Sforăitul, trucuri pentru a opri acest obicei zgomotos. Când trebuie să te duci la medic

sforaitul - FOTO: Freepik@wavebreakmedia
Sforăitul este sunetul răgușit sau dur care apare atunci când aerul curge dincolo de țesuturile relaxate din gât, determinând țesuturile să vibreze pe măsură ce respirați.

Sforăitul poate fi deranjant.  Aproape toată lumea sforăie din când în când, dar pentru unii oameni poate fi o problemă cronică. Uneori poate indica, de asemenea, o stare gravă de sănătate. În plus, sforăitul poate fi o pacoste pentru partenerul tău.

Dacă tu sau partenerul tău sforăiți în mod regulat sau ocazional, s-ar putea să vă întrebați cum să opriți sforăitul. Nu ești singur. La adulții cu vârsta cuprinsă între 30 și 60 de ani, 44% dintre bărbați și 28% dintre femei sforăie în mod regulat. Peste 60 de ani, aproximativ jumătate din toți oamenii sforăie în mod regulat.

Sforăitul este sunetul care rezultă din trecerea aerului prin căile respiratorii atunci când este parțial blocat. Țesuturile din partea de sus a căilor respiratorii se ating reciproc și vibrează, făcându-vă să sforăiți. Practic, toți adulții sforăie ocazional.

Pentru majoritatea oamenilor, sforăitul este puțin mai mult decât o jenă sau o supărare. Pentru alții, cu toate acestea, sforăitul poate provoca probleme sau indică o problemă de sănătate.

Vezi și: Alimentul care ameliorează durerile articulare. Cum îl poți folosi

Sforăitul, dependent de modul în care dormi

Probabilitatea de sforăit depinde de poziția în care dormi. Oamenii sunt mai predispuși să sforăie atunci când dorm pe spate, numită și poziția culcat pe spate. În schimb, oamenii sforăie mai puțin atunci când dorm pe o parte, numită și poziție laterală. Tendința de a sforăi ar putea fi mai mult din cauza poziției capului decât a poziției corpului, oamenii sforăind mai puțin atunci când capul lor este întors în lateral.

Dacă aveți probleme cu adaptarea obiceiurilor legate de poziția de somn, luați în considerare utilizarea strategică a pernelor pentru a oferi confort și pentru a vă menține corpul și capul într-o poziție laterală, notează Sleep Foundation.

Purtați o bandă nazală sau un dilatator

Dilatatoarele nazale interne și externe sunt orientate pentru îmbunătățirea fluxului de aer pe măsură ce dormiți. Ca urmare, acestea pot reduce sforăitul.

Ambele tipuri de dilatatoare nazale sunt benzi mici, flexibile, care folosesc tensiunea pentru a deschide pasajele nazale. O bandă nazală sau un dilatator extern se lipește de exteriorul nasului cu adeziv. Pe măsură ce încearcă să-și păstreze forma, trage spre exterior, ridicând pielea de pe nas și deschizând pasajele nazale. Un dilatator nazal intern funcționează similar, dar din interior. În loc să tragă de exteriorul nasului, împinge spre exterior.

Utilizați un muștiuc anti-sforăit

O varietate de dispozitive dentare sunt disponibile pentru a ușura sforăitul. Dispozitivele de avansare mandibulară sunt un tip comun de muștiuc anti-sforăit. Aceste dispozitive sunt de obicei turnate pentru a se potrivi dinţilor, apoi ajustate astfel încât acestea să se deplaseze maxilarul inferior înainte. Această realiniere minoră a maxilarului ajută la reducerea sforăitului.

Un dispozitiv de reținere a limbii sau un dispozitiv de stabilizare a limbii este un alt tip de muștiuc anti-sforăit. Acest muștiuc se potrivește și între dinți. Cu toate acestea, în loc să ajusteze maxilarul inferior, acesta ține limba în poziție. O mică parte a muștiucului folosește aspirația pentru a împiedica limba să cadă înapoi în gât. Într-un studiu, un dispozitiv de reținere a limbii a redus intensitatea sforăitului cu 68%.

Pe lângă reducerea sforăitului, dispozitivele dentare anti-sforăit pot avea chiar un impact pozitiv asupra apneei de somn obstructive ușoare până la moderate.

Vezi și: Furnicăturile în zona frunții, cauze și tratament. Pot fi semn al unor boli grave

Faceți modificări ale stilului de viață

Unii oameni încearcă să doarmă pe o parte și să poarte un dilatator nazal sau un muștiuc anti-sforăit, dar situația tot persistă. Dacă acest lucru este valabil pentru tine, ar putea fi timpul să ia în considerare a face schimbări mai semnificative stil de viață.

Reduce greutatea corporală

Experții recomandă pierderea în greutate ca fiind unul dintre primele și cele mai importante tratamente pe care să le încercați pentru sforăit. Desigur, această recomandare se aplică numai persoanelor supraponderale sau obeze.

Asigurați-vă că abordați pierderea în greutate într-un mod sănătos. Dietele de avarie rareori funcționează pe termen lung și pot fi periculoase. În schimb, urmați sugestiile Centrelor pentru Controlul Bolilor pentru a avea o dietă sănătoasă și pentru a încorpora activitatea fizică în viața voastră într-un mod pozitiv.

Faceți exereciții de respirație

Din punct de vedere clinic, aceste exerciții sunt cunoscute sub numele de exerciții orofaringiene și s-a constatat că reduc în mod eficient sforăitul.

Exercițiile pentru gură implică mișcarea repetată a limbii și a părților gurii în moduri care întăresc mușchii din limbă, palatul moale și gâtul. Într-un studiu, trei luni de exercițiile bucale au dus la o reducere cu 59% a sforăitului.

Vezi și: Remediul natural pentru tratarea durerilor de gât. Ai nevoie de patru ingrediente

Renunțați la fumat

Fumatul țigărilor este asociat cu creșterea sforăitului. Reversul este, de asemenea, adevărat: renunțarea la fumat vă poate ajuta cu problema sforăitului. În plus, copiii părinților care fumează tind să sforăie mai mult. Dacă fumezi și observi sforăitul la copiii tăi, renunțarea la fumat i-ar putea ajuta să nu mai sforăie și ei.

Desigur, sforăitul este una dintre cele mai minore probleme cauzate de fumatul țigărilor.

Evitați băuturile alcoolice înainte de culcare

Nu numai că alcoolul provoacă sforăitul, dar consumul de alcool înainte de culcare poate induce chiar apnee de somn obstructivă. Efectul alcoolului asupra sforăitului și somnului este legat de doză, deci dacă aveți tendința de a bea mai multe băuturi, începeți prin a le reduce.

Vezi și: Ceaiul care previne bolile cronice. Are efect anti-cancer și antiinflamator

Când să discutați cu medicul dumneavoastră

Uneori nu puteți rezolva sforăitul abordându-l direct, deoarece se datorează unei probleme medicale subiacente. Persoanele care sforăie în plus față de alte simptome, cum ar fi respirație șuierătoare, oboseală în timpul zilei, dureri de cap dimineaţa, și senzație de neretratat la trezire, ar putea avea apnee de somn obstructivă.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Ştiri Recomandate

Crossuri externe

pixel