Sindromul inimii frânte te îmbolnăvește de cancer? Studiu

Depresia poate avea cauză hormonală
Sindromul inimii frânte este o problemă medicală gravă care poate fi declanșată de stresul fizic sau emoțional. Pentru 1 din 6 persoane sindromul este legat și de apariția cancerului, arată un nou studiu.

Persoanele care au sindromul inimii frânte, cunoscut și sub denumirea de cardiomiopatia takotsubo, camera principală de pompare a inimii se mărește temporar și nu pompează bine. Se poate simți la fel ca un atac de cord, cu dureri în piept și cu respirație îngrunată. Dar mușchiul cardiac nu este deteriorat, iar arterele coronare nu sunt blocate.

Cauzele sale exacte nu sunt clare. Majoritatea oamenilor se recuperează complet în câteva săptămâni. Deși au mai fost studii care au explorat legătura sindromului cu cancerul, studiul de față oferă cea mai puternică asociere.

Autorul principal dr. Christian Templin a declarat că rezultatele, publicate în iulie în Jurnalul Asociației Americane a Inimii, sugerează că persoanele cu sindrom inimii frânte ar trebui să fie examinate pentru cancer.

„Studiul nostru ar trebui, de asemenea, să crească gradul de conștientizare a oncologilor și hematologilor că sindromul inimii frânte ar trebui luat în considerare la pacienții supuși diagnosticului de cancer sau tratament care prezintă dureri toracice, respirație îngreunată sau anomalii ale electrocardiogramei", a declarat Templin, directorul departamentului de cardiologie intervențională de la Universitatea Heart Center Zurich și de la Spitalul Universitar Zurich din Elveția.

Tipuri de cancer frecvente în acest caz

În studiul internațional realizat pe 1.604 de persoane cu sindrom inimii frânte, 267 subiecți aveau cancer. Cel mai frecvent tip a fost cancerul de sân, urmat de tumori care afectează sistemul gastrointestinal, tractul respirator, organele sexuale interne și pielea.

Cercetătorii au descoperit că persoanele cu cancer aveau o probabilitate mai mică să fi avut un declanșator emoțional al sindromului și că era mai probabil ca ele să moară în cinci ani de la declanșarea sindromului.

Studiul a fost prea mic pentru a analiza dacă prognosticul mai prost la pacienții cu sindrom și cancer s-ar putea datora unui tip sau stadiu specific de cancer sau tratamentelor pentru cancer primite. Templin a spus că este nevoie de mai multe cercetări privind modul în care cancerul și tratamentul acestuia, în special chimioterapia, se raportează la sindromul takotsubo.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Crossuri externe

Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?
pixel