioarelor neliniștite, cauze

De multe ori, nu există nici o cauză cunoscută pentru sindromul picioarelor neliniștite. Cercetătorii suspectează că afecțiunea poate fi cauzată de un dezechilibru al dopaminei chimice a creierului, care trimite mesaje pentru a controla mișcarea musculară.

Ereditate. Uneori sindromul picioarelor neliniștite se transmite și pe cale genetică, mai ales dacă afecțiunea începe înainte de vârsta de 40 de ani. Cercetătorii au identificat seturi pe cromozomi unde pot fi prezenți în gene în cazul sindromului de picioare neliniștite.

Graviditate. Sarcina sau modificările hormonale pot agrava temporar semnele și simptomele sindromului picioarelor neliniștite. Unele femei se confruntă cu sindromul picioarelor neliniștite pentru prima dată în timpul sarcinii, în special în ultimul trimestru. Cu toate acestea, simptomele dispar de obicei după naștere.

Vezi și: De ce are Regele Charles degetele umflate. Medic, dezvăluire despre boala de care ar putea suferi: Medicamentele doar reduc durerea, nu și umflarea

Sindromul picioarelor neliniștite, factorii de risc. Ce influență are vârsta

Sindromul picioarelor neliniștite se poate dezvolta la orice vârstă, chiar și în timpul copilăriei. Afecțiunea este mai frecventă cu creșterea vârstei și mai frecvente la femei decât la bărbați. Sindromul picioarelor neliniștite, de obicei, nu este legat de o problemă medicală gravă.

Cu toate acestea, uneori însoțește alte afecțiuni, cum ar fi:

Neuropatie periferică. Această deteriorare a nervilor din mâini și picioare se datorează uneori bolilor cronice, cum ar fi diabetul și alcoolismul.
Deficitul de fier. Chiar și fără anemie, deficitul de fier poate provoca sau agrava sindromul picioarelor neliniștite.

Dacă aveți antecedente de hemoragie digestivă sau a intestinelor, experimentați perioade menstruale grele sau donați în mod repetat sânge, este posibil să aveți deficit de fier.

Insuficiență renală. Dacă aveți insuficiență renală, este posibil să aveți și deficit de fier, adesea asociat cu anemie. Când rinichii nu funcționează corect, depozitele de fier din sânge pot scădea. Acest lucru și alte modificări în chimia corpului poate provoca sau agrava sindromul picioarelor neliniștite. 

Vezi și: Tumorile vezicii urinare, cauze. Medic: Potențial mortal, cu evoluție gravă. O sângerare nu se tratează prin telefon

Afecțiuni ale măduvei spinării. Leziunile de pe măduva spinării ca urmare a deteriorării sau rănirii au fost legate de sindromul picioarelor neliniștite. Având anestezie la măduva spinării, cum ar fi un bloc spinal, crește, de asemenea, riscul de a dezvolta sindromul picioarelor neliniștite.

Boala Parkinson. Persoanele care au boala Parkinson și iau anumite medicamente au un risc crescut de a dezvolta sindromul picioarelor neliniștite.

Sindromul picioarelor neliniștite, complicații

Deși sindromul picioarelor neliniștite nu duce la alte afecțiuni grave, simptomele pot varia de la abia deranjante la incapacitante. Mulți oameni cu sindromul picioarelor neliniștite consideră că este dificil să să adoarmă. Sindromul sever al picioarelor neliniștite poate provoca o afectare semnificativă a calității vieții și poate duce la depresie. Insomnia poate duce la somnolență excesivă în timpul zilei.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

indulcitori artificiali - FOTO: Freepik@italo2
EXCLUSIV

Crossuri externe

Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?
pixel