Simptome sarcină incipientă. Cum le faci față?

simptome sarcina incipienta. FOTO: unsplash @ unsplash.com/photos/OghefWjG96w
Te simți de câteva zile foarte obosită, deși dormi la fel și nu ai făcut efort suplimentar? Te deranjează brusc parfumul colegei de birou?

Te simți de câteva zile foarte obosită, deși dormi la fel și nu ai făcut efort suplimentar? Te deranjează brusc parfumul colegei de birou?

Te-ai putea confrunta cu simptome sarcină timpurie. Sarcina nu înseamnă întotdeauna grețuri matinale. Unele femei nici nu se confruntă cu aceste stări neplăcute, altele doar despre acest aspect povestesc, fiind cel mai supărător din toată sarcina. Există și alte simptome de graviditate care pot produce mai mult sau mai puțin disconfort, în funcție de fiecare fiecare femeie și de fiecare sarcină.

Dacă sunt cunoscute din timp, semnele de sarcină nu vor mai fi o surpriză pentru viitoarea mamă și vor putea fi gestionate mai ușor. Sfatul medicului este esențial în acest sens, întrucât acesta îți va indica cele mai eficiente metode de a trece peste o perioadă plină de provocări atât asupra organismului tău, cât și asupra stării de spirit cu care întâmpini primele semne de sarcină.

 Când apar primele simptome sarcină?

Primele semne de sarcină pot apărea chiar după primele 5 zile de la fertilizare, atunci când probabil nu știi cu siguranță dacă ești însărcinată. Ele pot apărea și la două săptămâni de la concepție sau, dimpotrivă, nu vor apărea deloc, caz în care te poți declara fericită că ai o sarcină fără simptome. Pentru unele femei, graviditatea este un cumul de cumul de simptome sarcină pe cât de neplăcute, pe atât de intense și persistente. Prezența sau absența unuia dintre semnele sarcină depinde de fiecare viitoare mamă, dar și de sarcină ca atare, existând diferențe între sarcinile aceleiași femei.

În principiu, după primele zile de la fertilizare, te poți confrunta cu oboseala inexplicabilă, urinări frecvente, sângerări ușoare, crampe în abdomenul inferior, sâni măriți și dureroși la atingere, greață și sensibilitate crescută la mirosuri.

 Semne timpurii că ești însărcinată, pe zile de apariție

1. Sângerarea de implantare sau falsa menstruație

Sângerarea de implantare poate apărea la 6-10 zile de la concepție și marchează momentul în care ovulul fecundat sau embrionul se implantează în peretele uterului. Are loc o sângerare ușoară care poate fi confundată cu menstruația, dar se deosebește de aceasta atât cantitativ, cât și calitativ. Este unul dintre primele simptome de sarcină, care poate lipsi din viața multor viitoare mame. Cantitatea de sânge este foarte redusă, se oprește brusc după prima zi, iar sângerarea de implantare se mai deosebește de menstruație prin aceea că sângele pierdut este de culoare roz sau maronie și nu roșu intens. Această sângerare poate fi însoțită adesea și de crampe asemănătoare celor de la menstruație.

Atenție însă, uneori sângerarea aceasta poate apărea și dacă embrionul nu s-a implantat corect în peretele uterului. Dacă este vorba despre sarcină ectopică, printre sarcină extrauterină simptome se includ crampele abdominale puternice. O sarcină extrauterină face parte din categoria urgențelor medicale, de aceea orice simptome graviditate trebuie comunicate medicului ginecolog care va stabili dacă sarcina este corect implantată și embrionul se poate dezvolta corespunzător, fără a pune în pericol viața mamei.

2. Sensibilitatea crescută a sânilor și mărirea lor

Durerea și sensibilitatea excesivă a sânilor, însoțite de creșterea lor în volum este un alt semn care intră în categoria simptome sarcină 2 săptămâni și care apare de obicei între 7 și 14 zile de la concepție, putându-se menține pe parcursul primului trimestru. Multe femei pot să confunde acest semn de sarcină cu sensibilitatea sânilor apărută în timpul sindromului premenstrual, care se datorează creșterii nivelului de progesteron și estrogen. Tot schimbările hormonale sunt responsabile și în simptomele sarcinii și duc la creșterea glandelor mamare. Mărirea în volum și greutate a sânilor va fi însă unul dintre simptomele gravidă pe tot parcursul sarcinii, întrucât sânii se pregătesc de alăptarea copilului, însă durerile și disconfortul dispar de regulă după primele două luni de sarcină.

3. Oboseala accentuată, fără cauză evidentă

Poți observa semne că ești însărcinată dacă te simți obosită și epuizată în mod inexplicabil. Acest simptom poate apărea la o săptămână sau două de la concepție și persistă în tot trimestrul I de sarcină. Explicația este creșterea nivelului de progesteron, care determină transformări metabolice galopante. Pentru a face față oboselii, acordă odihnei o atenție deosebită. Poți avea nevoie de până la 10-12 ore de somn zilnic.

4. Grețurile matinale

Printre cele mai neplăcute simptome de sarcină sunt grețurile, survenite la orice oră din zi. Poți fi norocoasă și să ai o sarcină fără simptome sau te poți confrunta cu greața pe tot parcursul primelor trei luni de graviditate, începând chiar cu prima sau a doua săptămână de la concepție.

5. Simțul mirosului accentuat

Sensibilitatea olfactivă crescută se numără printre semnele când ești însărcinată. Unele mirosuri îți pot părea plăcute, însă în cele mai multe cazuri te vor deranja parfumuri și arome ale unor mâncăruri care înainte de sarcină nu îți creau niciun disconfort.

 Documentează-te mai mult despre acest subiect pe blogul de aici.

Dacă te confrunți cu unul dintre simptomele timpurii de sarcină și nu ai încă certitudinea că ești însărcinată, fă un test de sarcină, apoi mergi la medic, care îți va recomanda cele mai bune metode prin care să poți face față neplăcerilor acestei perioade de transformări profunde în organismul tău.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?
pixel